Oživená minulost

Oživená minulost https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463900/bmid_ozivena-minulost-UQn-463900.jpg 4 50 9

Dějiny archeologie v obrazech. Edice Stopy-Fakta-Svědectví

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Orbis
Originální název:

A Picture History of Archeology , 1967


více info...

Přidat komentář

Filomena1961
29.09.2022 5 z 5

Od mládí jsem měla ráda historii. Záliba mi zůstala a když je čas sáhnu po nějaké té knížce, která mě zavede do minulosti lidstva. Oživená minulost mě nadchla, autor v ní sledoval historickou a kulturní kontinuitu jednotlivých starověkých civilizací. Text se čte jedním dechem a je doprovázen množstvím fotografií a v příloze je chronologická tabulka dějin archeologie. Knihu určitě doporučuji k četbě .

Corso
30.10.2019 5 z 5

Chvaaalabohu, Marekove knihy sa daju v antikoch pri troche hladania najst. Precitane pri jednej chripke. Koncipovane ako kratke kapitolky o vsetkom zaujimavom od pociatkov badania historie az... no az po cas kedy to Ceram dal dokopy. Samozrejme... uroven vedomosti pokrocil, upravili a upresnili sa data a fakty, ale tu je to skor o zaujimavostiach, o pociatkoch. Hlavne o objavovani tych starych znamych velkych kultur..klasika... Egypt, Mezopotamia, a tak. Kym som ju precital, bolo po chripke.


Messilina
05.04.2019 5 z 5

Ceram napsal knihu, která má hlavní výhodu v tom, že toho kdo se o archeologii a historii... teprve začíná zajímat neodrazuje, ale připoutá. A kdo už je jednou připoután, ten začne následně hledat další informace.

Denny45
11.03.2018 4 z 5

Príjemný úvod do tajomstiev objavovania starovekých civilizácii. Nenáročný štýl, mnoho pekných postrehov ale hlavne veľmi pekná fotofokumentácia. Odporúčam každému, kto nevie o staroveku "ani trt" a chce sa niečo dozvedieť. Samozrejme niektoré pasáže treba brať s rezervou, za 50 rokov sa veľa názorov zmenilo

evelinaevelina
13.04.2016 4 z 5

Ve výprodeji knih v knihovně za celých 6,-Kč celkem :-) jsem zakoupila tuto a ještě jednu autorovu knihu, protože jsem si vzpomněla při pohledu na obálky, jak jsem kdysi byla z Cerama nadšená. Byla jsem zvědavá, jak se mi budou líbit s odstupem času.
Řekla bych, že Oživená minulost mne nadchla stejně tak nyní jako tenkrát. Ceram tutově patří mezi autory, kteří to vlastní nepřeberné množství nahromaděných znalostí dvedou předat laikovi tak, aby ho neodradily ale naopak přitáhly a odborníka snad při čtení také nenaštve a neurazí.
Knihu můžete přečíst na jeden zátah, stejně tak jako si napřeskáčku vybírat kapitolky podle nálady a zájmu a vždy budete spokojen.
Archeologie v Ceramově podání vás vtáhne ať chcete nebo nechcete.

drina
11.11.2014 5 z 5

super, jsem nadšená

lord-artoo
19.07.2014 3 z 5

Dnes již zastaralé, nicméně velmi poutavě napsané limonádové čtení o dějinách archeologie. Ceram si jistě i po letech zaslouží obdiv pro svou schopnost vyredukovat obrovské množství materiálu na nejzákladnější fakta, jež podává formou dobových svědectví, vlastního hodnocení i vpravdě bohaté obrazové dokumentace. Kniha je rozdělena do čtyřech (resp. pěti) částí: řecko-římský svět, Egypt, oblast řek Eufrat a Tigris, Střední Amerika. Přestože autor v jednotlivých oblastech sleduje historickou linku, přibližuje nejvýznačnější postavy a události, nelze si nevšimnout, že jsou menší významové celky - ať už popisující něco důležitého či jen ilustrující pomocí nálezů - slepeny bez jakékoli snahy o oslí můstek. Text pak vytváří dojem, že Ceram prostě vytahal relevantní data, jež zpracoval a následně nasázel bez ladu a skladu za sebe. Nutný eklekticismus (hodně zdrojového materiálu, málo místa) rovněž vede k tomu, že autor opravdu jen klouže po povrchu věcí a snaží se spíše "namlsat" než vzdělat. Na knihu se zde pějí ódy a já nechci být tím, kdo ji shodí, protože jsem si ji skutečně užil. Rád bych však poukázal na to, že vše není tak famfárové. Pro seznámení s oborem dobré, ale je to více "dojmologický" než vědecký text.

Finskej
06.02.2014 4 z 5

I věda o dějinách má své dějiny. Vyplatí se je znát a poznat a v tomto ohledu je přečtení Ceramova klasického díla vhodným a zároveň dobře stravitelným začátkem.

vincek1
17.11.2011 5 z 5

O historii se zajímám od svého dětství počínaje příběhy hrdinů spisovatelů Štorcha, Jiráska, Svátka a dalších.Touto četbou jsem se snažil dozvědět to co se ve škole, mimo tzv. "dělnického hnutí" v dějepise neučilo. Knihu Oživená minulost jsem dostal k vánocům od své manželky a tím se ve mě opět probudil zájem o dějiny. Tato kniha nastartovala několikaletou honbou po knihách tohoto žánru. Dále přišly Bohové, hroby a učenci a První Američan. Od přečtení knihy Oživená minulost se mi do ruky podobně sepsaná kniha nedostala.

Štítky knihy

archeologie

Autorovy další knížky

C.W. Ceram (p)
německá, 1915 - 1972
1972  88%Oživená minulost
1965  94%Bohové, hroby a učenci
1977  87%První Američan

Kniha Oživená minulost je v

Přečtených70x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce100x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x