Padající anděl

Padající anděl https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59618/bmid_padajici-andel-65d63e21288c8.png 4 21 6

Mysteriózní thriller z New Yorku padesátých let, kde znovu ožívá prastaré faustovské téma o duši prodané ďáblu, o svůdné moci zla.Podle knihy byl natočen film Angel Heart.

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Cinema
Originální název:

Falling Angel , 1978


více info...

Přidat komentář

ZuzanaZ83
16.03.2024 4 z 5

Tak tohle se četlo tak nějak samo. Děj plyne neuvěřitelně rychle. V knize nechybí tajemno, zvrhlé rituály ani spousta mrtvol. Konec knihy budu ještě chvíli zpracovávat.

Tohle dílo vzniklo v roce 1978, do češtiny bylo přeloženo v roce 1993. Rozhodně si ale nezadá se současnými moderními romány. Hrdinové se vyjadřují velmi explicitně.

kobejn
03.02.2024 5 z 5

Co k tomu napsat ještě, co nebylo napsáno? Pochybuju, že se k tomu dá napsat ještě něco originelního, kromě toho, že ten příběh je neuvěřitelně originelní, bohužel jsem knihu četl až teď, když už člověk dopředu věděl všechno. Ale snažim se představit jaký to asi muselo bejt pro toho, kdo to četl, když ještě netušil do čeho jde. I tak je to špičková kniha a skvělej příběh, jeden z nejlepších, co jsem četl. Hlavní rozdíl oproti filmu je, že celej děj knihy se odehrává v New Yorku, což dává smysl a je to skvělý. Stejně tak skvělý je, že to pak Parker natočil po svym a neřídil se doslova knihou. Ve výsledku jsou pak obě věci skvělé a originální po svém, takže Alles Gute!


heavy66
16.09.2023 5 z 5

Soukromý detektiv Harry Angel přijímá zakázku vypátrat zmizelého zpěváka jménem Johnny Favorite. Detektivní příběh se mění na krvavý thriller, říznutý satanismem a woodoo. Ve filmové verzi z roku 1987 excelovali Mickey Rourke v roli soukromého detektiva a Robert De Niro, který svým nenapodobitelným minimalistickým způsobem ztvárnil Pána temnoty.

Calypso
11.05.2023 3 z 5

(SPOILER) 'Je naprosto jedno, jak opatrně se člověk krade kolem zrcadla, svému obrazu v něm neunikne.'

Hádám, že jediný důvod, proč u nás byl tento noir/occult hybrid vydaný byla touha přiživit se na filmu, který byl právě promítaný v kinech (obálka tomu nasvědčuje a Rourke na čtenáře vybafne i uvnitř). Pravděpodobně to bude také první česká kniha, která se na deskách honosí doporučením od Kinga (který v ČR tou dobou ještě nebyl příliš populární, mám dojem). Dnes je pro mě silně otravné, když na mě Stephen se svými superlativy vyskakuje na obálce pomalu každé druhé knihy v knihkupectví.

Příběh začíná jako další variace na Marlowa, ale drobné odkazy ukazující směr se objeví velmi záhy - Angelova agentura se jmenuje Crossroad, pro informace si chodí do budovy č. 666, atd. Něco bude zajisté ztraceno v překladu, první věta je v originále - 'It was Friday the thirteenth and yesterday's snowstorm lingered in the streets like a leftover curse' - český překlad je podstatně jinde - 'Byl pátek třináctého a po včerejší sněhové bouři zbyla v ulicích odporná břečka, která sahala až po kotníky.'

Angel je najat tajemným Louisem Cyphrem ('vaše směšné jméno mě nepřesvědčí'), aby našel kdysi slavného zpěváka Johnny Favorita (skvělé jméno, jeden z těch dokonalých pop pseudonymů, jako Billy Idol), po kterém se slehla země. Kdybych neznala film, tak bych asi byla shovívavější a hodnotila lépe, ale jelikož je to jeden z formativních kulturních zážitků mého života, s teskným blues/jazz soundtrackem (co asi tak poslouchám teď při psaní komentáře?) a navíc částečně zasazen do New Orleans (kniha se celá odehrává v New Yorku), tak je to jeden ze vzácných případů, kdy kniha za audio-vizuálem značně zaostává. Sexuální vztah Angela a Epiphany je na papíře mnohem méně explicitní (twist je unikátní v tom, že dává zapomenout, že to čtyřicátník dělá se sedmnáctiletou, neb ukáže ještě mnohem problematičtější úhel).

William Hjortsberg se už ničím jiným neproslavil (kromě napsání první verze scénáře k Legendě), vytvořil několik dalších románů, které nejsou ani v anglo světě moc známé a jeho smrt jsem tady na databázi doplňovala, skoro přesně na den, až šest let poté. Posmrtně vyšel sequel 'Angel's Inferno'.

Jen kdyby se některé pražské kino vzmohlo a promítalo Angel Heart (ideálně na 35mm), to by byl zážitek...

'The future isn't what it used to be, Mr. Angel.'

Roubas
27.03.2023 4 z 5

Film Angel Heart miluju a viděl jsem ho už několikrát, což je vlastně jediné mínus téhle knihy - znal jsem pointu. Pokud vás baví staré detektivky, kde soukromé očko chodí od domu k domu a hledá stopy, atmosféra New Yorku a svérázná hlavní postava, bude to přesně pro vás. Padající anděl má ovšem ještě vynikající nadstavbu v podobě tématiky voodoo, černé magie a smlouvy s ďáblem (a to doslova), které tuhle detektivku v mnoha momentech stáčí k hororu.
Škoda, že se o téhle laskomině moc neví, možná by ji pak někdo vydal znova a dal jí trochu lepší háv.

Filatov
28.11.2020 3 z 5

Vypadalo, že kniha bude mít velký potenciál, protože první polovina vypadala hodně slibně. Ve druhé polovině ale spadl děj do průměru a já z toho byl zklamán. Podle mě nenaplněný potenciál. Ještě zkusím film.

Štítky knihy

New York zfilmováno satanismus horory incest voodoo soukromý detektiv

Autorovy knížky

William Hjortsberg
americká, 1941 - 2017
1993  82%Padající anděl

Kniha Padající anděl je v

Přečtených30x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x