Ohnivý most

Ohnivý most https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78747/bmid_ohnivy-most-Qqy-78747.jpg 5 3 1

Přidat komentář

Stufa
14.07.2018 5 z 5

Kniha mne velmi mile překvapila - jedná se o perfektně zpracovný přehled spojenecké podpory formou shozů válečného materilálu pro polský domácí odboj za II. světové války - zahrnuto je i povstání ve Varšavě. Shozy prováděly: jedna polská jednotka zvláštního určení a dále různé britské, jihoafrické a další spojenecké jednotky - je zde popsáno jejich nasazení a boj těchto posádek (včetně jejich protivníků v boji), které umírali při shozech v Polsku v bohužel předem prohraném boji povstání.
Kniha je velmi přehledně napsána a zahrnuje i politické pozadí jednotlivých událostí a rozhodnutí.
Asi bych to shrnul takto: statečný polský odboj se rozhodl za každou cenu dostat do sféry vlivu západních spojenců (vzhledem ke zkušenostem polského státu s ruskem - války, Katyň atp.), proto se rozhodl, že Varšavu osvobodí ještě před příchodem rudé armády - bohužel nevěděl, že v té době je již o tomto rozhodnuto a sféry vlivu v poválečné Evropě dávno rozděleny (v jejich neprospěch). Takže jak řekl jeden velící důstojník britské armády: poláci jsou možná někdy velmi prchlivý a jednají velmi unáhleně, každopádně jsou ale velmi stateční...což jim však v boji proti perfektně vyzbrojenému nepříteli.....
Autor pravděpodobně úplně přesně vystihnul úmysly Stalina, který byl od bojujících povstalců pár kilometrů, ale neudělal pro ně nic - odboj byl orientovaný na polskou exilovou vládu v Londýně a proč by měl zasahovat, když Němci mohou udělat práci za něj a vyčistit prozápadně smýšlející odbojáře, které by posléze musela likvidovat NKVD (jak se také po válce dělo).