Paměti přírodního léčitele

Paměti přírodního léčitele https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426779/mid_pameti-prirodniho-lecitele-wO2-426779.jpg 4 67 17

Slavný léčitel vypráví poutavou formou svůj strhující životní příběh. Bylinář Jan Mikolášek (1889–1973) zažil lesk i bídu rakouské monarchie, pracoval ve službách arcivévody Ferdinanda d’Este a okusil frontové zákopy první světové války. Po vzniku Československa se stal podnikatelem v tehdy netradičním léčitelském oboru. Během německé okupace se musel vypořádat s nevítanými návštěvami vysoce postavených nacistů ve své ordinaci a unikl také ze spárů obávaného pražského gestapa, kterému předvedl své léčitelské schopnosti u lékařské zkoušky. Hitlerův tajemník Martin Bormann byl výsledkem Mikoláškovy léčby doslova ohromen. Věhlas úspěšného léčitele se rychle šířil a brzy jej začali vyhledávat také lidé z řad umělců a politiků. Občas žádali o radu i samotní lékaři. Mezi jeho slavné pacienty patřili např. arcibiskup Josef Beran, prezident Antonín Zápotocký, nebo dokonce anglický král Jiří VI. Jan Mikolášek byl úspěšný a bohatý, ale musel překonávat mnohé nástrahy, závist spoluobčanů a také svádět neustálý boj s úřady. Po válce se stal trnem v oku komunistům. Ti neměli pro jeho „léčitelství“ žádné pochopení. Jeho výjimečnost podtrhuje film Šarlatán. Mikolášek sepsal své paměti v padesátých letech a desítky let nemohly vyjít. Nyní vycházejí poprvé v tomto rozsahu a čtenáře dokáží rychle vtáhnout do děje. Přinášejí i zajímavý pohled do praxe přírodního lékařství.... celý text

Přidat komentář

ujira
10.08.2023 4 z 5

Byla jsem bohužel ovlivněna při čtení filmem, který podle předlohy docela věrohodně a popisně vznikl, nicméně kniha doplnila celkový obraz a četla se dobře.

Ulrika
12.06.2022 5 z 5

Velmi poutavě napsáno. Doporučuji.


tamara1351
27.04.2022 4 z 5

Dobrá kniha k tomu,abyste si ucelili obraz o Janu Mikuláškovi.Paměti jsou čtivé,otevírá se před vámi kus historie od Rakouska -Uherska,přes první i druhou sv.válku a počátky budování socialismu.Zda se dá všemu věřit , nevím,ale od pamětí očekávám subjektivní pohled na věc, takže za mě spokojenost.

Mishi
22.04.2022 3 z 5

Po téhle knížce jsem sáhla, abych po shlédnutí filmu Šarlatán získala ještě jiný pohled na tuto zajímavou osobnost. Mikolášek prožil zajímavý život a určitě pomohl velkému množství lidí. Především z doslovu je patrné, že byl velmi složitá osobnost, i když v Pamětech se to tak ani nejeví. Celkově mám z toho dojem, že je to psané s růžovými brýlemi, a realita byla ještě trochu jiná.

Lili2
04.04.2022

Krásně se to čte, ovšem taky jak počítám tak počítám - cca 144 lidí denně mohl tak odbavit, k tomu se ráno a možná i večer staral o zahrádku a hlavně rozdělával po večerech poštu, odpovídal na dopisy i na lahvičky došlé poštou. Zaměstnával asi 5 lidí, ale i tak. Psal to ve svých asi 63 letech a člověk taky s odstupem času některé věci vidí trochu jinak.

Nicméně čtivé to je.

Veggi
30.03.2022 3 z 5

S hodnocením této knihy jsem dlouho váhala. Je zajímavá už tím, že s autorem prožíváme celý jeho život od rakouské monarchie, přes 1.sv.v., první republiku, 2.sv.v. a komunistický převrat. Ovšem místy působí jako baron Prášil. Počty pacientů, které on sám uvádí prostě nesedí. Respektive by musel léčit i 400 lidí denně, včetně víkendu apod. Jedná se o paměti a pan Mikolášek vzpomíná o sobě jen v dobrém a prezentuje se jako největší lidumil, až tak trochu nepřirozeně. Proto mi bylo více sympatické filmové zpracování, ač u nich většinou skřípu zuby, protože to úplně ničí knihu, tady je to naopak. Film působí více opravdověji. Jednoznačně zajímavá osoba. Ráda bych si o něm přečetla více od někoho neutrálního.

jirka9453
02.02.2022 5 z 5

Vlastní vyprávění o svém životě, který napsal lidový léčitel pan Mikolášek. Nevíme, nakolik on sám upravoval pravdu a nakolik byl objektivní. Ale rozhodně stojí za přečtení, chcete-li se například po shlédnutí Šarlatána o něm dozvědět váce.

deirdre
27.11.2021

Hodnotiť hviezdičkami túto knihu sa naozaj nedá. Sú to pamäti ľudového liečiteľa, napísal to ako chcel a napísal to, čo chcel. Miestami zaujímavé, ale že by ma to nejak extra obohatili, to nie. Pritom o liečiteľstvo sa dlhé roky zaujímam.

Veronika0811
25.01.2021 5 z 5

Takto krásně napsanou knihu jsem doopravdy hodně dlouhou dobu nečetla. Pan Mikolášek měl né jen dar od boha léčit, ale byl by z něj i výtečný spisovatel.

