Pan-Evropa

Pan-Evropa https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361664/bmid_pan-evropa-A5u-361664.jpg 3 8 3

Richard Nicolaus Coudenhove-Kalergi viděl problémy tehdejší Evropy v jejím zastaralém politickém uspořádání. Ve své knize „Pan-Evropa“ předložil vizi sjednocené Evropy, která byla zároveň řešením existujících problémů, a to zejména neustálých vzájemných konfliktů, válek a ničení. R. N. Coudenhove-Kalergi zde říká: „Příčina evropského úpadku je politická, ne biologická. Evropa neumírá na stařeckou slabost, ale proto, že se její obyvatelé zabíjejí navzájem a ničí prostředky moderní techniky“.... celý text

Přidat komentář

TaťkaMF
06.02.2021 5 z 5

Kniha obsahující základní myšlenky hnutí, které prosazuje sjednocení Evropy v jeden celek spolupracujících států, který by byl jedině tak schopný hospodářsky a politicky čelit silnému USA, Japonsku a dalším velmocím. Autor dílo sepsal těsně po 1. světové válce a jeho myšlenky si získaly sympatie mnoha osobností, mj. TGM či E. Beneše.
Svou tezi podkládá velmi dobrými argumenty a ty i po takové době zůstávají stále velmi aktuální.

Hobo
08.12.2020 odpad!

To jsou přesně ty jednoduché pravdy, které vedou lidstvo do zkázy.


Petufo
24.03.2020 5 z 5

Proč existuje Evropská unie? Proč bychom v ní měli být? Proč by se měla Evropa sjednotit? Na tyto všechny aktuální otázky odpovídá kniha z meziválečného období. Málokdoví, že za jejím autorem, hrabětem Coudenhove-Kalergi, stál T. G. Masaryk. Coudenhove-Kalergi byl totiž z jižních Čech. A Masarykovi se tehdy jeho myšlenka na sjednocení Evropy líbila tak, že mu nejen pomohl dostat se do diplomatických kruhů, ale zařídil mu i diplomatický pas a Československo bylo jednou z několika zemí, které organizaci Pan-Evropa sponzorovala. Tahle kniha mě nadchla pro evropskou věc. To, co vám nedokáže říct Evropská komise ani čeští politici je tady polopaticky vysvětlené. A že je to z meziválečné éry? To vůbec nevadí, otázky sjednocení Evropy a velmocí jsou aktuálnější než tehdy. Rozhodně doporučuji. Kniha nezestárla. Škoda jen, že v dostupné verzi (té modré) v ní již chybí předmluva Edvarda Beneše. Docela by mě zajímalo, co v ní psal, protože zprvu prý Pan-Evropu podporoval, později byl trochu odtaženější, ale i v jeho Demokracii dnes a zítra podporoval vznik Spojených států evropských.

Autorovy knížky

1926  67%Pan-Evropa

Kniha Pan-Evropa je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Chystám se číst7x
Chci si koupit8x