Opiová válka

Opiová válka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184170/bmid_opiova-valka-184170.jpg 4 2 1

Životní osudy čínského politika Tšun-lin Tsesiu (česky Lin Ce-sü). Po studiích v Kantonu odjíždí do Pekingu, kde odstartuje jeho zářná kariéra. Mezitím v Kantonu vzkvétá britský obchod s opiem. Tšun-lin je vyslán do rodného města jako císařský zplnomocněnec pro potlačení obchodu s opiem. Poslední část knihy popisuje opiové války a odchod Tšun-lina na odpočinek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Opiumkrieg, roman , 1939


více info...

Přidat komentář

braunerova
24.04.2018 4 z 5

Lin Ce-sü byl neúplatný čínský úředník, bojující v letech 1840 - 1842 proti britskému obchodu s opiem. Se zájmem si proto přečetl jeho životopis v beletrizované formě a historii opiových válek. Autor v úvodu knihy píše, že "události v této knize líčené, jakož i všechna data, statistické údaje a citované dokumenty jsou historické". Pěkně jsou také popsány kulturně-historické protiklady dvou tak odlišných civilizací.

"Když se v okrese Swatou jednou rozmohli krokodili, prefekt a veliký kong-fu-tseovec Han Yu napsali žádost krokodilům a mnoho jejích opisů dali vhazovati do vod. Není mi známo, zda bohové krokodilů žádosti vyhověli. Angličané byli by prostě krokodily vyhubili střelbou, otravou vod nebo vysušením vod. Angličané totiž nevěří ani ve stěhování duší, ani v oduševnělou přírodu. Jim jsou krokodili pouhá zvířata, jako pokládají mraky za pouhé nahromadění vodních par a zemi za vychladlou ohnivou kouli."

Štítky knihy

drogy Čína společenské romány historické romány podle skutečných událostí opium

Autorovy další knížky

Rudolf Brunngraber
rakouská, 1905 - 1960
1944  80%Opiová válka
1944  0%Cukr z Kuby
1936  0%Radium

Kniha Opiová válka je v

Přečtených2x
Knihotéce1x
Chci si koupit2x