Ohlušující pach bílé

Ohlušující pach bílé https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236340/mid_ohlusujici-pach-bile-236340.jpg 4 6 1

Jak se asi žije malíři v místě, kde neexistuje jiná barva než bílá? Píše se rok 1889 a Vincent si nepřeje nic víc, než se dostat ven. První nadějí na záchranu je bratr Theo, který přijíždí na návštěvu a cestou vystřídá čtyři vlaky a jeden vůz. Není to však nic platné, protože je pouhou iluzí Vincentovy rozštěpené mysli. Po dramaticky vyhroceném napadení doktora Vernon-Lazara zbývá Vincentovi poslední naděje, s níž přichází laskavý a trpělivý doktor Peyron - hypnóza. Velmi poutavě a citlivě vystavěný text dokazuje, že za něj Stefano Massini dostal cenu Premio Pier Vittorio Tondelli 2005 právem. Kromě textu hry v překladu Kateřiny Bohadlové svazek přináší medailon autora, stručný životopis Vincenta van Gogha a dvě studie z psychiatrického prostředí. Vychází u příležitosti české premiéry v Divadle Kolowrat (režie Lucie Bělohradská).... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)
Originální název:

L´odore assordante del bianco , 2005


více info...

Přidat komentář

milamarus
26.08.2017 5 z 5

Tleskám! Skvělá hra! // Oslovila mě neměnným prostředím, charakterovou rozdílností postav a také tím, jak rychle se v ní střídají hádky, klidné konverzování a ticho. // Karel Dobrý alias Vincent nesleze ani na chvilku ze scény. Je tam pořád.
-----------------------
ÚRYVEK:
(...) Takže záleží na tobě. Všechno je na tobě. Podepíšeš ten zasraný formulář a já se svým bratrem odejdu. Čtyřmi vlaky a vozem pojedu do Paříže. A tam zůstanu. V pohodě a bezstarostně budu psát dopisy, malovat a číst Germinal! Každý druhý den se staví týpek od nich, aby zkontroloval, jestli jsem se neoběsil. Ty se na něj usměješ, obnovíš podpis, nabídneš mu likér a sbohem... Co ti to udělá? Pro tebe je to jeden klikyhák a pro mě všechno. Nechám zmizet bílou barvu týhle místnosti. Otevřu dveře a zavřu je za sebou. Vyjdu ven! S poručníkem, žádný výtržnosti.
Ať žije paragraf pět. Vyjdu ven! Klidný, snášenlivý a sociálně vyrovnaný... Ty budeš spokojený a já ještě víc.... A je to.

Štítky knihy

Vincent van Gogh

Autorovy další knížky

Iva Klestilová
česká, 1964
2009  88%Nepřítel lidu
2013  78%Strýček Váňa
2012  68%Pán z Prasečkova
2013  87%Ohlušující pach bílé
2014  60%Kvartýr