Operace Valkýra

Operace Valkýra https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208312/bmid_operace-valkyra-208312.jpg 5 36 12

Vše o spiknutí, které mohlo změnit dějiny 20. století Jesús Hernández Datum: 20. červenec 1944 Cíl: zabít Hitlera Klíčový muž: plukovník Claus Schenk von Stauffenberg V roce 1943 byl plukovník Claus Schenk von Stauffenberg přeložen do Berlína pod velení generála Friedricha Olbrichta, člena odbojové skupiny, která začala spřádat plán atentátu na Hitlera. Olbricht může počítat již s více než dvěma sty spiklenci z různých oblastí německé společnosti, včetně rozvědky a kontrarozvědky. Cílem je zneškodnit Hitlera, Goeringa a Himmlera, neutralizovat SS a ustanovit prozatímní vládu, která by se pokusila uzavřít mír se Západem a zastavit válku. Von Stauffenberg chce navzdory svým válečným zraněním atentát provést. Spiklenci pochybují. Bude schopen bombu aktivovat? Nakonec souhlasí, protože pochopí, že jeho invalidita je dokonalou lstí, jež nevzbudí nejmenší podezření. Plukovník von Stauffenberg se několikrát pokusí misi splnit, ale ty, jež mají zemřít, nikdy nezastihne spolu. Ideální příležitost nakonec přijde 20. července 1944. Nejvyšší velení se sejde v Hitlerově hlavním stanu u Rastenburgu. Von Stauffenberg má u sebe kufřík s anglickou výbušninou, která se aktivuje naprosto bezhlučnou chemickou rozbuškou. Vše jde jako na drátku. Sedá si vedle nacistického vůdce…... celý text

Přidat komentář

vvikingg
11.03.2023 4 z 5

Dopuručuji velmi čtivě napsáno, spousta zajímavých neokoukaných fotografii, v úvodu knihy nezapomněl autor na 2 méně známé pokusy o atentát na Hitlera

Batigol555
27.12.2022 5 z 5

Poutavě napsaná kniha, plná zajímavých informací týkajících se operace Valkýra.
Kniha se velmi dobře četla a obsahuje mnoho fotografií z té doby.


konicekbily
23.10.2022 5 z 5

Opakovaně se ke knížce vracím a posuzuji akce jednotlivých atentátníků na provedení - úspěšné - na Adolfa Hitlera. Zejména toho ze dne 20.71944 - měl to být počátek převratu v průběhu války. Hitlera se nepodařilo usmrtit - přesto byla spuštěna akce na odstranění Hitlera od moci. Pokus o puč se nezdařil - a je zde i vyhodnocení, proč se vše nevydařilo. Myslím si, že je to jedna z nejlepších knih na toto téma.

AlbionFoxyFox
25.01.2022 5 z 5

Perfektně napsaná kniha, obsahuje vše potřebné k atentátu a výborně se čte.

Chemiczka
13.02.2019 5 z 5

Zevrubný popis "téměř" úspěšného atentátu na A. Hitlera. Zpracované opravdu pečlivě. Autor rozebírá Stauffenbergovo mládí a zrání, válečné zkušenosti a přerod z nacisty ve vůdcova odpůrce. Samotný atentát minutu po minutě, a především pozdější děj po výbuchu bomby, práce spiklenců v Berlíně i jejich poslední okamžiky. Kniha je doplněna bohatým poznámkovým aparátem, nechybí fotografie (dobové i ze současnosti).
Výborné kniha o jedné z důležitých kapitol Německa, i když je třeba si uvědomit, že spiklenci se pokoušeli zabít Hitlera, ale zachovat Německo a odvrátit vlnu následných poválečných represí.

konicekbily
31.08.2016 5 z 5

Knihu jsem pojal jako encyklopedii akcí související s nápady na zastavení nacismu v Německu a nezklamala mne.

Paulika
14.01.2016 5 z 5

Vcelku vycerpavajici kniha o nejznamejsim atentatu na AH. Autor zminuje i jine atentaty na AH. Kniha docela podrobne popisuje prubeh cele nezdarene akce. Potesi i obrazova dokumentace: z mista cinu, situacni planek umisteni vybusniny a fotky hlavnich akteru. Kniha je doplnena i posledni kapitolou a to analyzou, co selhalo, co se melo udelat, aby akce byla uspesna a mozny rozbor alternativni historie, kdyby AH pri atentatu zemrel. V dodatcich nalezente vystrizky z doboveho tisku. Knize, jako dokumentu o dane dobe, neni co vycist.
Velice zajimava informace pro Cesko je, ze je dobre, ze se atentat/prevrat nepodaril a valka skoncila totalni porazkou, protoze pokud by spojenci pristoupili na okamzite mirove podminky se spiklenci, tak by Cesko zustalo oklestene o uzemi, jak bylo definovane v Mnichovske dohode. Bylo jednou z podminek samotneho Stauffenberga.

milamarus
22.05.2015 5 z 5

Bylo nutné učinit rozhodnutí, na jaké straně bude stát. Cítil určitou morální povinnost vůči své říši a jejímu obyvatelstvu; chtěl klid a mír, chtěl jiné Německo, a to i přes důsledky jejich operace - jako je hrozba fyzické likvidace, odloučení od rodiny či opovržení společností, která je bude mít za zločince. Rozhodl se být zrádcem a postavil se spolu s dalšími důstojníky proti vůdci. Poslední slova tohoto muže zněla: ,,Ať žije svaté Německo!“

Má můj obdiv!

michal9632
15.06.2014 5 z 5

Velice poutavá kniha o hraběti von Stauffenbergovi. Čte se jedním dechem.

Mezclar
01.01.2013 5 z 5

Velice poutavá a dobře čtená kniha od tohto autora

kalache
28.08.2012 3 z 5

Proč Bůh nechal Hitlera tak dlouho žít aneb svině mají štěstí....

immortal-party
15.06.2011 5 z 5

prostě SPOUSTA zajímavých věcí, co jste ještě nevěděli!