Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Omylem jsem rozšlápl černou kočku https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529680/bmid_omylem-jsem-rozslapl-cernou-kocku-659b256344a6d.jpg 4 13 4

Za tuhle knihu by měl jít autor do pekla, tedy kdyby nějaké peklo existovalo a jemu by se chtělo někam jít – to by o románu Filipa Zawady asi napsal jeho hrdina. Malý chlapec ze sirotčince, který vedou jeptišky. Rodiče ho opustili, adoptovat ho nikdo nechce. Na první pohled velmi smutný příběh. Jenže místo toho se nedokážeme při čtení vypravěčova ironického komentáře vlastního osudu ubránit smíchu. Je to pohled zbavený společenských konvencí a ohledů na to, co se smí nebo nesmí říkat, a zároveň zrcadlo frází, které malý kluk slyší od dospělých a opakuje je. Stačí takové – nenávistné, pokrytecké nebo neupřímné – věty vlastně jen vytrhnout z jejich kontextu a vidíme jejich směšnost a ubohost v celé šíři. Vypravěč románu František ale dokáže slova tím, že se neohlíží na jejich společenské významy, proměňovat a využívat podle svého. A tak o sobě může hrdě říkat: parchant. Černá kočka přináší smůlu jen těm, kteří tomu uvěří.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Rozdeptałem czarnego kota przez przypadek , 2019


více info...

Přidat komentář

markej
26.03.2024

Vypravěčem téhle krátké knížky je desetiletý František, který nemá rodiče a vyrůstá v polském sirotčinci, kde děti vychovávají jeptišky. František je vnímavé dítě s bohatou fantazií a slovní zásobou, takže trefně glosuje dění kolem sebe a zamýšlí se i nad svým osudem či celým světem a jeho uspořádáním.

Knížku tvoří krátké kapitoly, takže čtení odsýpá, k dobrému pocitu přispívá i to, že téměř každá kapitola má svou pointu. Vyprávění je místy trochu smutné, místy humorné, jedná se o pestrou směs postřehů. Ačkoli se František kolikrát snaží působit jako drsný hoch, pod povrchem cítíte, že je to stále křehké dítě, které touží po lásce, pozornosti, péči, objetí a po tom, aby patřil do nějaké rodiny.

"Znovu jsem pochopil, že život o mě nikdy bojovat nebude, proto musím já bojovat o něj." (str. 136)

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

JanaProchazka
09.03.2024 5 z 5

Místy je to drsné, jindy naivní, ale v každém případě se tato skvěle napsaná kniha dobře čte a je příjemným osvěžením na poli současné literatury.


boticelli
06.03.2024 3 z 5

Nalákal mně vyvedený obal i název, anotace. Ovšem vtipná moudra malého siroty se mi po pár stranách zajedla, příběh se nekoná a já se prostě u podobně psaných knih nudím. Mám rád humor v knihách, kde není tak plánovaný. Ale graficky se mi knížka líbí moc, asi zůstane doma v regále.

lulucinax
26.02.2024 4 z 5

Vyprávění šesti až sedmiletého chlapce, který žije v sirotčinci a vychovávají ho jeptišky. Je mu 6-7 let, protože ani nevědí, kdy přesně se narodil.
Vypráví, jak to vidí on a používá “rozumy dospělých, které vyznívají humorně. Nebojí se mluvit upřímně a na rovinu. Jeho dny v sirotčinci, ačkoli působí většinou vtipně, cítíte z nich smutek a bezmoc. Kniha je doplněna originálními ilustracemi s popisky. Viz další fotky.
Přišlo mi, že od půlky zápisky ztrácí drive a konec jakoby vyšuměl, nicméně není to špatná kniha. Polské autory a autory mám ráda.

Štítky knihy

polská literatura dětství dětský hrdina sirotci ironie

Autorovy knížky

Filip Zawada
polská, 1975
2024  80%Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Kniha Omylem jsem rozšlápl černou kočku je v

Právě čtených1x
Přečtených17x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce35x
Chystám se číst40x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x