Padáky nad Slovenskem

Padáky nad Slovenskem https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144902/padaky-nad-slovenskem-144902.jpg 5 3 2

Další z knih Jiřího Šolce o československých výsadkářích - tentokrát o 2. československé samostatní paradesantní brigádě v SSSR, jejím vzniku, bojích na východní frontě a nasazení během SNP.

Přidat komentář

Kakho-Oto
09.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha se podrobně věnuje vzniku, výcviku i bojovému nasazení 2. čs. paradesantní brigády, která byla paradoxně v boji vždy nasazena jako pěchota. Nejprve v karpatsko-dukelské operaci, poté v Slovenském národním povstání. Další bojovou kapitolou byl ústup do Nízkých Tater a pobyt v tomto prostředí přes zimu 1944/1945, kdy části brigády v rámci možností prováděli partyzánský odboj (spíše šlo o ústupové a obranné boje proti Němcům). Velmi zajímavé jsou kapitoly o ztrátě praporu brigády a osobnosti velitele brigády Vladimíru Přikrylovi. Osobně bych uvítal podrobnější popisy konkrétních bojů, do kterých se brigáda dostala. Jedna z mnoha Šolcových kvalitních knih, v tomto případě o části čs. odboje, která dnes nebývá příliš často vzpomínána. I vzhledem k tomu uděluji pět hvězdiček (objektivně 4,5 hvězdičky).

jan.para
14.09.2022 5 z 5

Popis fungování a činnosti 2. paradesantní brigády, nejkvalitnější jednotky, naší armády v Rusku. Autor v ní řeší například nasazení brigády jakožto pěší u Sanoku. Kniha obsahuje mnoho fotografií, nebo přehledy důstojníků a velení.