Opium

Opium https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45512/opium-45512.jpg 4 51 10

Napínavý román ze světa východoasijských překupníků drog začíná r. 1959 v Laosu a končí počátkem 80. let v Hongkongu. Hlavními postavami je manželská dvojice, která zdědila drogové impérium vládnoucí od Laosu až k San Francisku. Jejich životní peripetie ilustrují historii rozmachu narkomafie ve 20. století a dokládají provázanost obchodu s drogami se společenskými špičkami v Asii i Americe. Děj se odehrává v mnoha atraktivních prostředích, vystupuje zde široká paleta postav z nejrůznějších společenských vrstev a to vše je rámováno osobním příběhem hrdinů, kterým touha po bohatství nepřinesla štěstí. zdroj: mlp.cz... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Opium , 1994


více info...

Přidat komentář

scheilla
29.04.2024 5 z 5

Výborný román z jihovýchodní Asie, působivě zpracovaný obchod s drogami, korupce, politika. Je zde vše, co dobrý román má mít.

Jack Bauer
01.02.2023 4 z 5

Barvitě napsaný román z drsného drogového prostředí triád, ale kde je to slibované napětí? Řeší se spíše vztahy mezi korsičanem Baptistem a krásnou Noelle, trocha napětí se dočkáme až na samotný závěr s Ly May. Je to má třetí Falconerova kniha a líbili se mě v pořadí jak jsem četl: Hedvábná stezka, Harém a Opium. Je to chyba překladatele nebo spisovatele?: Oči se mu divoce leskly jako zvířeti...
snad oko ne?, když měl přes druhé černou pásku. Dále už autor píše: Baptiste se na něho podíval svým jedním okem. Nejvíc z celé knihy mě dojala scéna, kdy malá holčička Ly May leží oslepená v nemocnici a volá Maj-ku. Kur-fa.
a Také zajímavé názvy ulic:
Ulice Krysích výkalů
Půlpsí ulice


Allys
21.01.2021 5 z 5

Trochu sa obávala veľkého rozsahu, som však rada, že som to skúsila. Príbeh sa odohráva prevažne v Ázii a životy hlavných postáv sú zobrazené v priebehu obdobia niekoľkých generácii, takže aj vývoj postáv je naozaj krásne vykreslený. Popisy prostredia sú písané pútavým spôsobom a čitateľ má pocit, že sa tam sám nachádza. Ohľadom američanov vo Vietname môžeme vidieť ich vplyv na zmeny v ázijských mestách, kde pôsobili a ich správanie k miestnemu obyvateľstvu (nie len negatívne). Na tých vše 600 stranách sa dá nájsť naozaj všetko - politika, vojna, obchod so zbraňami, láska, zrada, narkomafia, korupcia, strata ilúzií, precitnutie. Knihu som prečítala jedným dychom a môžem ju len odporúčať ďalej.

čef
08.06.2020 5 z 5

Velký román z hnusného světa drog vyráběných ve Zlatém trojúhelníku. Zahrnuje dlouhé období od 50. let minulého století do doby asi tak let osmdesátých. Postavy se vyvíjejí, procházejí válkou ve Vietnamu, bojují marnou bitvu se státy a bankami podporovanou drogou, ztrácí iluze i životy, všude plno zmaru a žalu. Nakonec snad však nevidíme, alespoň u některých hrdinů, jenom beznaděj, ale celkově si uvědomíme, že válku s opiáty nelze vyhrát, lidi jsou prostě jen lidi.

Dandy1
06.04.2020 4 z 5

Falconer zde mistrně ztvárnil touhu po penězích, moci i spravedlnosti. Každá postava má jinou představu, jak naložit se svým životem.

Babo
12.10.2018 5 z 5

Opium je už několikátá Falconerova kniha a tato se mi zdá asi nejlepší .
Možná proto,že se odehrává v době,kterou jsem již prožila.
Je to přesně ten druh knih , který mi bere iluze o lidstvu jako takovém . Někdy si říkám, proč raději nečtu komiksy nebo jiná humoristická dílka.
Falconer je skutečný mistr slova. Dokáže navodit atmosféru tak přesvědčivě,že cítím vlhkost džungle , slyším monzunový déšť , vidím před sebou bídu asijských slumů nebo přepych domů těch nejkrutějších vládců honkongských triád .
Měla jsem pocit , že jsem se ocitla v jiném světě .
A to jsem se po přečtení několika prvních stran usmívala s pocitem,že mám v rukách nějaký šestákový paperback a že mě autor fakt nebude houpat .
No,nehoupal a úsměv mě brzy přešel .
Myslím,že na tuto knihu hned tak nezapomenu a nejsem si jistá , jestli od Falconera budu ještě číst něco lepšího .

Lálin59
16.01.2018 5 z 5

Výborná četba, napínavá od začátku do konce. Falconer je výborný v udržení napětí a krásně se čte.

Konycek
06.01.2018 4 z 5

Je to už hodně dávno, co jsem knihu přečetla, ale stále jsem na ni nezapomněla. Je velmi čtivá, napínavá a hůře se od ní člověk odtrhne...

Kerberos
19.06.2017 5 z 5

Na Falconerovi se mi líbí,že každá kniha je s jiného prostředí a on je umí tak mistrně zpracovat.

Boggy
23.12.2013 5 z 5

Tak tohle je Colin Falconer v plné síle. Velmi čtivá kniha, krásně zachycené bolestné procitnutí amerického člověka.

Štítky knihy

pašeráctví

Autorovy další knížky

Colin Falconer (p)
britská, 1953
2008  80%Harém
2004  84%Anastázie
2003  86%Hedvábná stezka
1993  90%Zběsilost
2008  79%Soumrak bohů: Román o Kleopatře