Ohrožení

Ohrožení https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497562/bmid_ohrozeni-Izd-497562.png 5 2 1

Jako květ, který se objeví ráno v zahradě, stejně tak zčista jasna ohromí soubor 55 kreseb děvčete, jež od svých deset let pečlivě schraňuje podoby živočichů, kterým hrozí vymření. Snaha autorky Rosarie Violy Mlčkové o zachycení – uchování těchto podivuhodných forem života je neuvěřitelná. Přesto, že si žije pestrým životem třináctiletého děvčete, hraje na flétnu a klavír, chodí do baletu, čte a chodí do přírody, systematicky pracuje na cyklu kreseb, jež mají lexikonový charakter a vytváří ucelený atlas mizející fauny... Rosarie detailně vykresluje charakteristické tvary zvířat a s naprostou kreslířskou suverenitou vytváří skici a kompozice tvorů ze všech koutů světa. Přesto kresby neztrácejí půvab dětského projevu. Používá techniky tuše, pastelu, akvarelu. Zasazuje zvířata do kontextů a stručnými popiskami informuje o vyhubení či zániku daného druhu. Vytvořila knihu, která se jmenuje Ohrožení. Kniha působí jako památník, do kterého nám kdysi psali ti, které už nikdy nepotkáme. Tento počin není jenom dojemný. Je hluboce vypovídající.... celý text

Přidat komentář

HTO
28.06.2022 5 z 5

Jiří Sádlo o této knize: „Ty kresby a grafiky jsou úplně zázračné. Když řekneme jen talent, je to málo a zní to povrchně; tady vidím precizní vztah mezi ztvárněním (vším, co do díla vnáší autorka) a hlubokou znalostí a pochopením celého výchozího tvaru. Bez té znalosti by se z živého zvířete na obrázku stala vycpanina nebo hůř, holčičkovský ornament přemalovávaný z památníčku do památníčku. No a bez toho ztvárnění by to zase byla jen technická kresba, pořád ještě něco jako portrét, jenže bezduchý, zbavený duše jak na policejní fotografii. Ano, tohle nejsou nějaká zobrazení, pečlivě obkreslené fotky, to jsou portréty živých bytostí. Co se totiž portrétuje, není tělo nebo jenom tělo, ale právě ta duše; jedno zda lidská, zvířecí nebo třeba rostlinná.
No a teď ještě k tomu ohrožení. Mě z toho docela mrazí – ale ne jenom z toho, kolik z těch zobrazovaných zvířat je, jak se to píše, ohroženo silně, ohroženo kriticky a podobně. Ale taky z toho, že už si možná moc nedokážeme představit podobné obrazy bez té přísné ochranářské perspektivy (ano, všechno je nějak ohroženo, i my i kočky i myši). A bez burcujícího čili alarmistického komentáře, který v nás navozuje a chce a má navodit pocit viny a trestu. Vnímat krásu světa skrze vinu a trest, to je hodně špatné nastavení. Možná ještě horší, než ji vnímat jen konzumně, bez lásky a úcty.
Ne že by druhová rozmanitost nebyla ohrožena. A vůbec rozmanitost světa – genetická, strukturní, procesuální, vegetační, kulturní. Ale zas jiná diverzita se pořád rodí a celé se to nedá nacpat ani do tabulek s čísly (tam se to všechno strašně anonymizuje), ani do seznamů těch vůbec nejvíc ohrožených. To zas proto že v takových seznamech jsou jen ty reklamně populární vlajkové druhy. Ohromná spousta toho ohroženého tvorstva je prostě neznámá, i u nás. Třeba mrňavý hmyz a ještě menší roztoči a houby, protože je jich spousta, nejsou prvoplánově hezcí a musí se na ně s mikroskopem. A ne, že když je toho tolik druhů, tak nás to přeci nemusí zajímat a radši budeme chránit něco hezkého a daleko mimo Evropu, při takové ochraně se líp nadává. No dobře, tak pro ten svět něco dělejte, aspoň si nastavte u vás na zahrádce sekačku trochu výš, ať tam máte nízkou mnohosečnou louku, a ne ty příšerné pokusy o globalizované anglické trávníky.  
Prosím vás, přepněme při prohlížení knihy z toho dost depresivního pocitu na krásu a obdiv. Nejde o to, že včela je taky ohrožená,  to ona není. (I kdyby bylo nejhůř, včely nás hladce přežijí, nebojte. Lesní včely byly vždycky a ty úlové je jen takový náš pokus na pár tisíciletí). Jde o něco podstatnějšího, v této knize. Jde o sílu skutečnosti. Malá holka nakreslila každodenní zvíře. Zvíře pro tento den. Skutečnou včelu na skutečné pampelišce, to jsou ty hubené dvouklané blizny, co má okolo a pod nohama. Včela, jako živá. Ona je opravdu živá.“

Štítky knihy

pro děti od 6 let ohrožená zvířata

Autorovy knížky

2022  100%Ohrožení

Kniha Ohrožení je v

Přečtených1x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x