Osudové léto

Osudové léto https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52246/bmid_osudove-leto-J2d-52246.jpg 4 15 4

Lucy Shafferová je obchodnice z Wall Street, v práci úspěšná a se svým životem ve velkoměstě docela spokojená. Jednoho dne ji však nečekaně odvolají z důležitého jednání - za podivných okolností zemřel její otec a kalifornská policie by ji ráda vyslechla. Lucy se tedy vrací do míst, kde prožila neradostné dětství a dospívání, opět se setkává s příbuznými a brzy pochopí, že otce někdo zavraždil. Kdo by však zabíjel profesora geologie, který nikdy nikomu neublížil a měl spoustu přátel, ptá se policie a stejnou otázku si klade i Lucy. Když se snaží pátrat v minulosti, aby našla smysl hrůzné události, zjišťuje, že její vzpomínky jsou neúplné, útržkovité. Přesto si však postupně vybavuje spoustu věcí - smrt bratříčka, rodinný výlet do Arizony, kde propuklo matčino duševní onemocnění, svou první lásku a následnou autohavárii, smrt nejlepší kamarádky a poté i vlastního synka. V Kalifornii krátce zavládne předčasné léto a Lucy propadne pocitu viny a zoufalství. Zná vlastně sama sebe? Nikdy nejspíš nebyla dobrá matka, manželka ani dcera. Proč všechny opustila a hledala útočiště v New Yorku? A proč ji člověk, kterého milovala nejvíc, nabádal, aby se nikdy nevracela?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Summertime , 2003


více info...

Přidat komentář

Čmeláček
20.06.2022 4 z 5

Tohle byla jedna z knih, které mi doporučila a vnutila paní knihovnice :). No, šlo to. Ale až tady jsem si všiml, že je to kniha pro ženy! Naštěstí jsem při čtení neutrpěl žádnou újmu :))).

laura
09.12.2019 5 z 5

Ani nevím, jak si ke mě tahle kniha našla cestu. Jednoho dne jsem se prostě rozhodla, že si ji přečtu. A musím přiznat, že toho nelituji, právě naopak. Byla skvělá. Mrazivá, opředená tajemstvím, smutkem zatíženými osudy, vinou, tak nepřehlednou a tak tíživou, i nadějí, která se krčila někde hluboko uvnitř toho všeho...

Nebyla předvídatelná a byla neotřelá, byla zkrátka tak zvláštně jiná, že mě zaujala hned, jak jsem začala číst. A s přibývajícími stránkami mě příběh pohlcoval víc a víc. Ačkoli velmi smutný, ačkoli bolestný, přesto má v sobě něco, co stojí za to, aby ho lidé četli. Jak moc známe sami sebe? Jak moc se můžeme spolehnout na svoje vzpomínky?

Co se stane, až se jednoho dne roztříští a při pohledu do zrcadla uvidíme někoho, koho ve skutečnosti nepoznáváme?

Příběh, který rozhodně stojí za přečtení...


evca7271
09.12.2017 2 z 5

cekala jsem mnohem vic

85098211
02.10.2017 4 z 5

Kniha se zvoleným tématem je sama o sobě dobrá. Ale příběh je vyprávěn poměrně jednoduchým stylem, proto je místy nudný. Konec je však překvapivý a čtenář je tak odškodněn za přestálé útrapy poněkud zdlouhavého vyprávění ;-).

Autorovy knížky

Liz Rigbey
britská, 1957
2004  85%Osudové léto