Osmnáctí hraničáři

Osmnáctí hraničáři https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299024/mid_osmnacti-hranicari-OQl-299024.jpg 5 3 2

Osmnáctí hraničáři představují souhrn vzpomínek v prostoru opevnění v okolí Náchoda a promlouvá v nich jednadvacet pamětníků což k přihlédnutí, že tamní hraničářský pluk 18 nebyl do osudového Mnichova postaven na předpokládané stavy, je počet úctyhodný. V publikaci je rovněž uveřejněn poněkud vzácný nález odkazu dělníků stavební firmy Frič, kteří své poselství ukryli do skleněné láhve a zazdili do cihlové příčky jednoho z objektů a na své nalezení čekal až do druhé poloviny osmdesátých let. Do fotografické přílohy byly zařazeny i ojedinělé kresby vojáků uvnitř jednoho z objektů dělostřelecké tvrze Dobrošov, které vzniky v říjnu 1938 a vyjadřovaly názory a pocity osádky pěchotního srubu "Jeřáb" na dopad situace po kapitulaci.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
28.07.2021 5 z 5

Knížka obsahuje převážně svědectví přímých účastníků, civilistů i vojáků, kteří se zúčastnili přípravy a výstavby opevnění na obranu republiky na Náchodsku před uzavřením mnichovské dohody v roce 1938. Z vyprávění je zřejmé jak celá akce byla organizována a jak vše probíhalo. Jsou zde i zmínky, jak vše po 1.říjnu 1938 skončilo. Pro ty, kteří se zajímají podrobně o historii, je to velice dobrý dokument. Kromě vzpomínek je ve druhé části přiložen soubor fotografií z té doby.

Daydreamer
30.05.2016 5 z 5

Výborná knížka o našem opevnění v oblasti Náchodska, o našich statečných vojácích, kteří, plni skutečného odhodlání, chtěli bránit republiku vůči německému agresorovi i navzdory tragické skutečnosti, že jsme byli našimi "spojenci" dokonale opuštěni. Navzdory tomu, že pevnosti nebyly vždy zcela dokončeny a úplně vyzbrojeny... Tehdejší obránci zasloží naši nejvyšší úctu.


Autoři knihy

Eduard Stehlík
česká, 1965
Martin Vaňourek
česká, 1968

Kniha Osmnáctí hraničáři je v

Přečtených4x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
dalších seznamech1x