Pacifik

Pacifik https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124213/bmid_pacifik-zDF-124213.jpg 4 42 15

Peklo za oceánem V této odysseji z druhé světové války se prolínají opravdové osudy čtyř amerických mariňáků a jednoho pilota námořního letectva, kteří prošli válečným peklem všech zásadních bojů v Tichomoří — od bitvy s Japonci na Guadalcanalu, přes masakr na ostrově Iwodžima až po krvavé a prudké boje po vylodění na Okinawě na samém konci války. V knize jsou poutavě vylíčeny příběhy mužů, kteří dali v sázku životy, aby bojovali za svou vlast. Byli odveleni na druhý konec světa do války s nepřítelem, jenž upřednostňoval sebevraždu před kapitulací. Tito stateční muži poznali krutost a ponížení v zajateckých táborech, byli svědky nespočetných úmrtí v řadách vojáků i civilistů a za svá válečná ocenění zaplatili často měrou nejvyšší. Hugh Ambrose doplňuje individuální osudy pětice válečných hrdinů televizní série o poznatky načerpané při mnohaletém studiu válečných dokumentů, záznamů, deníků, dopisů a memoárů i při rozhovorech s válečnými veterány. Nabízí čtenářům jedinečný, mnohavrstevný a poutavý pohled na válku v Tichomoří. Ambroseho kniha je unikátní válečnou výpovědí spojující bezprostřední a naléhavé osobní prožitky očitých svědků s historicky přesným popisem přelomových válečných událostí.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Pacific


více info...

Přidat komentář

Lolila
29.10.2021 4 z 5

Téma veľmi zaujímavá s množstvom informácií o bojoch v Pacifiku. Vidno, že autor má naštudovaných veľa materiálov a tiež spomienok z bojov od vojakov, ktorí tam bojovali. Text je doplnený fotografiami, čo je super. Kniha je skôr napísaná ako kronika udalostí, a aby to bolo možno zaujímavejšie, prostredníctvom niekoľkých hrdinov. Ale nechytila ma tak ako Bratstvo neohrozených, kde osudy hlavných hrdinov prežívate spolu s nimi.

Pan_Skala
12.10.2019 4 z 5

Pokud od knihy očekáváte, že je to vlastně napsaný seriál tak budete zklamaní. Ano jsou zde lidi známí ze seriálu, ale jedna se spíše o takový popis bojů v Pacifiku, kterých se účastnili. Takže je to zajímavá kniha, která stojí jistě za přečtení, ale asi bychom našli lepší alternativy pokud nás zajímají přímo osudy námořních pěšáků ze seriálu a nebo popis bojů.


anetka.repova
22.06.2019 5 z 5

Příběhy z druhé světové války já můžu.

I když jsem viděla seriál, ze kterého mě mrazilo, byla jsem nadšená.

Kniha byla na mě docela těžká. Vzhledem ke spoustě jmen a informací, jsem se trochu v ději ztrácela. To nic nemění na tom, že jsem dala plný počet hvězdiček.
Jde spíše o to, že takové knihy moc nečtu a všechny události v knize mi nebyly známe.

Ale jinak je to moc povedené dílo, které mám ráda a ráda se ke knize vrátím.

klikas
05.03.2019 3 z 5

Jako fanouškovi seriálu se mi kniha líbila. Pokud bych seriál neviděl, ta roztěkanost by mně odradila. Letadla jsou moje hobby a tady toho bylo o tom mrtě... proto 4 hvězdy.

Vlk.kh
31.12.2017 3 z 5

Plně souhlasím s tím, co níže napsal Achilles. Tématika, jak víno, ovšem špatně podaná - alespoň pro mě. Je to opravdu takové roztříštěné a místy nudné. Autor hopsá od jednoho hrdiny a bojiště k druhému a celkově mi to přišlo takové ploché. Občas jsem se musel nutit do dalšího čtení a to by asi nemělo být.

