Ovál

Ovál https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528833/bmid_oval-65882debd1d10.jpg 4 29 6

Kapitán Lenz si u svých kolegů z pražské kriminálky za necelých patnáct let služby vydobyl značný respekt – nejen svým vyšetřovatelským instinktem, ale také díky sportovním výkonům na běžeckých tratích. Když je proto na kladenském stadionu nalezeno tělo mladého atleta v poloze da Vinciho Vitruviánského muže, ujímá se případu právě on. Šlo snad o rituální vraždu? Během vyšetřování se Lenz musí potýkat nejen s Tourettovým syndromem, ale také s tajemným útočníkem, který chce za každou cenu utajit pravdu...... celý text

Přidat komentář

martineden
25.04.2024 4 z 5

Výborná česká detektivka, taková ta vztahovka, kdy se řeší vztahy nejen oběti a podezřelých, ale i hlavního hrdiny, který je svou nedokonalostí vlastně docela sympaťák. I když řeší, jaký kdo používá pravopis, ohrnuje nos nad nevzdělaným podkoním, ale sám zrovna veškerou terminologii neovládá. Říkat o jezdkyni, která jezdí parkur, že je žokejka... Já vím, že to je drobnost, ale prostě mi to koňácký prostředí přišlo nevěrohodný. Zato běhat, to by detektivovi šlo. Až se divím, že vůbec pro to běhání stíhá něco vyšetřovat.

versaj14
17.04.2024 5 z 5

kolem této knížky jsem kroužila celkem dlouho. Věděla jsem, že potřebuji na její čtení dostatek času, protože kombinace českého autora, detektivního příběhu a krásné obálky bude určitě stát za to. Čas jsem si našla a začetla jsem se. A měla jsem pravdu. Stálo to za to.
Sympatický kapitán Lenz, který je nejen detektivem, ale také tátou, sportovcem, chlapem (při čtení pochopíte, co tím myslím) a vyšetřování vraždy na kladenském atletickém stadionu - příběh, který má hlavu i patu. Jsem ráda, že na české scéně se objevil další spisovatel kvalitních detektivních příběhu a věřím, že Oválem to nekončí a dočkáme se i dalších dílů s kapitánem Lenzem


Sirius
17.03.2024 4 z 5

vždycky mám radost, když se na detektivkářské scéně objeví nový jméno a hlavně takový, který to může někam dotáhnout. A tak po loňské Tereze Bartošové (Vodník) letos přichází Jiří Homola, vyznavači dobré krimi by měli našpicovat uši už jen kvůli tomu, že tenhle debut vydává Kniha Zlín (Jo Nesbo). Homola už od první chvíle ukazuje, že bude potřeba s ním počítat i v dalších letech. Jeho znalost prostředí běžců a všeho co souvisí se sportem je vytěžená až do krajnosti a odráží na každé straně. Jeho hrdina Lenz má všechny předpoklady, aby se tu rozjela nová série. Není to alkáč, ale trochu zahýbá ženě a kolem téhle jeho závislosti je vystavěna skoro jedna polovina knížky (kdyby si ji autor odpustil, mohla by mít knížka větší tah na branku a taky by mohla být o půlku kratší), je to chlápek co jede na výkon a je schopný ve dvě hodiny ráno bombardovat svědka, takže všechno je v pořádku. Kromě běhu Homola těží skvěle znalost prostředí Kladna a zápletka s rituální vraždou je dost zajímavá. O závěrečném twistu nemluvě. Tuhle knížku jsem si navzdory rýpnutím užil a doufám, že další detektivka na sebe nenechá dlouho čekat.

Wabinka
13.03.2024 5 z 5

Fajn detektivka z českého prostředí, uvěřitelná obsahem a lehce okořeněná vtipem,k tomu sympaťák vyšetřovatel. Co víc si přát,je to prostě bezva čtení.

Aleš.R
03.03.2024 5 z 5

Opět se mi jednou vyplatilo soudit knihu podle obalu. Je to poutavý, uvěřitelný, chytrý, vtipný a na pár místech i neskutečně dojemný. Pokud kapitán Lenz nedoběhne mezi detektiv(k)y roku, tak velký špatný.

Jestli mám vůbec co vytknout, tak snad jen to, že ten Tourettův syndrom je tam nakonec tak nějak navíc. Hlavní postava je zajímavá i bez něj a když nedlouho po začátku jakékoliv zmínky o TS mizí, vůbec nic se nestane.
(Ovšem nebýt TS, přisel bych o vtip s hip hopem, kterýmu se směju ještě teď, takže už radši mlčím.)

SiskaE
21.02.2024 5 z 5

Sláva, nový skvělý autor na české detektivkářské scéně! Jiří Homola Oválem debutoval, ale všechny aspekty kvalitní krimi ovládl naprosto s přehledem. Na zhruba 400 stránkách rozjel parádní vyšetřování podivné smrti z prostředí kladenského stadionu, kde se najde mrtvola atleta. Šlo o rituální vraždu, nebo za tím bude něco jiného? Bavil jsem se celou dobu vyprávění, největší pozitivum je jednoznačně postava kapitána Lenze - je dost svůj. Vyšetřovatel, vytrvalostní běžec a otec, co se potýká s Tourettovým syndromem... Konečně zase něco originálního. Chci další případ!