Odvážné srdce

Odvážné srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351278/bmid_odvazne-srdce-waM-351278.jpg 5 8 3

Lidé se v dnešním světě bojí, že když budou příliš hodní, ostatní je začnou zneužívat, a že když budou příliš hodní sami k sobě, zlenivý. Pomocí vědy, buddhistické i západní psychologie a zkušeností z vlastního života autor vysvětluje, jak se zbavíme stresu, porazíme depresi, zlepšíme své zdraví, dosáhneme svých cílů a změníme svět.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Noxi
Originální název:

A Fearless Heart. How the Courage to Be Compassionate Can Transform Our Lives , 2015


více info...

Přidat komentář

gwcz10
24.11.2021 5 z 5

Náhodou se jdu podívat do levných knih a hned mě upoutal obal jediné knihy z mnoha. Prostě vše co jsem chtěl vědět a nevěděl to. :-) Část vědeckých poznatků a část buddhistického myšlení. A dobré rady pro klidnou mysl. Určitě zůstane v mé knihovně. :-)

Eldar80
03.11.2020 4 z 5

Pokud se zajímáte o duchovno, určitě víte, že Dalajláma klade důraz na soucit a ne na buddhistické učení nebo Buddhu. Jestli vás tedy zajímá rozvíjení soucitu, tak zde najdete potřebnou teorii a několik cvičení.
Akorát Dalajláma píše v rámci tibetské tradice a tak je přirozený a autentický. Tohle je hrozně suchopárné. Je to oživené příběhy a příklady, ale vůbec to nepomáhá. Stěžejní body jsou podpořené vědeckými výzkumy a působí to jako skripta.
Autor je původně buddhistický mnich, který se v 36 letech vzdal mnišství, oženil se a začal žít jako laický praktikující. Podání je však tvrdě sekulární. Obsah knihy totiž vychází z autorova kurzu na Stanfordově univerzitě.
Výklad je určen pro západní čtenáře a je podložen odpovídající naučnou literaturou. Podobně jako je mindfulness vydestilovaná z buddhistické meditace, tak tady autor vydestiloval buddhistickou nauku o soucitu.
Obyčejně se mi podobné knihy podpořené vědou líbí, ale tady něco chybí. Autor svou duchovní tradici skoro úplně vypustil a drží se jen osnovy svého kurzu na univerzitě. Jenže vyloženě vědecká práce to taky není.
Sice to respektuje problémy, které zažíváme v naší kultuře, ale bez buddhistické tradice to nepůsobí dobře. Stejně to budou číst hlavně čtenáři se zájmem o spiritualitu. Možná tomu chybí důvěra v Buddhu a jeho učení.
Je to vyloženě pro zájemce o soucit, sebesoucit a řeší se tu i nepodmíněná láska. (Viz Láska od Laustera.) Samotný buddhismus se zde neprobírá. Zdálo se mi to hodně dobré, ale nemám odhad jak hodně moc dobré.
Jako celek to bylo nezáživné, ale k některým pasážím jsem se po dočtení opakovaně vracel. Místy je výklad skutečně perfektní, takže zájemcům o soucit rozhodně doporučuju. Já bych jen očekával víc buddhismu, aby to mělo na čem stavět. 85%


reno rejns
12.04.2019

Kniha mně osobně přinesla mnoho užitečného, zatím spíš ve smyslu nasměrování a inspirace - určitě ji nečtu naposledy. Obsahuje i praktická cvičení, která je možno vyzkoušet.

Pro všechny, kdo se zajímají o seberozvoj a duchovní rozvoj. Již mám v této oblasti něco načteno a tento titul za to určitě stojí. Mimochodem je čtivě napsaná.

Štítky knihy

tibetská literatura

Autorovy knížky

Thupten Jinpa
tibetská, 1958
2017  93%Odvážné srdce

Kniha Odvážné srdce je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x