Páni advokáti

Páni advokáti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122261/bmid_pani-advokati-vx8-122261.jpg 4 17 4

Autor žertovně laděné knížky o potížích novopečených právníků John Jay Osbor jr. je profesorem právnické fakulty na jedné z předních amerických univerzit. Ze své vědecké činnosti i právní praxe (poté, co absolvoval Harvardovu právní školu, působil u federálního soudu a ve wallstreetské advokátní firmě) čerpá náměty pro své zábavné romány. Prvotina Papírový hon, satira na byrokracii univerzitní administrativy, se ve své době proslavila mezi studenty a byl podle ní natočen úspěšný televizní seriál a film. Následovaly dva další příběhy, To jediné, co jsem udělal špatně a Páni advokáti. Osborn žije s rodinou střídavě v New Yorku, Maine a na Floridě a pracuje na své čtvrté knize.... celý text

Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Associates , 1979


více info...

Přidat komentář

crossandra
04.12.2023 2 z 5

Tahle kniha mi v knihovně straší už od dob studií a vůbec mě nemrzí, že jsem se k přelouskání dostala až teď. Místy tam humor je, ale je to příliš mnohomluvné. Jako samotní advokáti.

ludek.n
28.04.2021 3 z 5

Knížka o potížích novopečených právníků je sice anotována jako žertovně laděná, nicméně její komičnost není ani v nejmenším velkohubá či groteskní, ale spíše suše komorní. Ostatně k právnické terminologii právě tento druh humoru pasuje jako poklice na hrnec. Na druhou stranu je však také třeba přiznat, že si ho mnohem více užijí ti, kdo se v oblasti advokacie běžně pohybují, pro ostatní se mnohé gagy a vtípky ztratí v překladu. On ostatně celý román univerzitního profesora práv Johna Jay Osborna jr. je pro běžného smrtelníka docela velké sousto a vůbec není těžké se v té odborné právnické hantýrce ztratit. Tím spíše, že příběh není z rodu přímočarých tahounů, ale prezentuje se jako soubor volně seskládaných liniových fragmentů a epizod ze života absolventů právnických škol, kteří dychtí po uplatnění, touží vyniknout, ale mnohdy teprve hledají sami sebe ve víru velkého dospělého světa. V tomto duchu mi při čtení neustále naskakovala asociace na americký seriál Kravaťáci, jehož úvodní řady byly vysílány i v Česku.


kuky921
29.10.2019 3 z 5

Nečtivé a bez nápadu. Knížku posílám dál, v mé knihovně pro ní nemám místo.

Rafa-P
13.03.2014 3 z 5

Tento příběh mi tedy vůbec nepřipadal humorný!!

Štítky knihy

humor advokacie právníci

Autorovy knížky

John Jay Osborn jr.
americká, 1945 - 2022
1985  71%Páni advokáti

Kniha Páni advokáti je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce37x
Chystám se číst8x