Omluva nestačí

Omluva nestačí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514583/bmid_omluva-nestaci-h8e-514583.jpeg 4 51 15

Příběh hlavní hrdinky Stephanie Townsendové se odehrává ve dvou rovinách – v době jejího dětství, kdy dojde k tragédii a beze stopy zmizí Stephaniina kamarádka Dawn, která s ní manipuluje a ponižuje ji, a v době dospívání a dospělosti Steph, kdy jí nešťastnou náhodou umírá malá dcera a ona je přesvědčená, že je to daň za smrt Dawn. Působivý a poutavý román o lidské síle a o několika náhodně propletených osudech, který je radost číst.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Sorry Isn't Good Enough , 2022


více info...

Přidat komentář

Danago
03.04.2024 4 z 5

Kdybych knihu nedostala jako dárek nikdy bych si ji nepřečetla. Kdybych si nečetla komentáře zde , tak bych knihu nedočetla. Opravdu prvních 100 stran mě nebavilo, potom se děj rozběhne. Určitě je třeba dočíst knihu , aby jste věděli úplně všechno, co se vlastně stalo. Tato kniha je opravdu velmi zvláštní a pokud vydržíte dostane se vám pod kůži.
Nakonec jsem byla hodně překvapená. Velice zajímavý román.

markej
30.01.2024 5 z 5

Příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách, v šedesátých letech, když byla Stephanie devítiletou dívenkou, a o nějakých čtyřicet let později, kdy už je matkou a konečně se rozřeší záhada ohledně zmizení její kamarádky z dětství Dawn.

Knížka výborně pracuje s psychologií postav, proto má někdy i trochu pomalejší tempo, což mi ale vůbec nevadilo. Stephanie pochází z rodiny, v níž vládne citově chladná matka, které od manžela není dovoleno chodit do práce, a otec, jenž sice dceři projevuje lásku, je však nesmyslně přísný zase v jiných ohledech.

Nejvíce mě zaujal právě vztah matky a dcery, v nejednom případě jsem zažila to samé co Stephanie. Líbilo se mi, že v průběhu čtení pochopíte, že nic není černobílé, stejně jako chování matky. Ano, mnohdy je až zlé, ale postupně se dozvíte, proč to tak nejspíš bylo a že dokázala být i velmi odvážná a zachovat se správně tehdy, když to bylo potřeba.

Odhalení celé záhady ohledně Dawnina zmizení navíc přichází až s úplně posledními stránkami, budete tedy napjatí celou dobu čtení.

Knížku moc doporučuju, vryla se mi pod kůži opravdu moc.

Hodnocení: 5 * z 5 *


cleopatra11
28.01.2024 4 z 5

Není to špatný příběh, kniha mě začala bavit až tak od stránky 100, chtěla jsem to vzdát. Jsem ráda, že jsem vydržela. Styl psaní mi připomíná Alenu Mornštajnovou.

Hvězdinka
27.01.2024 2 z 5

2,5 hvězdičky. Psychologická sonda do dětství hlavní hrdinky, do vztahu matka dcera, do pocitu viny, kdy omluva nestačila a mně to tak celkově také nestačilo.

Januli
25.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Čekala jsem thriller, ten to sice nebyl, leč počtění slušné. Čtenář zde najde napětí, lítost, smutek, záhadu a někdy i žasne. Za Stefanie jsem byla ráda, že si v dospělosti našla jakž takž cestu k matce, jen bohužel netrvalo to dlouho. A smrt malého dítěte, to mě vždycky úplně dorazí... Takový lehce nadprůměrný psychologický román.

magnolia
17.10.2023 4 z 5

Kniha mě dost překvapila (v dobrém) a přečetla jsem ji proto velmi rychle. Styl, jakým autorka píše mi vyhovoval, děj byl nabitý událostmi až mi připadalo, že by to vydalo na nejméně dvě knihy. Mnoho témat - pocity bystré dívky, vyrůstající v trochu odlišné rodině, vyrovnávání se s tělesným postižením, schopná ale nespokojená matka (to byla zvláštně rozporuplná postava), krutá manipulace, výčitky, zlo i dobro a napětí (přesto to není thriller, jak píší komentující přede mnou a jak by napovídala obálka), osamostatnění a snaha o odtržení od minulosti, vztahy mezi lidmi. Hlavní hrdince musí každý fandit (zvláště v jejím dětském období), naopak Dawn byla opravdu zlá potvora, schopná čehokoli. Takže abych to shrnula, poutavé psychologické čtení, jen ta prolínající se současná linka a zdlouhavý úprk před mužem mi vadil, jakož i nedovysvětlené pohnutky osob a komplikovanost některých situací.

Lidka
02.10.2023 5 z 5

Po delší době kniha, kde jsem se těšila, kdy budu mít čas ji otevřít a číst, jak to bude dál. Celou dobu nás autorka udržuje v napětí. A navíc psáno takovým zvláštním stylem . A to mne baví. Jinak podle mne hezky vylíčená psychologie hlavních postav. Jsem moc ráda, že jsem ten příběh mohla číst. Doporučuji vám jej. Triller to podle mne není , ale napětí tam je.
Ano, taky už vím jak to vlastně celé bylo. Stejně jako nada 3314 a kalinkacz.

