Paříž s vůní zločinu

Paříž s vůní zločinu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482301/bmid_pariz-s-vuni-zlocinu-g5z-482301.jpg 4 20 4

Kniha je tak trochu jinak napsaná detektivka. Čtenář má při její četbě možnost ovlivnit děj: na konci kapitol se rozhoduje, jak by měl příběh dál pokračovat, a podle toho postupuje na zvolenou stranu knihy. Pan Lupička, poněkud kulatější účetní, se vydává na vysněnou dovolenou do Francie, aniž tuší, že na něj čeká velké detektivní pátrání. V jednom z příběhů se už ve vlaku seznámí s panem Armaňakem. Je mu na něm cosi divného. Aha! Chybí mu nos! Ano, čtete správně. Panu Armaňakovi v noci, ve spánku někdo ukradl jeho jedinečný, ba přímo delikátní nos. A není divu, ten nos má cenu zlata: pan Armaňak je totiž nejlepší parfumér ve Francii. A jelikož si pan Lupička odjakživa přál stát se detektivem, ujímá se případu a vydává se jako ohař za první stopou. Pátrání ho spolu s panem Armaňakem zavane do různých koutů Francie a zažijí spolu spoustu veselých i napínavých dobrodružství.... celý text

Přidat komentář

Ladis777
18.05.2022 5 z 5

Příjemné čtení, užila si to i dcerka, bavilo jí vybírat, co se bude dít, i když teda ze začátku nechápala, proč v knize přeskakuju.

Katrinreading
20.02.2022 5 z 5

Hravé a milé. Bavila jsem se a doporučuji. Nic podobného jsem nečetla.


pista53
10.02.2022 5 z 5

To takhle jednou vstanete z postele a ke vší hrůze zjistíte, že vám chybí nos!! Zrovna jako pan Armaňak. Asi si teď říkáte, že se stávají i horší věci, jenže páně Armaňakův nos je v pravdě de-li-kát-ní! Pan Armaňak je totiž vyhlášený parfumér, a to jaksi bez nosu, provozovat nelze....

Při pátrání po zcizeném orgánu mu až z Čech přijíždí na pomoc pan Lupička, detektiv amatér, jinak povoláním účetní. A stopa vede tuto povedenou dvojici z Paříže do města sardinek Nantes až do Grass. Kolébky vůní, parfumerského umění a Armaňakových studentských let.

Tato kniha je skvělá!!! Je zábavná, dobrodružná a navíc napsaná krásným jazykem. Ale co nás s dcerkou bavilo nejvíc, že čtenář sám může rozhodovat, jak se bude příběh vyvíjet, kam povede stopa a kde se nakonec Armaňakův nos objeví.

Překrásnými ilustracemi ji doplnila Petra Waldauf Stará a velmi nápaditě vypravilo Nakladatelství Argo

Doporučujeme pro čtenáře od 6 let a pro všechny ostatní též.

Apo73
14.12.2021 5 z 5

Tak to je roztomilost sama. Aniž bych chtěl prozrazovat hravý princip knihy, tak mohu říci, že jde o minimálně 4 příběhy najednou propletené dohromady. Zvídavý čtenář může začít číst a vést si linku kudy chce, kniha mu pro to dává prostor. Je to svobodná, svobodomyslná, rozverná feérie, a to nejen s vůní zločinu, ale také sardinek, Francie, vlakového kupé, parfémářství (či jak se jmenuje výrobna parfémů?), a zvukem vrzavého pruhovaného kola. Cesta po stopách zločinu je popsaná velmi rozšafně: "Oba cyklisté vypadávali z rytmu a rozcházeli se v tempu šlapání a brzdění. Vypadalo to, že slavná cesta do Nantes skončí stejně rychle, jako začala, a u sta proužků, možná ještě hůř - totiž v příkopu." Na své si přijdou i milovníci Egypta, filatelie, velryb a všeho delikátního. Knihu provází podle mě nádherné (a také delikátní) ilustrace Petry Waldauf Slabé, které připomínají barvy Francie, jsou vytvořené zábavnou tiskařskou technikou a dokonce je mezi nimi i jedna širokoúhlá pruhovaná pouťová legrácka z Obludária. Zkrátka radost sama, kterou mohu jen doporučit. A vzhledem k tomu, že to je prvotina, klobouk dolů!

Štítky knihy

detektivky pro děti

Autoři knihy

Šárka Ledenová
česká, 1987
Hana Prokopcová
česká, 1989

Kniha Paříž s vůní zločinu je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst14x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x