Panství Loch Down

Panství Loch Down https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496997/bmid_panstvi-loch-down-h7a-496997.jpg 4 58 18

Třicátá léta dvacátého století. Skotskem se šíří tajuplná nemoc. Obyvatele panství Loch Down, urozenou a starobylou rodinu Inverkillenů, však mnohem víc trápí tenčící se zásoby toaletních ubrousků a otázka toho, kdo se postará o děti, když si chůva troufla opustit tento svět v tak nevhodnou dobu. Lord Inverkillen, hrabě a nejvýznamnější člen rodiny, je za podivných okolností nalezen mrtev. Inspektor označí incident za nehodu, ale paní MacBainovou, hlavní hospodyni, tím nepřesvědčí. Jelikož nikdo nesmí kvůli nemoci dům opustit a stejně tak do něj nesmí vkročit nikdo cizí, jsou jedinými podezřelými obyvatelé domu, ať už z řad rodiny či služebnictva. Vzhledem k tomu, že je rodina hraběte příliš zaneprázdněna tím, co se dá popsat jen jako nicnedělání, rozhodne se pustit do pátrání sama. Samozřejmě jen ve svém volnu. Odhalí tím celou řadu dlouho ukrývaných tajemství, lží a podvodů, jež mají život na panství navždy změnit.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Loch Down Abbey , 2021


více info...

Přidat komentář

Martina_K
17.03.2024 5 z 5

Výborne sa čítalo a dokonca som predčítala aj svojmu 20 ročnému synovi, o ktorom celý život tvrdím, že sa mal narodiť do podobnej šľachtickej rodiny : ) Síce som očakávala detektívny príbeh, ale vôbec mi nevadilo, že išlo skôr o komický žáner. Slovná hračka anglickej výslovnosti názvu knihy Loch Down = Lockdown je tiež vtipná a napovedá o jednej podstatnej zložke príbehu, záhadnej chorobe šíriacej sa krajinou. Charaktery boli vykreslené veľmi plasticky a živo. Pasáže napríklad s vyrábaním a zladením rúšok so služobníckymi livrejami, či popisom ustieľania postelí panstvom mi prišli zábavné. Odporúčam ak máte radi veľa postáv, zamotaný dej s niekoľkými zvratmi (i keď mierne predvídateľnými) a prostredie britského ostrova medzi dvoma svetovými vojnami. A samozrejme dobré konce, kde je dobro odmenené a zlo nie.

babicka_amalka
22.01.2024 4 z 5

bavila jsem se - rozjezd sice pomalejší, ale celkem jsem si to užila;


Damonka12
25.12.2023 1 z 5

1,5 tak tahle kniha mi vůbec nesedla, postavy mi byly všechny nesympatické (to se snad ještě nestalo) a zápletka byla hrozná, vůbec mi nepřišla zajímavá ani dobrá. Jediné, co mě trochu pozitivně naladilo byla pointa na konci.

Epes
15.10.2023 2 z 5

Knížku jsem si vybral podle obalu, trochu mi připomínala Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové, ale s mistrnou zápletkou Turtona se nedá Loch Down vůbec srovnávat. Už podnadpis "Rodina může být smrtící" je pastí na čtenáře, protože evokuje thriller, ale k němu má tato kniha daleko. Snaha zasadit tematiku lock downu do kulis třicátých let ve Skotsku by mohla být nápaditou, kdyby ji autorka dokázala rozpracovat do skutečného dramatu, nikoli jen věčného hašteření o šlechtické tituly.

zsykorova
29.09.2023 5 z 5

To bylo krásné čtení! Moc se mi líbila zápletka, která byla pohodová a s příměsí tajemna. Konec mi udělal velkou radost.

Kuffenbach
11.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Ne tak špatné, jak mohlo být. Ne tak dobré, jak mělo být. Prvních 90% knihy mě vcelku bavilo, posledních pár stránek to zabilo. Zápletka se smrtí Hamishe zbytečná, prodej whisky do USA úlet mimo.

Mě by stačilo si jen tak číst o této rodině. A nic při tom neřešit... Škoda

Katania
02.04.2023

Parádní! Vtipné a čtivé. Určitě doporučuji.

mikika
06.03.2023 3 z 5

jízlivá kniha o neschopné šlechtické rodině, na kterou fakt potřebujete jmenný seznam, a neskonale trpělivém služebnictvu, u kterých nechápete, že ty idioty už dávno nevzali palicí po hlavě. bavil mě ten posměšný tón, i když jsem dlouho tápala, jaký žánr to vlastně čtu. a úplně nejmatoucnější byla paralela na covid, i když dost vtipná.

Lucyk01
03.03.2023 3 z 5

Další recenze je na světě. Tentokrát na knihu ze žánru, který u mě není obvyklý, ale zaujala mě kniha tou anotací, tak jsem ji zkusila.

Bohužel jsem z knihy zklamaná. Čekala jsem od toho trochu něco jiného. Ani nevím, co konkrétně, ale tohle určitě ne.

Příběh byl zajímavý, ale její zpracování už méně poutavé. Na zapamatování všech jmen jsem potřebovala skoro celou knížku. Těch jmen tak bylo dost a vůbec jsem nevěděla, kdo je kdo. Prostě zmatené.

Na to, že kniha má pouhých 272 stránek se děj hodně táhnul. Někde byly místa, kde se vůbec nic nedělo, někde zase naopak. Do čtení jsem se místy musela přemáhat a někde to šlo samo, ale na to, že to má málo stránek jsem to četla dlouho.

Abych nebyla jen negativní, tak příběh byl zajímavý a originální, připomnělo mi to koronavirové doby. Taková nostalgie. Ve čtení mě držela ta detektivní zápletka, kterou paní MacBainová se snaží sama vyřešit. Nakonec mě ten konec mile překvapil.