Dela111
08.09.2023 5 z 5

Tady jsem si po přečtení anotace v první chvíli myslela, že půjde o thriller, a proto jsem knihu hned po vydání koupila, ale nelituji. Tohle je působivý a poutavý román o nelehkém dětství i složité dospělosti, o vyrovnání se s minulostí.
Hlavní hrdinku Stephanii sledujeme ve dvou dějových linkách. V té z dětství je výborně vykresleno prostředí maloměsta, narušených rodinných vztahů, kamarádství, které je více o manipulaci než o přátelství a vše vrcholí tragédií. V lince z přítomnosti Stephanii tajemství z dětství komplikuje dospělost, její život je zatížený pocitem viny.
Román jde kupředu spíše pomalejším, ale vyrovnaným tempem se stále přítomným mírným napětím. Tajemství kolem dětství hlavní hrdinky vás nutí číst stále dál. Je tu několik dojemných momentů, které čtenáře lidsky hodně zasáhnou.
Rozkrytí celé události v dětství Steph je originální, nepostrádá překvapení a působí reálně. Mě tento příběh příjemně překvapil, můžu doporučit k přečtení.
4,5*

Pepina19
20.07.2023 4 z 5

Příběh Stephanie z jejího pohledu jako malé holky i jako dospělé ženy. Jako malá, Stephanie kamarádí s Dawn. Dawn je potvůrka, a celý smutný příběh Stephanie a její vyprávění se vrací stále k Dawn.

Mandlevest
12.07.2023 5 z 5

Úplně jiná kniha než jsem očekávala. Musela jsem si k ní hledat cestu, která nebyla, tak jako příběh sám, jednoduchá. Drásalo mi srdce, když jsem četla, zejména, o dětství Stephanie. Autorka tuto část, která v knize převažuje, popsala opravdu naturálně. Dokázala jsem se do té malé, houževnaté holčičky, toužící po troše rodičovské něhy a přátelství absolutně vcítit. Cena, kterou za to v dospělosti platí , je nevyčíslitelná. Tohle není oddechové čtení, je to silný a strhující příběh, o kterém budete, i po dočtení, přemýšlet. Doporučuji.

kalinkacz
02.07.2023 4 z 5

Nikdo neví, co se tenkrát v létě stalo...
Já už to vím a řeknu jediné, váš čas stojí za to, abyste to zjistili taky. Rozhodně ne proto, že by vás události šokovali nebo jste se s nimi ještě nesetkali, ale protože ten dopad všech zážitků a vzpomínek na jednoho člověka je tu popsán neskutečně dobře.
Omluva nestačí je psychologické drama (ne thriller), ve kterém jedno léto, kdy bylo hlavní hrdince 9 let, ovlivnilo životy hned několika lidí.
Jak se může člověk vypořádat s něčím nevyřešeným? Co když nás osud mže potrestat? A jak moc se na nás podepisují rozhodnutí a postoje našich rodičů?
Od knihy jsem toho popravdě moc nečekala, ale o to víc jsem byla mile překvapená. Příběh byl čtivý a charaktery postav byly podle mě vykreslené skvěle.
Byť se příběh tváří jako oddechový román, za mě tomu tak úplně není - dostane vás mnohým a vy si za polovinou uvědomíte, že vše prožíváte s postavami více, než jste si mysleli.
Omluva nestačí byla za mě skvělá a doufám, že si jí u nás všimne více čtenářů. Zasloužila by si to.

Evule *
09.06.2023 3 z 5

Zajímavý thriler, kdy se až v úplném závěru dozvíte jak to všechno bylo. Na autorčin styl psaní jsem si musela zvyknout, ale nakonec jsem ráda, že jsem knihu četla.

nada3314
12.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Nikdo neví, co se tenkrát v létě stalo...

A já už to vím :-)

Originální, čtivý příběh, který mě neskutečně pohltil od první stránky. Zajímavostí této knihy je číslování vždy mě nadchne, když je na knize něco jinak. Informace u čísla kapitoly mě popoháněly k dalšímu čtení moc mě toto bavilo a pokaždé jsem se těšila, co to bude dál Je stejně zvláštní, že už bylo napsáno tolik knih a stejně se najde někdo, kdo to uchopí trochu jinak.

Hlavní hrdinkou je Stephanie, kterou v dětství (rok 1966) její rodiče nenechali očkovat a v důsledku toho je postižená obrnou. Nemá lehké dětství emocionálně chladná matka oddaná svému manželovi, který je rádoby kazatelem. Její postižení ji omezuje natolik, že si nemůže najít kamarády jediná její kamarádka je Dawn, která se na ni přilepila jak pijavice. Její povaha je hrozně zlá, manipulující až do nebe volající. Jednoho dne se však Dawn ztratí a tady začíná to pravé utrpení pro Stephanii. Její život doma s rodiči není vůbec lehký a do toho se přidá policejní vyšetřování + novináři, kteří si také neberou servítky. Celé Stephanino dětství je tímto zasaženo, a když pak přeskočíme do dospělosti, uvidíme, že se to s ní táhne pořád.

I když je teď Steph dospělá (rok 2017), štěstí si ani tak moc neužila. Manžela nikdy neměla a její dcera nešťastnou náhodou zemřela, a aby toho nebylo málo, syn se jí odstěhoval do Austrálie.
Jak to vše v dětství bylo, a jestli Steph někdo pomůže žít aspoň trochu důstojný život, se dozvíme

Tohle je úplně jiné čtení než jsem doposud četla, ani nevím do jakého žánru zařadit. Je opravdu škoda, že kniha není více vidět! Opravdu skvělé! Doporučuji moc a ten, kdo o tento zážitek přijde, bude hodně ochuzen!

Pípasek
16.04.2023 5 z 5

Dojemný, strhující příběh s mnoha propletenými osudy. O lásce, zášti a krutosti a vině

mysterygirl
10.04.2023 4 z 5

Na prvotinu to vůbec nebylo špatne.
Originální příběh.

Autorovy knížky

Jane Bailey
britská
2023  80%Omluva nestačí

Kniha Omluva nestačí je v

Právě čtených3x
Přečtených59x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce85x
Chystám se číst96x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x