Pan Abel

Pan Abel https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58976/bmid_pan-abel-DW3-58976.jpg 3 14 5

V prostředí cukrovarnické kolonie příležitostných dělníků se stává pan Abel nikoli náhodným svědkem tajemných zmizení, násilí a smrti. Brzy sám sebe přesvědčí, že musí vypátrat zločince a potrestat zlo.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Monsieur Abel , 1979


více info...

Přidat komentář

ludek.n
28.04.2021 2 z 5

Pan Abel francouzského spisovatele Alaina Demouzona by měla být dle anotace detektivka v duchu nejlepších simenonovských tradic a snad i něco navíc, ale podle mého zůstalo jen u chabého pokusu stvořit dílo, které by zbouralo hranice žánru a povzneslo se nad ně jako fénix, vstávající z popela. Jenže v případě tohoto počestného pana Abela nejenže žádný bájný pták nevzlétl, ale nikdo nezahlédl ani jediné pírko z jeho křídla. Příběh samotný je takový podivně umolousaný a nevýrazný, že by člověk usnul hned několikrát v každé kapitole. Začne to únosem mladé dívky, a pak už se to začne všechno proplétat a nabalovat do mohutné koule, která je ovšem víc hranatá než kulatá. Pátrá se po únoscích, vrahovi, žháři nebo po dávném rodinném tajemství? A proč se všichni chovají jako blázni? Policie je tradičně neschopná, a tak horké kaštany z ohně tahá místo nich pan Abel. Ale nečiní tak pomocí svého pronikavého intelektu, ani vytříbenou pátrací technikou, ale jaksi náhodou, omylem a především chozením odnikud nikam. Dá tedy příběhu zadostiučinění alespoň vzrušující finále? Bohužel, kde nic není ani zákon nebere a o nějakém vzrušení nemůže být ani řeči. Tady se nanejvýš tře bída s nouzí a tváří se jako něco, co není.

Malarkey
18.12.2020 3 z 5

Jelikož jsem od Georgese Simenona již něco přečetl, tak můžu potvrdit, že tato detektivka je z podobného těsta. V tomto případě tedy detektivka jednohubka, protože se příběh pana Abela odvíjí na 140ti stránkách. A nakonec to nebylo tak zlé čtení, pan Abel byl docela živá postava, jen kdyby to rozuzlení nebylo tak zatraceně nepřehledné.


Pavelpi
02.04.2019 2 z 5

Je to splácané všelijak dohromady a nic moc.Souhlasím s názorem,že kniha Sbohem La jollo je o moc lepší.

mira.k
06.04.2017 2 z 5

Sbohem La jollo mě navnadila. Tohle je ale nuda.

Nahnilaruka
08.02.2016 3 z 5

tohle je zvláštní kniha... poměrně krátkého rozsahu, pouze 140 stran. Na prvních 80 stránkách se nic neděje. Čtenář získává čas od času nějaké střípky do příběhu psaným docela nudným a nezáživným stylem. O hlavní postavě jsem se toho moc nedozvěděl, vlastně celá charakteristika všech postav v knize byla mizerná.

Zajímavý je pouze závěr a posledních pár stránek, kdy se čtenář dozví, že vlastně všechno je tak nějak úplně jinak, než si pan Abel představoval... s bídou 50%

Autorovy další knížky

Alain Demouzon
francouzská, 1945
1983  67%Sbohem, La Jollo
1983  63%Pan Abel