Ofélie už je taková

Ofélie už je taková https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514660/bmid_ofelie-uz-je-takova-vuD-514660.jpeg 4 16 5

Ofélie Rojasová je v posledním ročníku střední školy, čeká ji maturita a nástup na univerzitu. Je vášnivou pěstitelkou růží, má hezký vztah s rodiči, baví se s partou kamarádů a jako většinu dívek v jejím věku ji zajímá druhé pohlaví. Pořád je do někoho zamilovaná, a všichni kolem si z ní proto utahují. Jednoho dne si ale uvědomí, že víc než na kluky pořád víc a víc myslí na spolužačku Talii Sanchezovou. Ofélie začíná pochybovat o tom, kdo vlastně je. Čeká ji nelehký úkol - musí přehodnotit svoji představu o sobě, přestat naplňovat očekávání svých nejbližších i sebe samotné, a přijít na to, jaká doopravdy je.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Ophelia After All , 2022


více info...

Přidat komentář

natalie.carsen
27.01.2024 3 z 5

Asi nechápu, proč je kniha tak oceňovaná, ale nejspíš je teď moderní psát o lgbtq tématech :) místy mě to bavilo, místy jsem přeskakovala. Na víkend dobrý

kikizubik
29.10.2023 4 z 5

Na titul jsem si brousila zuby už, když vyšel v aj. Rozhodně po dočtení chápu, proč v zahraničí sklidil tolik pozitivních reakcí. Je to nádherný příběh o hledaní sama sebe, což se mi na tom líbilo hodně, protože vetšina YA věci je mířeno hlavně na milostnou linku.


Ivka14
15.10.2023 3 z 5

2,5 hvězdičky. Líbilo se mi zkoumání queerness, které představovalo queer postavy z celého spektra, stejně jako rozmanitost v příběhu. Také jsem nikdy nečetla o kubánsko-americké hlavní hrdince, takže to bylo jedinečné, i když nemohu mluvit o kvalitě příběhu.

Ale nevím, jestli je to jen tím, že vyrůstám z YA nebo co, ale tato kniha mě většinou nudila. Bylo to v podstatě celé přátelské drama o maturitním plese (kdo s kým jde atd... Doslova, kdybych měla popsat střed této knihy, tak to bylo skoro ono) s velmi malým dějem, který mi nic nepředal. Necítila žádnou spojitost s postavami a většinu knihy jsem přelétla.

Opravdu jsem se na tuto knihu těšila, ale jsem docela zklamaná :( i když jsem pravděpodobně v menšině!! Pokud vás tato kniha zajímá, běžte si ji vybrat a podpořte debutujícího queer autora!

Peťula96
10.10.2023 4 z 5

Tato kniha nám poskytne velice krásný příběh nejen o hledání sebe sama. Sledujeme tu příběh dívky, jejíž největší starostí by měl být blížící se maturitní ples, ale místo toho bojuje s tím, kdo vlastně je a jak to říct svému okolí. To, že se jí začaly líbit holky, je pro ní těžké si připustit a má pocit, že tím všechny okolo zklame, neboť o ní mají úplně jasné představy, které jsou s tím neslučitelné. Kromě jejího příběhu zde sledujeme i příběhy jejích přátel, které jsou zde hezky vykreslené a nemálo zajímavé. Také je tu velkým tématem smíšené manželství (co se týká národností) a vztah rodiny a okolí k němu. Najdeme tu vesměs sympatické postavy, které čtenáři přirostou k srdci, ale hlavně realisticky vykreslený příběh. Často u knih tohoto žánru mívám problém s tím, že mi příběh přijde z velké části nereálný, tady tomu tak ale nebylo, a to mu přidalo na dokonalosti. Jak už to teď u booklabu bývá, tak i tato kniha dostala neskutečně krásnou ořízku, která je plná Oféliiných milovaných růží, což knize dodává ještě více na dokonalosti.

Za #recenznivytisk děkuji @booklabcz

sabi.tanzer
02.10.2023 5 z 5

Nejsem cílová skupina teenage a young adult knih. LGBTQ+ knih je teď spousta a musím říct, že tato je výjimečná. Kniha má i nemá happy end, je smutná i plná naděje zároveň. Myslím si, že přesně takové knihy potřebujeme a potřebují ji i teenageři. Za mě 5*!

Autorovy knížky

Marie Racquel
americká
2023  84%Ofélie už je taková

Kniha Ofélie už je taková je v

Přečtených20x
Knihotéce13x
Chystám se číst26x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x