Osudy zlatých pokladů

Osudy zlatých pokladů https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145221/bmid_osudy-zlatych-pokladu-ri0-145221.jpg 4 16 7

Přidat komentář

Kasperle
21.12.2021 3 z 5

Čtivě a vcelku široce zpracované téma. Ten rozptyl je obdivuhodný, ale odráží se to v hloubce jednotlivých kapitol. Jsou to spíše takové medailonky, v nichž jsou některé věci jen tak naťuknuté a nedořečené. Ale v tom rozpětí to asi jinak nešlo.
Jde o zajímavou knihu. Jsou to vlastně dějiny lidské chamtivosti. Na zamyšlení je, kolik toho drancování, falše a zotročování bylo konáno křesťanskými národy (a to v dobách, kdy náboženství hrálo důležitou roli). Je zajímavé, že domorodé obyvatele vnímali Evropané jako podlidi (nebo ne-lidi) bez respektu k jejich kultuře, historii a tradicím (kde byla křesťanská láska k druhým?). Jakoby neexistovali, jakoby jen „překáželi“ v dobývání dalších končin.

Corso
27.10.2020

(Male ohliadnutie do minulosti) Knihu som cital ako decko a pozor, je to nebezpecna kniha! Moze z maleho citatela spravit zlatokopa, hladaca pokladov, Indianu Jonesa zahrad, poval a pivnic. :) Ako zo mna. Putavo v nej autor pise historky o hladani Eldorada a podobne uzasne zalezitosti. Je v nej dost obrazoveho materialu a v case ked vysla to bola paradna vec. V antikoch by sa mala dat najst. Aspon sa dozviete kolko legendarnych pokladov este lezi po svete poschovavanych.


Szevcza
11.01.2018 4 z 5

Lidská hamižnost je nekonečná

hlavin
09.08.2016 5 z 5

Knihu mohu doporučit, jedná se o základní seznámení s dějinami hledání pokladů a se vším, co s tím souvisí. Je to samozřejmě problematika tak obsáhlá, že se nemůže vejít do jedné knihy. A autor právě zvolil správný postup, nejde do hloubky u jednotlivých případů, forma je populární. Motivuje čtenáře k dalšímu studiu.

Finskej
01.04.2015 3 z 5

V zásadě celkem solidní čtení, které umožní člověku si vytvořit základní přehled o historii „zlatých průšvihů“ v dějinách lidstva. Schválně říkám „základní“, protože kdyby se člověk chtěl konkrétněji orientovat na některé z uvedených případů (inkové, piráti, Kalifornie, Klondike atd.), musel by nutně sáhnout po dalších, běžně dostupných populárně-naučných knihách, ale jako prvotní průvodce dobré.

valda
18.10.2014 4 z 5

Tohle je další příklad dobře udělané populárně naučné knížky z historie. Na můj vkus je těch příběhů až trochu moc. Celkově to má potom kulometné tempo. Taky rozhodně nejde o nějakou učebnici, nebo souborný přehled. Autor prostě zvolil několik oblastí, které mu přišli zajímavé. Kromě jiného se jedná o poklady starých Inků v Jižní Americe, búrské války v Africe, nebo zlaté cihly z 2. světové války. Líbilo se mi, že autor má celkem přehled o historii, takže dokáže stručně popsat historické souvislosti, spojené s poklady, o kterých vypráví. Kniha taky obsahuje spoustu ilustrací. Pokud hledáte odpočinkovou četbu, tak doporučuji.

petka-2007
23.01.2013 2 z 5

Kdysi dávno jsem tuto knihu vyhrála v soutěži v knihovně, ale popravdě mě příliš nezaujala...

Štítky knihy

poklady

Autorovy další knížky

Milan Vároš
slovenská, 1937
1964  83%Hitler žije, chyťte ho!
1989  71%Osudy zlatých pokladů
1991  33%Posledný let generála Štefánika
1989  80%Skvelý trik
1988  70%Prekvapenie v súdnej sieni