Pan farář má krizi

Pan farář má krizi https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387255/bmid_pan-farar-ma-krizi-E7f-387255.jpg 4 21 8

Otec Benjamin, farář z francouzského maloměsta, přichází postupně o všechny iluze spojené se svým kněžstvím. Původně chtěl studovat Bibli, získávat lidi pro Ježíše Krista a předávat jim radostnou zvěst. A čemu po letech dennodenně čelí? Dvěma rozhádaným ženám, jež se starají o květinovou výzdobu kostela. Petici věřících, protože si některé z nich dovolil požádat, aby přišli ke zpovědi. Vyčerpávajícímu schůzování a papírování i stěží skrývanému pohrdání… Jak z tohoto vězení ven? Prostě se jednoho dne vytratí z dosahu všech. Co přesně podnikne? A co to udělá s jeho okolím? Svěží, čtivý, místy velmi napínavý příběh se stal ve Francii bestsellerem. Tisíce čtenářů zaujal autorův inteligentní humor, jeho laskavá i krutá ironie a šokující otevřenost, s níž odkrývá existenciální problémy kněží v dnešním světě. Knížka otřese naším pohledem na církev a na to, co je v ní podstatné…... celý text

Humor Romány Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Monsieur le curé fait sa crise , 2016


více info...

Přidat komentář

Zmiu
22.02.2024 5 z 5

Útlá knížka, která se navenek tváří jako humorná, ale ve skutečnosti jsou pod tím humorem velmi hluboké myšlenky. Ač mám k církvi hodně daleko, to, co v knize zaznělo, je mi velmi blízké a většina z toho se dá aplikovat i na jiná povolání. Byrokracie tam, kde by se člověk měl věnovat lidem, žabomyší války, atd. Jen v těch sekulárních oborech nenajdeme asi takové originální řešení jako pak farář.

huhuhu
16.09.2022 4 z 5

Oddechovka z církevního prostředí, kterou přečtete za dvě odpoledne, vhodná jak pro faráře (zvláště ty budoucí), tak pro farníky. Jde pochopitelně o nadsázku (zazděný farář), ale vlastně spíš než humorné mi to přišlo v lecčems trochu smutné (žabomyší války mezi farníky apod). A hodně k zamyšlení.


SBH
14.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Dílko oslavující všemocnou Církev svatou je úplně stejně rozporuplné.
Za prvé – prý román. Kratinká novela o stu stránek kapesního formátu je zvládnutelná do dvou hodin čistého času. Takže román ani náhodou.
Pak se musím zmínit o velmi specifickém jazyce, který hýří pojmy jako například „náboženská dezafiliace“ (i Word to podtrhl jako neznámé slovo) nebo „katechetická hermeneutika“ (tohle Word zná, vida) či „kérygmatická transmise“ (tohle taky, páni, jaké já mám mezery).
Vlastní děj? Panu faráři tečou nervy a všechno vybouchne ve chvíli, kdy mladší a nedostudovaný kolega dostane přiděleno pracovní místo, na které si Benjamin (oprávněně) brousil zuby. Mimochodem biskup tuto situaci označí jako Benjaminův „narcismus“, ou jé.
Takže Benjamin uteče. Ale pozor, nikam daleko, jen do svého zahradního domku a tomu zazdí dveře.
Pak dochází k jednomu zázraku za druhým, jako jo, spousta hříšníků obrácených na víru, o čem jiném by to tak asi mělo být, že. No a prozření samotného Benjamina (samozřejmě v něm hraje roli ďábel a pýcha, jak jinak) v součinnosti s mediálním humbukem vede k probourání, ehm, ehm, nikoli zazděných dveří, ale nějaké nosné zdi (inu Francie), celý domek se zřítí a z Benjamina se stává kripl. Teda člověk na vozíčku, ale víte, pro Církev svatou můžou pracovat pouze fyzicky dokonalí a krásní lidé, tak milosrdná a laskavá tato organizace je.
Takže takto – nasmála jsem se víc než u mnohé knihy prezentované jako humoristická. Času to zabralo málo, takže za mě dobrý. Doporučení? Ty dvě hodiny lze strávit jinak a lépe.

Netopyr07
11.10.2021 5 z 5

Tak to byla v poslední době nejrychleji přečtená knížka. Chacha... Docela dobré. Jsou zde i hodně "hutné duchovní" myšlenky. Konec by mohl být sice propracovanější, ale celkově je to dobrá oddechovka :-)

GepardLady
18.08.2020 3 z 5

Asi jsem od knížky čekala něco jiného - spíš humoristické vyprávění. Bylo by to adekvátnější. Po přečtení jsem přemýšlela, co autor chtěl sdělit.

mikika
18.03.2019 3 z 5

pro všechny příznivce Mitfordské ságy a jí podobných knížek o farářích, kde vše dobře dopadne, i když tady je vše víc ukotvené v realitě a ten konec je takový hořkosladký...

Vojslava
01.10.2018 5 z 5

Odlehčený a vtipný příběh, který vlastně není až tak moc zábavný, dosadíme-li si každý ze čtenářů konkrétní jména ze svého okolí do jednotlivých rolí a vezmeme-li četbu trochu jako zpytování svědomí. Docela souhlasím s definicí "pohádka", ale v některých pasážích je hromsky andersenovská a opravdu nevím, jestli konec je dobrý... :-)

Elmo
21.08.2018 5 z 5

Super. Přečetl jsem to asi za tři dny a nelitoval času. Zvlášť ze začátku je to vtipné, a hlavně trefné, mnoho lidí z církevních kruhů se v tom pozná (nejen kněží, ale i katechetky, kostelníci, farníci). Panu faráři prostě rupne v hlavě, už nevydrží svoje šílené farníky a další problémy a tajně se zazdí na farní zahradě. Když ho po čase najdou, zůstane zazděný a díky tisku k němu tahle senzace přitáhne hromadu lidí. On je zpovídá a spousta se jich obrátí. Ano, je to trochu pohádka, ale nezakrývá bolavá místa v Církvi, naopak je umí přesně pojmenovat a tak trochu i nabídnout řešení. Pro někoho trochu konzervativní, podle mě tak akorát správně zbožná řešení.
Ke konci mě kniha dvakrát překvapila, doporučuju nelistovat dopředu a na ty zvraty v ději si počkat.
Celkově pro křesťana velmi osvěžující kniha, které ale neklouže po povrchu a nutí člověka zamyslet se nad svou identitou. Přesto se čte lehce. Perfektní dárek nejen pro kněze.

Autorovy další knížky

Jean Mercier
francouzská, 1964 - 2018
2018  83%Pan farář má krizi
2020  100%Neobyčejný román o Ježíšovi

Kniha Pan farář má krizi je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x