Pár trotlů

Pár trotlů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12650/bmid_par-trotlu-a6Q-12650.png 4 78 7

V románu autor líčí příběh chlapců či mladých pánů z jedné školy v Birminghamu. Na pozadí jejich školních lásek, průšvihů či sportovního zápolení promítá obraz britské společnosti 70. let minulého století, kdy Británii sužovala vlna stávek, útoky IRA i problém rasismu v souvislosti s přílivem přistěhovalců. Ani mladí hrdinové se těmto problémům nevyhnou: sestra jednoho z chlapců se stane obětí bombového útoku, otce jiného brutálně zbijí při demonstraci... I za takových neutěšených poměrů je ale možnése bavit, milovat, dospívat. Coe nedokáže být vážný: zase je tu skvělá zábava, zábava laskavá, která se nepodbízí a nikoho neuráží. S lehkostí tu navazuje na nejlepší tradici britské humoristické literatury. Ale současně je román originálním pohledem na poměrně neutěšenou část ostrovní historie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Rotters' Club , 2001


více info...

Přidat komentář

Renyu
02.02.2019 5 z 5

Úžasná knížka! Ze začátku jsem byla trochu zmatená z množství postav, ale pak jsem se do toho dostala a musím říct, že Coe to zvládl bravurně - propojil tolik různých stylů, tolik různých příběhů, tolik životů, tolik zájmů... hodně postav jsem si vážně oblíbila a klidně bych brala celou sérii.
"A taková je láska, nemyslíš? Je to stav ve kterým... ve kterým si lidi navzájem pomáhají poznat sami sebe."

Matty
26.11.2016 3 z 5

Anglie, 70. léta, středoškolské prostředí. Politika, hudba, vyprávění a radost z něj. Mnoho postav, kolážovitá struktura. Vtipné, úsměvné i hořké. Inspirativní pro začínající autory.


Disease
29.09.2016 4 z 5

Parádně vystihnutá atmosféra 70's v Anglii. Na druhé čtení jsem si užil i formu a přestože do experimentálnosti Domu spánku má daleko, vím, že časem proběhne i další čtení. Škoda, že další dva díly, o kterých je řeč v doslovu, už u nás asi nevyjdou, když tahle kniha skončila ve výprodeji...

Koňadra
13.07.2014 5 z 5

Veľmi dobre mi to padlo. Ani neviem čím to je, ale výborná kniha. Možno tým, že nechce byť ničím viac, ako príbehom zopár chlapcov a ich rodín v Británii sedemdesiatych rokov. A v tom je výborná. Príjemné čítanie. Doporučujem.

sarka_l
25.02.2014 3 z 5

Vždycky je lepší čekat méně a dostat více, na což jsem u této knížky tak nějak zapomněla...

yamk
07.11.2011 4 z 5

Miestami omáčkovejšie než sa môže zdať. Ale inak pokojný život "trotlov" v dobovom Anglicku, ktoré je pre nás stále historickou exkurziu do exotiky. Príjemné čítanie.

Vat
22.08.2011 5 z 5

Tato kniha mi přišla do rukou ve značně poškozeném stavu, vytrhané stránky,potrhaný obal. . Dílo, nabízející pohled na 70. léta v Británii očima postav z různých generací, různých zájmů a přesvědčení, vcelku obyčejných lidí, jakých najdeme v každé zemi tolik, kolik se jich vejde do skupiny známé jako střední třída, mne zaujalo poměrně hodně, i když příběh naní nijak zvlášť komplikovaný a jak praví autor, žádný tam ani není. Jde o pouhé zachycení života v určité éře minulého století a popsání jeho světlých i stinných stránek. Jak už jsem okrajově zmínil, není to nějaká těžká četba, ale když přihlédnu k tomu, co vlastně popisuje, nemyslím si, že by bylo na místě se tímto aspektem zabývat natolik, abych nemohl dát 100% a slepit ji.

Štítky knihy

Anglie anglická literatura dospívání terorismus 70. léta 20. století

Autorovy další knížky

Jonathan Coe
britská, 1961
2004  85%Dům spánku
2006  82%Pár trotlů
1999  60%Dotek lásky

Kniha Pár trotlů je v

Právě čtených2x
Přečtených105x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených6x
Knihotéce68x
Chystám se číst53x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x