Otčina

Otčina https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225784/bmid_otcina-xhr-225784.jpg 4 71 18

Podkopat komunistický režim Na pozadí příběhu srbské rodiny žijící v Kanadě podává černobílý autobiografický komiks svědectví o temném pozadí balkánského konfliktu 20. století, v němž bojová linie často vedla napříč rodinami. Stěžejní postava, autorčin otec, je členem srbského roajalistického hnutí, zatímco rodina jeho ženy za 2. světové války stála na straně Titových partyzánů. Aktivity v exilové skupině otce nejprve připraví o rodinu a nakonec i o život. Pro svou dokumentární hodnotu je tento komiks přirovnáván k dílům jako Persepolis nebo Palestina.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Fatherland , 2014


více info...

Přidat komentář

PastorMal13
21.02.2023 5 z 5

Příběh o mužovi, který to neměl v životě vůbec lehké. Ano nebyl dokonalý, ale i přes to miloval svou rodinu, se kterou se na sklonku život nemohl setkat. Za mne nesmírně silný příběh Petera Bunjevace, ale i celé Jugoslávie. Doporučuji

Lka
25.03.2022 3 z 5

Komiksový příběh jedné srbské rodiny žijící v Kanadě v období 2. světové války. Kniha mě moc nezaujala.


Arkagas
07.09.2021 5 z 5

Příběh začíná vyprávěním matky, která přišla navštívit svou dceru. Když viděla na fotce jejich bývalý dům, nepoznala ho. A dcera chce vědět proč tuhle část života matka tak moc vytěsnila z hlavy. Na pozadí historických událostí sledujeme příběh rodiny, která to neměla jednoduché - otce, který je členem hnutí a rodina jeho manželky ho považuje za vraha. Matku, pro níž jsou děti vším a od manžela utíká k rodičům a především ženu, která přes všechno trápení, kterým si prošla svého muže milovala.
Příběh Jugoslávie v letech 1945-1948 není jednoduchý a lehký, ale autorka ho v komiksu zpracovala moc hezky.
Nechybí zde zmínky ani o Jesenovickém koncentračním táboře, nebo trojice Lenin - Stalin - Tito. Pro neznalé je to rozhodně kniha, která velmi nenásilnou formou přibližuje část dějin v Jugoslávii.
Upřímně mě průběh knihy a její konec psychicky dost rozbil.

Moje hodnocení: 10/10

JanaPav
11.09.2020 1 z 5

Pro mě velké zklamání. Příběh celkem nic moc, ale že je navíc o magorovi s násilnickými sklony, kterej si svůj vztek už jako kluk vybíjel na zvířatech a v dospělosti se stal teroristou, no tak to teda opravdu ne... Tu jednu hvězdičku dávám jenom za těch pár normálních postav...

puml
08.06.2019 5 z 5

Kresba výborná. Takové malé osobní dějiny Jugoslávie, ale s velkým společenským přesahem. Doporučuji.

DennisMoore
23.05.2019 5 z 5

Přiznávám, tak silný zážitek jsem nečekal. Kniha na osudu členů jedné rodiny zručně přibližuje nejednoduchou jugoslávskou historii, je poutavá, krásně nakreslená a s mnoha nápady. Především ale neustále působí autenticky, což je nejdůležitější, protože Nina Bunjevac musela určitě sebrat pořádný kus odvahy, aby tento příběh odvyprávěla tak, jak si zasloužil.

triatlet
04.05.2019 5 z 5

Velice zajímavý komiks. Autorka na pozadí historických událostí na Balkáně vypráví příběh, který mapuje složité vztahy a smutný osud jejích rodičů a prarodičů.
Ilustrace jsou minimalistické, ale velice výstižné.
Občas jsem se ztrácel, o kterých prarodičích Nina vypráví, ale rychle jsem se zorientoval.

Norri
31.03.2019 3 z 5

Tato kniha mě moc nelákala a přesvědčila mě až cena 99 Kč ve výprodeji. Důvodem ke koupi byl i fakt, že Argo má letos v plánu vydat další knihu Niny Bunjevac a tak jsem se chtěl připravit. Moc nemám rád tyhle ponuré rodinné historie, navíc když jsou doprovázeny takovouto kresbou. Kresba Niny Bunjevac je hrubá i detailní zároveň. Hrubá v obrysech postav a jiných částech těla, než je hlava. Ale také detailní v rysech obličejů a precizní ve stínování. Zpočátku jsem měl nepříjemný pocit, že listuji albem starých zašlých fotografií, na kterých jsou dávno mrtví lidi. Ke konci jsem si na to už zvykl. Co se týče příběhu samotného, tak ten až tak extra zajímavý není. Jasně, ne každý měl za otce srbského teroristu, ale Nina, přestože píše a kreslí o historii své rodiny, ten příběh vypráví bez větších osobních emocí. Celé se to nese spíše v dokumentární rovině, ve které je ve zkratce shrnutá celá historie Srbsko-Chorvatského konfliktu od příchodu Slovanů, přes druhou světovou válku, až po nástup, vládu a zločiny komunistů. Bylo to zajímavé, ale to je tak všechno.

