Odsun Němců v dobytčáku ze Žulové do Furth in Walde

Odsun Němců v dobytčáku ze Žulové do Furth in Walde https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351467/mid_odsun-nemcu-v-dobytcaku-ze-zulove-d-g3o-351467.jpg 5 2 2

Přidat komentář

broskev28
29.01.2021 5 z 5

Podle názvu i podle prvního komentáře jsem čekala hrůzostrašné a zřejmě krvavé líčení nařízeného odsunu sudetských Němců z našeho kraje. Po přečtení jsem příjemně překvapená a před autorem smekám.
Od očitých svědků vím, že státem organizovaný odsun německých obyvatel z českého pohraničí probíhal velmi spořádaně a pečlivě, tak, aby nikdo během cesty netrpěl hladem, žízní nebo zimou (na tu si stěžovali snad jen vojáci ve "šmírbudkách"). Hlavní slovo při organizaci měla armáda, ale vypomáhala také policie, zaměstnanci dráhy a samozřejmě dobrovolníci.
A světe, div se, Josef Dubiel von LeRach mé informace potvrdil. V úvodu vysvětluje, že všechny v knize popsané situace mu vyprávěli pamětníci - jak obyvatelé Žulové, tak i kdysi vysídlení Němci; on sám je totiž ročník 1951. Je zřejmé, že ani němečtí obyvatelé Žulové nebyli ve svých názorech (i činech) jednotní, ale společný jim všem byl smutek při opouštění míst, kde žily mnohé generace jejich rodin.
Knihou prolínají úvahy na téma odsun = odplata za Mnichov (není spravedlivý, ale je pochopitelný), způsob i provedení nelze ani vzdáleně přirovnávat k židovským transportům (uznala i většina Němců) a není Němec jako Němec (jako všude, i Němci mohou být rozumní a tolerantní, nebo fanatičtí a nesnášenliví nacisti). Takže opravdu zajímavé a lidsky pojaté čtení se spoustou pozoruhodných místních zvláštností.
Jediná velká výhrada: názvy obcí a měst jsou většinou uváděny dvojjazyčně, což je výborné, jenže spousta německých výrazů je plná chyb - to poznám i já, ačkoli nejsem v němčině vůbec zběhlá. První dvojchybu najdete bohužel hned v názvu knihy, správně by tam mělo být Furth im Wald. Navíc se občas do textu vloudily i zcela zbytečné chyby jako otruštík, iterinář; škoda.

Abroš
22.03.2020 5 z 5

Velmi reálné a drsné zpracování(asi člověka,který to prožil)odsunu Němců z Jeseníků


Štítky knihy

poválečné odsuny Němců

Autorovy další knížky

2003  100%Odsun Němců v dobytčáku ze Žulové do Furth in Walde
2008  0%Egon Schiele vně a mimo mne
2003  0%Starožitníkova zpověď
2003  0%Entomologie I. - Brouci na Žulovsku
2003  0%Děvky, děvčata a děvenky