Otevřené dialogy

Otevřené dialogy https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250706/bmid_otevrene-dialogy-NVr-250706.png 4 6 2

Co čeká čtenáře, jehož pozornost zaujme dialog, pojem tak často skloňovaný ve všech pádech rodinnými terapeuty v Evropě? Důkladné seznámení s dvěma dialogickými přístupy, které rozvinuli autoři se svými kolegy v rámci úsilí o zlepšení služeb v oblasti duševního zdraví a obecně v tzv. pomáhajících profesích... Jde bez nadsázky o jednu z nejinspirativnějších publikací v oblasti rodinné terapie a systemické praxe, která vyšla po roce 2000. Publikace se zrodila jako výsledek několikaleté klinické a výzkumné praxe obou autorů a jejich kolegů, a také jako součást širšího zájmu o dialogické pojetí v komunitě rodinných terapeutů.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Narativ
Originální název:

Dialogical Meetings in Social Networks , 2006


více info...

Přidat komentář

Kyri
18.03.2023 5 z 5

Nějakou dobu se snažím zpracovat si názor na léčbu a hlavně začátek léčby u schizofrenie. Slyším různé názory. Autoři je pojmenovali a diskutovali v kapitolách 8 a 9.
Kritizují snahu kontrolovat ve výzkumech všechny proměnné kromě jediné, protože pak lze výsledky těžko zasazovat do běžného života jako dobrou praxi. Za tohle dávám pět hvězdiček, které jsem nesnížila ani kvůli anticipačnímu rozhovoru, který ve mně oživoval nechuť ke skandinávskému zvyku zasahovat do rodin, i když to často není nutné.
Anticipační rozhovor je podle mě jeden z nástrojů, který se k tomu používá. Nicméně aspoň dává prostor pro vyjádření všem stranám.
Samotný otevřený dialog je zde popisován sice zevrubně, ale zbytečně široce. Stačilo by popsat základní otázky a následně v jakém provedení to pomáhá a čím to můžeme zkazit.
Trochu mě ničily zkratky, které autoři s oblibou užívají, ale jen jednou a na nezáživném místě vysvětlují.
Celkově ale velmi kvituji hlavně metodologickou část!

Maanna
02.02.2022 4 z 5

Za obsah bych dala klidně i pět hvězdiček, je to koncept, kterému věřím, a doufám, že se u nás bude rozvíjet. Forma je ale celkem náročná na koncentraci a množství odborných výrazů na jednom řádku někdy přesahuje pro mě únosnou mez, což je možná škoda, protože je kvůli tomu kniha méně přístupná. Nicméně tam, kde autoři zacházejí víc do praxe, je to hodně zajímavé čtení.


Autoři knihy

Jaakko Seikkula
finská, 1953
Tom Erik Arnkil
finská, 1950