MCGinger
13.08.2018 4 z 5

Krátký autobiografický kousek, ve kterém je vysvětlena část podstaty jugoslávského konfliktu a jeho dopad na jednu rodinu. Kresba vcelku zajímavá, zvláštní konec.

Disease
09.04.2018 4 z 5

Persepolis mě bavila víc, ale ta byla také úplně jiná. Každopádně tyhle autobiografické kousky mají něco do sebe. Jen ta kresba mi moc nesedla.

zuzka894
16.03.2018 4 z 5

Skvělá kniha. Nádherné komiksové zpracování. Přečteno za hodinu. Jediné co mi vadilo, bylo mnoho jmen, v tom jsem se ztrácela....kdo je kdo.

p3tris
10.07.2017 4 z 5

Další z úžasných autobiografických knih. Tato nám na pozadí jedné rodiny vypráví pohnuté dějiny novodobé Jugoslávie a vztahu Chorvatů a Srbů. Možná i díky černobílé kresbě mi trochu připomínala známější Satrapin Persepolis, i když tady chybí jakýkoliv náznak humoru. Pochvalu si zaslouží i zpracování českého vydání na kvalitním papíře, které vám jistě nebude dělat v knihovně ostudu.

vandislav
09.02.2017 5 z 5

Na mě odosobněný příběh vyprávěný z několika různých úhlů i stylů zapůsobil. K tomu krátký exkurz k celkové historie vztahů mezi Chorvaty a Srby a zrychlený závěr ve kterým zůstává strašně moc skryto. Přesto jak jsou osudy rodiny pohnuté, tak Nina na pilu netlačí a nebrodí se v patosu, spíš věcně vypráví. Dostal jsem víc než jsem čekal.

Tozbee
03.01.2017 3 z 5

Černobílý komiks o historii srbské rodiny rozeštvané politikou. Analýza příčin konfliktů Srbů a Chorvatů pramenících z odlišné víry, z odlišných kulturních vlivů a ze vzájemných křivd 2. světové války. Krásná, precizní, možná poněkud toporná kresba. Málo přímých řečí, hodně komentářů, dle mého zbytečně moc skoků v čase, částečně otevřený konec...

Jizi
16.08.2016 4 z 5

Rodinná historie Niny Bunjevac je stejně neveselá, jako dějiny její vlasti. Osobitá, charismatická a zároveň neuvěřitelně tísnivá kresba pomáhá vynikajícím způsobem budovat hutnou, pochmurnou atmosféru, která se nad celým vyprávěním vznáší. Autorka nenásilným a srozumitelným způsobem načrtává, jak absurdní byl vleklý, krvavý konflikt mezi národy, jež vedle sebe žily po staletí v míru. Příběh své rodiny umně zasazuje do širšího historického rámce, aby bylo možné jednání jednotlivých postav pochopit. A poslední stránku nakonec, tak, jak tomu u dobrých knih bývá, otočíte s pocitem, že černobílá je v tomhle vyprávění skutečně jen ta kresba.

LordSnape
13.09.2015 3 z 5

Zajímavý komiks o tom, jak to vypadalo v tehdejší Jugoslávii. Nicméně je to podle mě až příliš osobní. Třeba u Persepolis mi to nevadilo, protože jsem se dokázal vcítit do jednotlivých rodinných přílušníků i postav, ale u Otčiny se mi to nepovedlo. Působilo to na mě jako útržky z deníku v kreslené podobě.

evickakyticka
24.12.2014 2 z 5

Komiks o politice není nic pro mně. Zaujala mě obálka, obsah bohužel vůbec.

RaptoR
15.12.2014 4 z 5

V recenzi najdete mou... recenzi :)

Štítky knihy

dětství rodinné vztahy komiksy Srbsko Chorvatsko Jugoslávie grafické romány

Autorovy další knížky

Nina Bunjevac
jugoslávská, 1973
2014  75%Otčina
2019  87%Bezimena