Oplatková Markéta

Oplatková Markéta https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352069/mid_oplatkova-marketa-YIs-352069.jpg 5 4 3

Patnáct pohádek o malé školačce Markétě, která prožije část prázdnin v lázeňském městě u strýce Tomáše a tety Jindřišky . Teta Jindřiška peče v krámku u kolonády lázeňské oplatky, které Markéta miluje. Průvodcem po lázních je jí skřítek Vřídloveček, přebývající u Rusalčina pramene, s nímž prožije Markéta řadu dobrodružství. Někdy ale až na poslední chvíli Markéta pozná, že musí Vřídlovečka vrátit zpět do jeho pramenní říše... Knihu vyšperkovala nádhernými ilustracemi Marcela Jaklová.... celý text

Přidat komentář

1v8na
02.05.2023 5 z 5

Pohádky byly pěkně napsané. Byly modernějšího rázu.
Čtení je určeno pro starší čtenáře kvůli malým písmenkům. Mladším čtenářům nebo nectenarum mohou číst rodiče nebo prarodiče.
Popis lázní a lázeňské architektury a atmosféry je vystihující.
Pohádky jsou doplněny nádhernými ilustracemi.
Kniha má i drobné nedokonalosti - například krmení ryb sladkými oplatky nebo některé lumpárny, které šly přes čáru. Ale vzhledem k tomu, že neplechu dělalo dítě a skřítek, dalo se.to tolerovat a s dcerou jsme si vysvětlovali, proč je to špatně.
Pohádky se mi velmi líbily

LadyCharlene
30.07.2020 4 z 5

Tuto pohádkovou knížku by si měl přečíst asi každý karlovarák. Každodenní chvátání z práce do práce zaviní, že ty architektonické skvosty už nevnímáme, tato kniha donutí přemýšlet, představovat si a zasnít se. Z ilustrací jsem nadšená, ale z těch příběhů jsem už trošku na rozpacích. Nemyslím si, že úplně všechny knížky by měly "moralizovat", ale Markétino dovádění ve "Skleněném paláci" by asi nemělo zůstat bez dohry. Stejně jako neplecha na koncertě italské zpěvačky - Promiň Vřídlovečku, ale železitá teplá voda, která chutná, jako by ti někdo plivnul do pusy holt nemusí být pro každého. To aspoň dohru mělo, ale ne úplně poučnou... Také si nemyslím, že by se místní fauna měla krmit zrovna oplatkami. A nechápu, proč nikde v knize není jasně napsáno, že se nacházíme ve Varech.
Abych nebyla jen negativní: Ilustrace byly opravdu překrásné. Některé příběhy se mi opravdu líbily: o kreslířce Lence, o ledňáčkovi, Babiččina omeleta a hrachová polívka taky nebyly špatné, děvčátko Mungi, jak Markéta prodávala a nejkrásnější byl asi lázeňský bazén, ta nostalgie a předstva ještě fungujícího bazénu v Thermalu... Z příběhů čiší krásná atmosféra klidné lázeňské kolonády provoněné sladkými oplatkami. Promenádující se lázeňští hosté s koflíky a v tom všem se někde ukrývá kouzelná říše plná skřítků střežící své prameny. Mohlo by tam být víc kouzla, příběhy jsou takové rozpačité, přijde mi, že autor neměl úplně ucelený koncept knihy, je to takové páté přes deváté. Ale v hodnocení této knihy nemůžu být stoprocentně objektivní... Za ilustrace a dodání mému městu krásný kouzelný háv - za 4.


LidkaDino
28.11.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, opravdu jako bych se procházela Karlovými Vary :-) a k tomu dojmu dopomáhají i krásné ilustrace. Kniha je pro samostatné čtení pro děti od třetí třídy (jsou tam moc malá písmenka), ale jako pohádky před spaním čtené rodiči či prarodiči je akorát.

Štítky knihy

pohádky pro dívky Karlovy Vary

Autorovy další knížky

Rudolf Lukeš
česká, 1940
2016  50%Hornické pohádky
2017  95%Oplatková Markéta

Kniha Oplatková Markéta je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x