Orfeův sestup do podsvětí

Orfeův sestup do podsvětí https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139436/orfeuv-sestup-do-podsveti-139436.jpg 4 2 1

Ve staré řecké a římské mytologii je Orfeus znám především jako bájný pěvec, který dokáže okouzlit svým zpěvem vše živé a který sestoupil do podsvětí pro svou ženu Eurydiku. Díky tomu byl ovšem chápán i jako ten, kdo zná pravdu o bozích a poskytuje zasvěcení do tajemství smrti. Pod Orfeovým jménem se v antice tradovaly theologické básně, které představovaly alternativu vůči tradičnímu vyprávění o bozích, ale i mysterijní obřady, jež měly ovlivnit osud duše po smrti. Tento výbor z textů spojených s Orfeem a orfismem zpřístupňuje doklady pozoruhodného mytologického a náboženského fenoménu, který se, počínaje renesancí, znovu a znovu vynořuje v literatuře, hudbě a výtvarném umění. Nepřestává však fascinovat ani učence zabývají se antickým myšlením a náboženstvím.... celý text

Přidat komentář

gwineth
31.01.2022 4 z 5

Nevím, zda je knihu možné nějak hvězdičkově hodnotit, každopádně její anotace je velmi zavádějící. Pouze podtitulek nás upozorňuje, že se jedná výslovně jen o výčet všech dostupných starověkých zlomků, které hovoří o čemkoli spojeném s orfismem a Orfeem. Každý zlomek je předkládán jak v originále (většinou tedy starověké řečtině), tak i v češtině a jednotlivé úryvky jsou seskupeny do tematických celků, což zvyšuje přehlednost i výtěžnost textu.
Úvod knihy je skutečně nesmírně stručný a Orfeův sestup do podsvětí není opatřen ani doslovem. Díky tomu je kniha přístupná těm, kteří už ofrismus znají, vědí dobře o čem je řeč a mají zájem se tématu blíže věnovat. Což samozřejmě není špatně, nicméně to určitě mělo zaznít v anotaci. Také se domnívám, že alespoň stručné shrnutí fenoménu, který je předmětem knihy, by výrazně zvýšilo jak její přínos většině čtenářů, tak i okruh čtenářů samých. Takto je kniha skutečně určena těm, kteří jsou tématu už dobře znalí a to se mi zdá zbytečně málo.

Štítky knihy

orfismus

Autorovy knížky

Krištof A. Erhart
česká, 1984
2011  80%Orfeův sestup do podsvětí

Kniha Orfeův sestup do podsvětí je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit3x