Paměti Vasila Biľaka (1.díl)

Paměti Vasila Biľaka (1.díl) https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111630/bmid_pameti-vasila-bilaka-1-dil-l7o-111630.jpg 3 16 3

Na přelomu let 1987 -1988 byl Vasil Biľak ještě členem předsednictva a tajemníkem ÚV KSČ a především jedním z nejvlivnějších politiku. Nejvyšší stranické vedení přesto neváhalo zastavit tehdy zahájené vydávání výňatku z Biľakovy knihy Milníky mého života a její rukopis byl stažen také z nakladatelství. Už to je pro knihu bezpochyby nejlepší reklama. Sám obsah vysvětluje, proč tomu tak bylo. Ojedinělé svědectví ze zákulisí KSČ je zcela mimořádným příspěvkem k hodnocení naší novodobé historie. Pokud jde o tzv. krizové období na konci šedesátých let, je svědectví Vasila Biľaka skutečně unikátní. Druhý díl Biľakových pamětí je plně věnován událostem z let 1968 -1969. Nejde o záznamy postranního pozorovatele, ale o zasvěcenou výpověď jednoho z havních protagonistů.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Cesty
Originální název:

Miľníky môjho života , 1991


více info...

Přidat komentář

Bedob
03.09.2023 5 z 5

Ozaj sa to dobre číta. Ten človek mal v hlave oveľa viac, ako dnešní politici. A na rozdiel od dnešných kvázi demokratov, mal svoje aj prežité a vedel sa za svoje presvedčenie aj postaviť. Samozrejme bol iba človek, nie nadčlovek, a každý človek robí chyby. Čo bola, alebo nebola chyba v živote Vasila Biľaka, tak to ale nie je na mne, aby som posudzoval.

Pavelpi
27.07.2019 4 z 5

První díl pamětí člověka,který byl jedním ze členů ÚV KSČ,kteří se postavili proti pražskému jaru 1968.Tahle první část se zabývá jeho osudy od narození.Nebyl to žádný lumen,ale v té době ještě moc neškodil.To přišlo až v druhé části pamětí.Samozřejmě je to psáno tak,aby vyšel pro čtenáře vítězně on.


leukjetezien
11.08.2015 4 z 5

Jasně, Biľak nebyl žádný intelektuál, měl pochybné vzdělání, ale i tak je to celkem zajímavá sonda do jeho života a člověk si může udělat obrázek, na čem stavěl své přesvědčení. První díl se zabývá úsekem do jeho narození cca do března '68, první polovina knihy je spíše o jeho osobním životě, druhá polovina se zaměřuje skoro výhradně na politickou situaci v 60. letech, Novotný z popisů vychází jako nesoudný idiot neustále otevřeně opovrhující Slováky, Dubček jako člověk bez názoru, který se do do čela KSČ dostal omylem. Zajímavé mi to přišlo i jako výklad 60. let a "krizového vývoje" z pohledu tehdejší oficiální linie, nevědět o tom člověk vůbec nic, snad by i Biľakově interpretaci věřil.