Panorama českého filmu

Panorama českého filmu https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43548/panorama-ceskeho-filmu-43548.jpg 4 25 2

Dosud nejkomplexnější přehled vývoje české kinematografie v kontextu historických událostí a světových dějin filmu. Chronologický přehled dějin hraného filmu, charakteristika žánrů komedie, pohádky a historického filmu, filmové adaptace české literatury, dětský film - přehled dokumentárního filmu, dějiny animovaného filmu, amatérský film, český film v emigraci. Přehledná příručka charakterizující kromě historických období také jednotlivé filmové žánry a druhy.... celý text

Přidat komentář

Matty
05.04.2017 3 z 5

Dlouho jediná průřezová publikace o poválečném vývoji české a slovenské kinematografie. Největší výhodou (i slabinou) knihy je skutečnost, že se víceméně každému z tematických okruhů věnuje člověk, který dobře věděl, o čem píše (neocenitelný Čihákův úvod do českého amatérského filmu, k němuž se jinak informace nedohledávají snadno). Jednotlivé kapitoly zároveň nejsou na stejné kvalitativní úrovni a žádná z nich nejde zdaleka do takové hloubky, aby téma obsáhla v úplnosti. Hlavně ale schází lepší provázanost. Tento nedostatek se netýká Diagnóz času, v nichž se do zmapování téměř sedmdesáti let filmové historie pustil jediný člověk (Jan Lukeš). Týká se jich ovšem celá řada nedostatků jiných (viz můj komentář na příslušném místě).

Raphael
08.06.2012 5 z 5

Pokud si chcete udělat přehled v české kinematografii, tuto knihu nelze než doporučit. Není to jen jmenný seznam autorů a jejich filmů, ale každá kapitola se zabývá i obecným kulturním a společenským kontextem doby. Je zjišťovat, jak se vyvíjel žánr filmové pohádky, komedie či animované filmy. Navíc vám tahle kniha ukáže, že naše kinematografie není tak bezvýznamná, jak by se laikovi mohlo zdát.