Otázky soudobé psychoanalýzy

Otázky soudobé psychoanalýzy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340325/mid_otazky-soudobe-psychoanalyzy-oWy-340325.png 4 3 1

Text předkládá pohled na soudobé pojetí psychoanalýzy, které je výsledkem „tiché revoluce" osmdesátých a devadesátých let. Cílem je seznámit čtenáře s jedním z rozhodujících směrů moderní psychoanalýzy, korigovat některé tradiční, avšak mnohdy dávno překonané názory o tom, co to psychoanalýza je, rozšířené nejen mezi laickou, ale i odbornou veřejností. V jejím centru je otázka subjektivity jedince, terapeuta i klienta a vývoj schopnosti jedince být subjektem.... celý text

Přidat komentář

Shindo
30.08.2022 3 z 5

Knihu som si prečítal v nádeji, že zmení môj pohľad na psychoanalýzu k lepšiemu. Ako nám povedal docent ešte na vysokej škole, "Freud si postavil svoju teóriu osobnosti na piatich ľuďoch a všetci mu to doteraz žerú."

Kniha je rozdelená na dve časti. Teoretickú a praktickú (alebo nie až tak teoretickú).

Teoretická časť ma utvrdila v tom, že psychoanalýza mi nesedí. Detská psychológia ani psychoterapia ma nikdy nezaujímala a vadil mi možno až prehnaný dôraz psychoanalýzy na zážitky v ranom detstve. Napriek tomu bolo zaujímavé sa niečo zasa dozvedieť. Penisy (a iné falicke objekty) kupodivu autor v teórii nespomínal a povinný oidipovský komplex sa tam mihol len raz. Nedozvedel som sa ani, aký je rozdiel medzi psychoanalýzou a psychoanalytickou psychoterapiou.

Druhá časť ale bola zaujímavá. Síce som nesúhlasil s tak veľkým dôrazom na interpretácie (som vo výcviku v inom smere) a v jednotlivých jej úrovniach som sa strácal, zvyšok sa však čítal celkom ľahko. Autor taktiež vyvrátil pár mýtov o psychoanalýze (napr. terapeut ako bezemočné biele plátno alebo roky rokúce trvajúca terapia). Potešili aj krátke kazuistiky z praxe.

Štítky knihy

psychoanalýza

Autorovy další knížky

Vladimír Vavrda
česká, 1966
2007  93%Speciální psychoterapie
2005  80%Otázky soudobé psychoanalýzy

Kniha Otázky soudobé psychoanalýzy je v

Přečtených6x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x