Osud má jméno Dolský mlýn

Osud má jméno Dolský mlýn https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176923/osud-ma-jmeno-dolsky-mlyn-FRh-176923.png 5 5 1

Unikátní, obsáhlý a profesionálně zpracovaný dokument mapující historii a současnost dnes již legendární stavby situované na dně hluboké skalní rokle při břehu říčky Kamenice. Ta se díky své poloze a romantickému vzhledu stala velmi oblíbeným místem, přičemž neutekla ani pozornosti filmařů.

Přidat komentář

Tereza0107
09.09.2022 4 z 5

Minulé léto v červnu, jsme trávili naši dovolenou v Českém Švýcarsku. O Dolském Mlýně jsem v minulosti nikdy nic neslyšela, ale když jsme k večeru v Jetřichovicích měli před setměním ještě chvíli času a spatřili ukazatel k Dolskému mlýnu, řekli jsme si, proč ne. Moc jsem od toho nečekala a jaké bylo mé zhrození, když jsem viděla to urputné strmé klesání skalní roklí a ten zděšený pohled v přítelových očích kam ho to zase probůh táhnu. A pak jsme spatřili tu úchvatnou scenérii, jako z pohádky. Naprosto jsem se do toho místa zamilovala. Ten klid, to ticho. Nádherná rokle, kde se ve večerním šeru ukládá ke spánku torzo starého mlýna, rušené jen tichým zurčením řeky Kamenice. A hlavně nikde nikdo. Měli jsme celý mlýn jen a jen pro sebe. V tu chvíli jsem věděla, že se o tomto kouzelném místě chci dozvědět více. A tak jsem se před Vánoci (samozřejmě naprosto nenápadně) zmínila právě o této knížce. No a Ježíšek všechno slyší.

A teď ke knize samotné. Doufala jsem, že se z ní dozvím hlavně životní příběhy mlýnských obyvatel. Jenomže ne všechno se samozřejmě dá vyčíst z archívů a tím méně život obyčejných lidí. Tudíž tyto informace odvál čas a nikdy zaznamenané nebyly. Ale kniha je i přesto moc zajímavá. Dozvídáme se informace, které o Dolském mlýnu zaznamenané byly - a to znamená účetní záznamy, kroniky narození úmrtí a sňatků či kroniky obcí. A i z toho se dá hodně vydedukovat. Ale jsou to hlavně opravy, údržba a stále opakující se renovace mlýnu a jezu po snad každoročních povodních.

V druhé půlce se tón vyprávění mění z odborné publikace na osobní zpověď. Moc hezky a emotivně popsáno, kolik je za "konzervací mlýna", aby se udržel alespoň v takovém stavu, v jakém je teď, nehorázné práce a odříkání. O tom jsem neměla absolutní potuchy a překvapilo mě to. Jeden by si myslel, že se o to "prostě" postará Správa Českého Švýcarska a ono ne. Je to z velké části práce nadšených dobrovolníků se srdcem na správném místě. Publikace je navíc doplněna spoustou krásných fotografií k dokreslení Vaší představivosti. A na úplně poslední stránce Vás dostaně věta: "Výtěžek z prodeje této knihy bude požit na konzervaci budov Dolského mlýna." Naprosto nádherné gesto paní autorky.
Za tři dny jedeme do Českého Švýcarska znovu a tentokrát budu hledět na Dolský mlýn zcela jinýma očima.

⭐️"Kdo nikdy nezatoužil vstoupit do časové smyčky a navštívit některé místo v jiné době?"