Themistia
19.10.2017 4 z 5

Velmi zajímavá knížka s dobře nastudovanými reáliemi. Na mně některé pasáže nudnější, krátila bych. Více se blíží dokumentu než románu, ale tentokrát jsem to ocenila.

achilles
02.02.2016 3 z 5

Hugh Ambrose se moc nepotatil. Dílo sice je z vojenského hlediska dokonalé, ale spíše připomíná sled událostí nebo kroniku. Chybí mi návaznost, je to útržkovité. Žádnému vojákovi jsem nedokázal nahlédnout do srdce, jako třeba u Bratrstva. Je to takové syrové a vůbec jsem k tomu nepřilnul. Snad seriál lépe vystihne jednotlivé charaktery vojáků a onu událost jako celek.

Hory
10.11.2015 5 z 5

Historické události podané prostřednictvím příběhů přímých účastníků jsou vždy mnohem zajímavějším a poutavějším čtením než čistá fakta a Pacifik je tomu jasným důkazem. Kromě "starých známých" ze seriálové minisérie HBO přináší knížka i osudy dvou dalších účastníků pacifického tažení a to neméně zajímavých.

JohnHistory
31.03.2015 5 z 5

Kniha Vás od začátku do konce pohltí válečnou atmosférou dálného východu. Kniha byla psána na základě poznámek a studia odbornéí literatury, což u většiny dnešních knížek s válečnou tématikou nenajdeme. K zahození není ani skouknutí filmu Pacifik, který se ale příliš nevydařil a ke knížce má daleko.

RetStorX
10.07.2014 4 z 5

Při letmém porovnání s Bratrstvem neohrožených působí Pacifik více detailněji, což není na škodu. V některých pasážích mi ovšem detaily přišly natolik konkrétní, že to působí spíše kontraproduktivně. Přesto hodně poutavé čtení, které vyzdvihují dobové fotografie a závěrečné silné stránky o tom, jak žili po válce přeživší. Za sebe ještě děkuji za část s Eugenem B. Sledgem, díky které jsem zjistil, že napsal sám své paměti a vydal je pod názvem "Se starou gardou na Peleliu a Okinawě."

michal9632
15.06.2014 5 z 5

Velice pěkně napsaná kniha o odvaze mariňáků.

cepice
21.09.2013 4 z 5

Velice pěkně napsaná kniha! Čtivá, poutavá, emocionální, ale občas tam jsou věty, které prostě nedávají smysl, jako kdyby spadly z čistého nebe, nebo jsou slovosledov špatně. Což dost kazí dojem, ale jinak brilatní! (Spíš si myslím, že chyba je na překladateli, než na autorovi.)

smnpka
07.07.2013 5 z 5

Hugh je vynikající vypravěč, stejně jako jeho otec. Druhá světová válka mě vždy zajímala, o tom co se ale dělo v pacifiku jsem moc nevěděl. Tato kniha mi to skvěle přiblížila. Kniha nepojednává o všech bitvách pacifiku, je založena na skutečných příbězích vojáků co prošli těmi významnějšími . Je to obsáhlé, čtivé a drsné válečné dílo. Určitě doporučuji, sám se těším až schlídnu stejnojmenný seriál.

Donatello
02.01.2013 5 z 5

Velice si vážím pana Ambrose, protože pouze jeho tvrdou prací vznikl tento diamant mezi knihami o válce v Pacifiku.
Je to zkrátka borec. Jen mě mrzí, že ve filmu chybí dvě postavy z knížky, ale za to on nemůže...

Ahena
19.12.2010 5 z 5

Troufám si říci, že jde o nejlepší knihu, co byla napsána o válce s Japonskem. Tvrdí mariňáci co nesmí ukázat strach? Tak to nebylo. Strach je to palivo, které je pohání k cíli. K uspořádání Japonska do latě. Kniha popisuje čtyři jedince a jejich děsivé příběhy. Uvidíme zde více úhlů pohledů než v seriálové předloze (The Pacific). Jak jinak, než plný počet. 100%

Autorovy knížky

Hugh Ambrose
americká, 1966 - 2015
2010  82%Pacifik: Peklo za oceánem

Kniha Pacifik je v

Právě čtených2x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce88x
Chystám se číst22x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x