Parcela

Parcela https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161882/parcela-161882.JPG 4 18 4

Na zdařile vykreslených postavách tří generací rodiny Staňků demonstruje autorka existenci měšťáckého vztahu k životu a jeho deformujícího vlivu na vztahy lidí v dnešní době. Ve společensko-kritické novele odhaluje lpění těchto lidí na majetku a překonaných společenských konvencích, jimž podřizují své jednaní a citový život.

Přidat komentář

Nofar197
13.04.2023 4 z 5

"Já žádnou vilu nechci. Nechci si pověsit ve třiceti na krk dluhy a mít je do padesáti. Víš přece, jak to u nás bylo a jak jsem se protloukala na vysoké. Já si prostě nemůžu na dluhy ani vzpomenout. Ani vzpomenout, rozumíš? Natož abych si je znova dělala. "

"Miliony lidí staví a má dluhy, milionům ženských nevadí, že nemají kazdou chvíli nový saty.... "
"Kdo má podle tebe každou chvíli nový saty? Já snad? A to si troufám říct mně? Mně, která si na sebe všechno siju sama? Mně, která z premiovyho spoření mladých zaplatila tenhle byt?"

Téma darované parcely a dilema, zda stavět či nestavět, prolíná manželstvím Jakuba Staňka a jeho ženy, cílevědomé lékařky Pavlíny, které už tak prochází těžkou krizí. Z domova si nevědomky neseme naše rodičovské a prarodičovské vzory, což v případě Jakuba byl dominantni děda a matka trpící obsedantne kompulzivni poruchou, která měla neustálou potřebu uklízet. Dokáží se rozumně dohodnout na kompromisu?

dagmar5477
26.08.2017 5 z 5

Skvělá knížka, jen škoda, že jsem nejprve přečetla pokračování Muškáty potřebují slunce a až následně tuto. Takže jsem věděla, jak vlastně kniha dopadne, ale i tak paráda.


rysavas
13.11.2016 4 z 5

Někdy, když má kniha otevřený konec, dává to člověku možnost si knížku vlastně dovytvořit po svém….autorka mi do toho trochu hodila vidle, jelikož jsem pak zjistila, že kniha má pokračování a po prvních deseti stranách jsem si říkala…“no, to snad ne……“
Takže doporučuji i následně přečíst další díl :)

Marika Vanova
18.08.2013 2 z 5

Od autorky detektivek jsem čekala nějaký zločin, ale ... nic. I když i takovéhle vztahy apod. jsou zločinem na lidech. Dočetla jsem to jen proto, abych to měla přečtené, neboť od M. Brůhové už jsem četla a moc se mi líbilo - př. Paní Spravedlnost - to je úplně jiné kafe. Takže teď jenom 40%.