Oliver Wiswell 1: Nová Anglie

Oliver Wiswell 1: Nová Anglie https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54793/oliver-wiswell-1-nov.jpg 4 2 1

Oliver Wiswell, hrdina románu a vypravěč prříběhu, syn věhlasného právníka, stál za amerických bojů za nezávislost na straně anglických loyalistů. Za soumraku jednoho dubnového večera r. 1775 zachránil muže, natřeného dehtem a olepeného peřím, před trýzněním skupinou bostonské luzy. Netrvalo dlouho a byl donucen sám prchnout před násilnictvím povstalců...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Josef Dolejší
Originální název:

Oliver Wiswell , 1940


více info...

Přidat komentář

Venezia
20.09.2014 4 z 5

Román o vojne za nezávislosť z pohľadu loyalistov, kde loyalisti sú tí dobrí (a majetní), ktorí prišli o svoje domovy, majetky i životy kvôli povstalcom, ktorí sú násilnícka, klamárska a chudobná luza. Sympatickou postavou je Buell, ktorého Oliver na začiatku zachráni - dokáže za vojny (!) vymôct staré dlhy, zohnať bedňu šampanského i jedlo a navyše je aj vtipný. Nechýbajú ani dve svojrázne ženské postavy a láska s prekážkami – Oliverova vyvolená a jej rodina sú na strane povstalcov. Trochu mi vadili preklady krstných mien - dej sa odohráva v Amerike a mená ako Tomáš, Jan, František, Jiří či Vilém mi akosi nesedeli.

A nic jiného válka není – než vysilující horečka: období třeštění a nepříčetnosti, bídy a zklamání, strádání a úzkosti, zoufalství a ničení, únavy a malátnosti, násilí a smrti. A přece pro každého muže v každé válce vysvitne den, který stojí za to, aby byl prožít: den, kdy vzruch celého jednoho lidského života se natěsná do několika krátkých hodin.

Známa tvář z domova, i když patří zarputilému nepříteli, spatřená neočekávaně v cizím prostředí, přináší potěšení každému člověku, alespoň pro první chvíli. To dokazuje, myslím, že všichni lidé si jsou od přírody navzájem příznivě nakloněni a že jsou schopni nenávisti jen tehdy, jsou-li nakaženi a otráveni neznalostí, zabedněností, podlostí, lžemi, nemocí, válečnou zběsilostí.

Štítky knihy

18. století USA (Spojené státy americké) boj o nezávislost

Autorovy další knížky

Kenneth Roberts
americká, 1885 - 1957
1948  87%Cesta na severozápad
1993  70%Kapitán Rozmysl
1947  68%Arundel
1948  85%Luza ve zbrani - II.
1947  70%Oliver Wiswell 1: Nová Anglie

Kniha Oliver Wiswell 1: Nová Anglie je v

Přečtených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x