Oldřich Nový

Oldřich Nový https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93089/oldrich-novy-93089.jpg 4 4 1

Jeden ze symbolů českého předválečného a válečného filmu si jistě zaslouží být stále připomínán, pro svůj herecký talent i umění žít. Je tomu již 120 let, co se legendární milovník a elegán narodil, ale neutuchající zájem o každou reprízu filmů, kde zazářil, ukazuje, že v srdcích filmových fanoušků žije dál.

Přidat komentář

Koka
31.12.2022 4 z 5

Autor šikovně poskládal citace z dobových pramenů a vzpomínek současníků, z čehož vyšla zdařilá monografie nezapomenutelného Kristiána. Naprosté minimum zájmu je zde věnováno soukromí slavného herce, i když si myslím, že informačních zdrojů (korespondence, fotek,..) muselo po slavném herci a divadelníkovi zůstat hodně - při tvorbě knihy však nebyly využity.
Za hodnotné na knize považuji dvě věci: jednak kvalitní přehled o uvádění operetní tvorby na českých a moravských jevištích a pak ty citace z barvitých a vzletných dobových recenzí předních divadelních kritiků, k nimž se současné recenzování scénických děl obsahem postřehů, bohatostí jazyka či schopnosti přenosu dojmů ani vzdáleně nepřibližuje.