Otevřít za dvacet let

Otevřít za dvacet let https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490586/bmid_otevrit-za-dvacet-let-Llv-490586.jpg 4 5 2

Spisovatel přijíždí v čase tuhých mrazů do hlavního města, aby se s činovníky celostátního Svazu spisovatelů dohodl na novém vydání svého deset let zakázaného románu Padlá metropol. Veze s sebou soudek domácí pikantní sóji, přestože profesor, který si na ní pochutnával a kterého si vážil pro jeho nesmiřitelnost a erudici natolik, že mu posloužil jako předobraz k postavě Čuanga Motýla, je už po smrti, aniž by jeho dílo četl. Takto nás o dalších sedmnáct let poté uvádí do románu o románu spisovatel Ťia Pching-wa ze západní metropole Si-anu. Ve své fiktivní životní zpovědi stárnoucího spisovatele, kterou věnuje sám sobě, vypráví o své bytostné lásce k psaní a literatuře, o cenzuře a strachu, o celostátních demonstracích v roce 1989 a následných represích, o politice, ženách a přátelství, o vysídleném čínském venkově a svém vztahu k domovu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

愿人生从容 , 2016


více info...

Přidat komentář

puml
04.07.2022 5 z 5

Kupodivu lepší než kniha o které tahle kniha pojednává a to Padlá metropol. Je to jednak stylem vyprávění, který má blíž k západními stylu, není to tak rozvleklé jako metropol a navíc téma cenzury a obecně omezování svobod je tak nějak univerzální a tahle kniha o tom víceméně je. A taky o tom, jak fungoval literární provoz v Číně v ranných 90. letech a komu všemu bylo potřeba podkouřit a řečeno českým žargonem "zaprodat se". Ovšem v Číně to je přeci jen trochu jinak a čínský disident je asi trochu jiný kafe než českej disident, takže chápu některá autorova rozporuplná rozhodnutí. Navíc čínský intelektuál je přeci jen v tamních očích "nula" pokud nemá nějakou tu funkci, proto ta někdy až kafkovská honba za funkcionáři a funkcemi (což je téma velké části současné čínské literatury). Ťia na to tady taky trochu naráží a lze to číst i jako pro našince bizarní autorovu cestu zpátky na pomyslné oficiální literární výsluní. Kdybych to měl nějak parafrázovat, tak v Číně je asi lepší být čtvrtý náměstek třetího tajemníka místní obce spisovatelů, nebo profesor na nějaké zapadlé univerzitě, než "obyčejný" spisovatel, byť třeba kultovní a milovaný "obyčejnými" lidmi.

Není to sice tak košaté a barvité jako metropol, zároveň to ale tolik nehraje na tu historickou nótu a různé souvislosti, které jsou srozumitelné jen znalcům čínských dějin a čínské literatury. Tady je to takové přímočařejší vyprávění se specifickým, velmi tlumeným, ale přitom někdy dosti černým a ironickým humorem. Je asi dobré si nejprve přečíst Padlou metropol, ale není to nutné, lze číst i bez ní, nebo naopak, nejdřív přečíst tenhle román a pak teprve metropol, to může mít své kouzlo. Každopádně dávám plný počet a doporučuji spíš než kultovní metropol, která je ale kultovní především v Číně, a to i kvůli explicitním erotickým scénám a nařčení z pornografie. Celkově asi ne tak hluboké jako metropol, ale pro mě (a myslím si, že i obecně pro českého čtenáře) rozhodně čtivější a zajímavější. Doporučuji.

sharik
26.04.2022 4 z 5

Román o románu Padlá metropol. Lze číst jako jeho doplněk, avšak stejně působivý by byl, i kdyby pojednával o zcela fiktivním díle. Zpověď spisovatele, který kritizuje režim, přestože se nechce stát aktivním bojovníkem proti němu - strana konfliktu si ho nakonec stejně vybere sama. Nejde o tak geniální komplexní dílo jakým je Padlá metropol, ale nakonec o komornější a sevřenější text pojednávající (skrz osud jednoho umělce) o současné Číně a jejích represích, často děsivých, jindy zdánlivě směšných. Ukazuje především dvě věci: Davy se chovají všude stejně a jejich láska je přelétavá, snadno se změní v nenávist a odsuzování, když to začne být bezpečnější (ať už politicky nebo jen společensky). Druhá věc je, že vláda komunistů je vždycky úplně stejné zlo - ať už vládnou v daleké zemi, nebo v naší kotlině. Těch paralel je tam totiž (vzhledem k odlišnosti asijské a středoevropské mentality) překvapivě mnoho.


Štítky knihy

čínská literatura

Autorovy další knížky

Ťia Pching-wa (p)
čínská, 1952
2020  73%Padlá metropol
2022  80%Otevřít za dvacet let