Osmany Laffita - Svlečený

Osmany Laffita - Svlečený https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493265/bmid_osmany-laffita-svleceny-klS-493265.jpg 4 25 11

I když pocházel z prominentní rodiny a jeho matka stála po boku Fidela Castra, musel si už jako malý kluk v Havaně těžce vyšlapávat cestičku. Měl podlomené zdraví, byl outsider a stával se terčem šikany. Přesto se při vzpomínce na dětství usmívá. Přísná a dogmatická Kuba neměla pochopení ani pro jeho lásku k mužům, ale příchod do šedi komunistického Československa ho uvrhl do marastu možná ještě většího. Rasismus, chudoba, ztráta iluzí i smyslu života… Osmany Laffita se však nevzdal a s pomocí partnera Guyho Gheysense, svého anděla strážného a spřízněné duše v životě i práci, během pár let po sametové revoluci navzdory všemožným překážkám vybudoval své vysněné módní miniimpérium. Jeho kolekce viděla Paříž i New York. A Osmany zářil a září pořád. Upřímně o touze po dítěti, o lásce a odhodlání nikdy si nesundat růžové brýle.... celý text

Přidat komentář

Dela111
12.04.2024 4 z 5

Klobouk dolů před otevřeností a upřímností s jakou Osmany vypráví svůj příběh. Nesnaží se ukazovat v lepším světle, vystupovat jen líbivě, naopak zde odkrývá i skutečnosti ze svého života, které by někteří spíše tajili.
Profese módního návrháře patří mezi ty, kde bývá časté, že dotyčný měl sklony k této činnosti velmi brzy, mnohdy od dětství a šel si rovnou za tím. Osmanyho cesta k módnímu návrhářství však tak přímočará a jednoduchá nebyla. Tento extravagantní, divoký a živelný Kubánec s povahou dítěte a spletitými rodinnými kořeny dlouho nevěděl co by ho bavilo, čím svůj život naplnit a než se našel ve své profesi, vystřídal spoustu zaměstnání, které mají k návrhářství a umění hodně daleko.

Biografie není rozsáhlá, není primárně o světě módy a je tu minimálně fotografií, je však napsaná maximálně čtivě a její název je přesný. Osmany ze svého života odhalí mnohé, včetně dětství na Kubě a nic nebalí do falešných příkras. Oceňuji sympatickou upřímnost, s jakou vypráví svůj životní příběh a s jakou odhaluje i své nitro. Pro mne moc zajímavé počtení.

AnetaKor
14.07.2023 4 z 5

Trošku škoda, že životopis není podrobnější, vypravnější. Klidně mohlo být daleko víc fotek, návrhu a ilustrací. Ale i tak je kniha rozhodně inspirující a motivující.


ela1972
18.06.2023 4 z 5

Moc hezký napsaný životopis člověka, který se dokázal prosadit a přitom být sám sebou. Osmany je velice milý muž. Musím ještě vyzdvihnout, že kniha celá vyrobena z kvalitního materiálu, luxusně doplněna fotografiemi a vlastně je také uměleckým dílem

Aaloha
02.06.2023 4 z 5

Pěkně napsané vyprávění o Osmanyho dětství a dospívání na Kubě a o jeho začátcích v Československu. Neměl to jednoduché ani tam a ani tady. Mám ho ráda a baví mě ho poslouchat. Takže já jsem s knihou spokojená.

JointlieKat94
10.03.2023 4 z 5

Nikdy, ale opravdu nikdy jsem si o sobě nemyslela, že bych četla něco takového. Osobně prostě nemám ráda knihy s tématikou LGBTQ+, (pardon, je mi to líto) ačkoliv prostě nic proti těmto lidem nemám, vážně. A tak se stalo, že se mi tato kniha objevila v knihobudce a řekla jsem si "no, tak to zkusím!"
Takže už mám doma druhou knihu o někom. (První byl Daniel Krejčík a jeho "Nadělení", a toho už teda žeru!), no a Osmany? Tak toho si doma taky nechám, protože se mi to fakt moc líbilo! :)

Sebestředné sebedojímání? Co to sakra má znamenat? Psal knihu o sobě, o tom jak prožíval dětství na Kubě, a to vážně nebylo moc hezké, co tam měl asi psát? Měl si snad vymýšlet? No vůbec! Tímhle se nám svěřil s něčím, co pro něj nebylo lehké! To si prostě zažil.. ale je tam samozřejmě i spousta úsměvných okamžiků (chvilkama jsem i předčítala partnerovi) spousta zajímavostí a informací o tom, jak se dostal tam, kde je.
On je tak trošku jako já, taky jsem nikdy nemusela být sama, vždy mi někdo pomáhal. Ale on je sakra odvážnej, a jde si za tím, co chce. :)

Je to velkej frajer a já mu přeji všechno dobré. :)

No a odteď sleduju i Osmanyho. :) vlastně nevím, proč jsem se o něj nijak nezajímala.. ale přišla změna. :)

attila1
09.03.2023 5 z 5

Osmanyho mám ráda,takže se mi knížka líbila.

daja51
02.10.2022 4 z 5

Za mě moc příjemné čtení ze života Osmanyho - které nás provází, jak jeho dětstvím na rodné Kubě, tak zejména soužitím s jeho sympatickým partnerem a úspěšnou kariérou modního návrháře u nás v Česku.

LadyCotton
10.09.2022 3 z 5

Příjemné čtení, které nezabere moc času. Čte se velmi pohodlně, ke spoustě věcí se vyjadřuje i Guy. Chyběly mi tam ale fotky a detailnější pohled do zákulisí jeho tvorby. Z větší části je totiž kniha skutečně o sebestředném sebedojímání, jak už tu bylo napsáno níže. Byť je v ní i náznak jakési motivace pro čtenáře.
V knize se dozvíte spoustu věcí z jeho života na Kubě a jak se k nám "dostal".

GYROTOURBILLON
20.08.2022 5 z 5

Já jsem spokojen s biografií OL.
Ano, je to pohled od narození na Kubě , až do dnešní jeho podoby.
Autorka RČ. vytvořila též pěkné dílo.

Korsika
28.07.2022 3 z 5

V první řadě musím vyzdvihnout grafické zpracování knihy (obálka vypadá luxusně a decentně zárověň a text uvnitř je čtivě rozdělen do střídajících se pohledů Osmanyho, Guyho a autorky). Bylo zajímavé seznámit se s životem známého módního návrháře, myslím, že místy dal dost poznat svou povahu, což bude možná některým čtenářům na obtíž. Škoda jen že kniha neobsahovala více obrazové dokumentace - návrhů nebo fotografií z přehlídek, aby si bežný člověk uměl představit, co vlastně představuje ten "punc originality" - ten autorský rukopis, který ho proslavil.

iceVS
17.05.2022 4 z 5

Příjemné čtení na jedno odpoledne. Řemeslně velmi kvalitní práce autorky. Věřím tomu, že je Osmany osobitý a hodný člověk. Ale přiznám se, že mě to sebestředné sebedojímání nijak neoslovilo. I nadále pro mě Osmany bude znamenat jen pár slov, Kuba, gay, předražené hadříky.
Žádné Ááááách, pouhé Hmmm...