Kerberos
13.01.2021 5 z 5

Teď si říkám čemu mám věřit.Filmu a knize Šarlatán nebo Pamětem samotného Mikoláška? V jeho knize je popsán mnohem větší úsek jeho života.Hlavně historie rodiny, rodiče, prarodiče.I to jak se k léčitelství dostal,popisuje jinak.O své údajné homosexualitě se nezmiňuje vůbec.Potěšila mě fotodokumentace.

flycat
07.11.2020

Film byl úžasný a kniha taktéž.Pan Mikolášek potvrdil monoho mých teorií o životě,nemoci,bolesti,hlouposti....Zdravý selský rozum je v dnešní době opravdu nedostatkové zboží.Jeho názory byly velmi jednodchým návodem,dost revolučním již v době kdy žil,nicméně čas pokročil a problémy lidí jsou stejné,ne-li horší...

petrarka72
29.09.2020 4 z 5

Co si o sobě a své době myslel "prostý bylinář s jistými zkušenostmi", je přinejmenším pozoruhodné, navíc napsané přímočaře a čtivě. Nečekala jsem výrazné formální experimenty, nečekala jsem ani šokující odhalení - po zhlédnutí vynikajícího filmu Šarlatán scenáristy Marka Epsteina jsem se jen chtěla přesvědčit, jak ten člověk vycházel sám se sebou a nakolik skutečně využíval svůj talent od pánaboha. I podle vlastního vyprávění měl do příjemného partnera a společníka daleko - ale ta víra a oddanost svému poslání byla a zůstává obdivuhodná...

Marcela52
23.09.2020 3 z 5

Vzpomínky legendárního léčitele je určitě dobré si přečíst. Přestože jsem měla výhrady k jeho poněkud jednostrannému pohledu na život, který prožil, bylo to čtení zajímavé. Mikoláškovo líčení pobytu u různých šlechtických rodin i zkušenosti z 1. světové války a pak i z té druhé, mě zaujaly, ale literárně to bylo slabší. Viděla jsem také film A.Hollandové "Šarlatán", ve kterém ho režisérka vidí méně idealisticky a v její interpretaci je spíše rozporuplnou osobností, která sice pomohla hodně lidem, ale lidsky to byl velmi sporný charakter. Pokud bych tedy měla doporučit, jděte raději na film, je výborný...

blacklucie
19.09.2020 3 z 5

V celku nemám problém s tím, nakolik je kniha pravdivá... brala jsem ji jako příběh. A udivuje mě, ze ji tady někdo šmahem odsoudil jako vylhanou. Pro mě bez ohledu na pravdivost autorova života zajímavá sonda do doby přelomu 19. a 20. stol. napříč společenskými vrstvami, ikdyž subjektivní.

cérka
18.09.2020 4 z 5

Stále váhám nad počtem hvězdiček. Jak ohodnotit knihu plnou vzpomínek? To přeci ani nejde! Nehodlám být soudcem, ani si nechci hrát na Boha.
A tak tedy zůstanu u holých faktů. Je pravdou, že kniha splnila má očekávání. Po zhlédnutí filmu Šarlatán jsem hledala více informací o přírodním léčiteli, panu Mikoláškovi, a těch se mi dostalo. Otázkou ovšem stále zůstává jak moc se tyto vzpomínky zakládají na pravdě a co je milosrdná lež či věkem "zpracovaná" vzpomínka. Přečetla jsem si i doslov z knihy Vzpomínky přírodního léčitele a stále mám jisté pochybnosti a připomínky jak k počtu pacientů, tak i k některým událostem.
Vzpomínky.... jsou opravdu "deníkem" pana Mikoláška, psány jeho jazykem a stylem let padesátých. Četla jsem v knižní podobě a díky tomu vím, že kniha obsahuje i fotografie.
Paměti.... jsou již slohově a stylově upraveny. Současnému čtenáři asi sednou víc, ale nenajdete v nich již popisy jednotlivých léčebných kůr. Tuto knihu jsem četla v elektronické podobě, tudíž bez fotografií.

Nakonec tedy 4*, určitě to nebyl ztracený čas. Pane Mikolášku, tak přeci jenom se na vás nezapomnělo!

knihovna1
01.04.2020 2 z 5

Kniha má hezkou obálku a ilustrace. Život pana Mikoláška je bohatý a velmi plodný, ale i dost smutný. Jeho začátky jsou velmi zajímavé a úspěchy i pracovitost, a schopnost obdivuhodné. Takže první půlku knihy jsem četla s potěšením, ale druhá půlka knihy je krušná a smutná. Opakují se zde nářky p. Mikoláška na lidi a utrpení, kterou přinesla doba (fašismus, komunismus) To se mi nečetlo lehko, přeskakovala jsem. Doporučuji nejdřív přečíst doslov, abyste pochopili, proč se Vám něco nezdá pravdivé. Posléze jsem viděla film Šarlatán a ten se mi moc líbil.

Tyet
19.02.2020 1 z 5

Tomu se říká bájná lhavost. Nedočetla jsem. Zkusila jsem si vzít kalkulačku a spočítat, kolik vteřin měl autor na každého z 5,5 milionu pacientů, které údajně léčil. Ehm..