V knize je hodně lží a tajemství, které byste ani nečekali. Některé jsem si tipla a některé nikoli. Ale některé vztahy mezi příslušníky rodiny mi připomínaly vztahy jako jsou v mexických telenovelách.

Každopádně je to kniha, kterou po nějaké době zapomenete a už si ani vzpomenete, kdo byl vrah a jak se to vyřešilo. Za mě průměr ve svém žánru. Velký plus bylo hezké popisování tamní skotské přírody a realistické zobrazení rodiny Inverkillenů.

nada3314
27.02.2023 4 z 5

Už název knihy napovídá, že nepůjde o jen tak ledajaký román :-) I já jako milovnice historických románů jsem se nachytala  Panství Loch Down je parádní historická fikce se špetkou detektivní esence. Začátek byl trochu pomalejší, ale s tím jsem počítala. Velmi rychle jsem se zorientovala a neměla jsem problém s tím kdo je kdo a kdo kam patří. Panství i sloužící byli hezky rozpoznatelní.

Jsem zvyklá číst spíš historické rodinné ságy, ale tenhle stand alone román mě velmi překvapil a moc jsem si čtení užívala. Prostředí aristokratické šlechty, vlastnící panství se 120 pokoji, která se v krizi neumí o sebe postarat, mě neskutečně bavilo a několikrát i rozesmálo.  Celá rodina byla protkána tajemstvími, některé byly až skandální, ale pokud budete pozorní, tak na některé přijdete i při čtení. Já si to všechno pospojovala až na konci. Závěr knihy je ovšem fenomenální! Hodně mě překvapil a celý příběh vyzdvihl o level výš 

evineckY
14.02.2023 5 z 5

Skvělý historický román z milovaného Skotska !
Starosti a strasti bohatých, jak přijít o majetek senzačně napsáno :-)
Moc doporučuji.

Ellinek
07.02.2023 4 z 5

Nečekaně příjemná oddechovka, kdy se z detektivky vyklubala parodie na aristokracii. A já si to užila! Tenhle rýpavý styl humoru je přesně moje krevní skupina a suché komentáře všech členů rodiny mě neskutečně bavily. Sice bylo trošičku náročné orientovat se v postavách, protože když na knížku chvíli nesáhnete, tak se vám pěkně uspořádané šuplíčky okamžitě rozhází, ale aspoň je tady seznam postav a upřímně, je opravdu co k čemu. Ale byla to zábava, sice mě rozuzlení jednotlivých linek napadlo už asi ve čtvrtině, ale to nic nemění na tom, že jsem si tuhle místy až absurdní jízdu užila a některé postavy jsem si opravdu oblíbila. Je to vtipné a především neskutečně milé, takové na pohodu a to jsem úplně nečekala, ale na konci jsem mimořádně spokojená!

Nessie72
05.02.2023 3 z 5

Parodie na Panství Downton. Asi jinak to popsat nejde. Pomalý začátek a ačkoli nemívám problém orientovat se v postavách, tady jsem ho tedy měla. Nemohu doporučit,bylo to slabé.

Zuzulinka
01.02.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila! Dle anotace jsem tedy čekala něco jiného.., ale i tak rozuzlení bylo překvapivé.

pip11
20.01.2023 4 z 5

Nenechte se odradit pomalým rozjezdem, jak se to málem stalo mě. S postupujícím dějem si mě kniha získala a já byla čím dál víc zvědavá, jak to celé dopadne. Příběh dysfunkční a sebestředné aristokratické rodiny ze Skotské vysočiny odehrávající se ve 30.letech minulého století a jejich trpělivého a vynalézavého služebnictva, z nějž bych vyzdvihla zejména úžasnou hospodyni paní MacBainovou. Děj je plný suchého, místy až parodického humoru, nejvíce zábavy jsem si užila v závěru při odhalení velkého, překvapivého zvratu.

Christie2020
03.01.2023 5 z 5

Od téhle knihy jsem čekala detektivní příběh…a dostala jsem příběh o skotské aristokratické rodině, jejíž členové se starají jen sami o sebe a o své potřeby… a o jejich sloužících, kteří dokáží pěkně překvapit.
Kniha bavila od začátku do konce.

Knižní střípky
25.12.2022 5 z 5

Nejsem si úplně jistá, jaký byl autorčin záměr, ale pro mě byla ta kniha skvělou parodií na poměry, které vládly mezi panstvem a služebnictvem. Tady to tedy vůbec nebylo tak sluníčkové jako v Panství Downton, ba právě naopak. Autorka nám předhodila panstvo jako sebestředné budižkničemy ( byli fakt příšerní, bičem bych je hnala), kteří berou své služebnictvo jako kusy nábytku, jež stojí někde v koutě a mlčky čekají na pokyny svých chlebodárců. Jejich chování byl fakt hnus...

Já jsem se však královsky bavila, mně to neskutečně moc sedlo a velice mile mě to překvapilo. A co se týče oné záhadné nemoci, nemusíte se vůbec bát, že by vám kniha připomínala naše poslední roky s pandemií. Tady je to všechno tak decentní, vůbec mi to nevadilo.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Florindela
07.12.2022 5 z 5

Ačkoliv jsem čekala spíše detektivku, není tomu úplně tak. Ale moc dobře se to čte. Vizuálně jsem před sebou viděla jak dům tak i obyvatele Panství Downton. Rozuzlení na konci je překvapivé.
Kdyby to šlo, dala bych půl hvězdy dolů za to neustálé "mlaskání" členů rodiny (kdo přečetl, tak pochopí).