Odměna

Odměna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505013/mid_odmena-Xwi-505013.jpg 5 1 1

V románu zobrazila autorka německou vesnici v letech, kdy nacistická strana vedle poslední údery proti pokrokovým silám...Do vesnice Oberweilerbach se přichází k svému švagrovi Bastianovi skrýt Johann Schulz, dělník z blízkého města, nařčený nacisty z politické vraždy. Chalupník Bastian mu poskytne přístřeší, aniž tuší, že je politickým psancem. Schulz se však nevzdává ilegální práce ani ve chvíli, kdy se sítě pronásledovatelů stahují. Nesmírná bída zbavila mnohého z vesničanů lidské důstojnosti i mravních zásad. A tak na posledních stránkách knihy vidíme, jak sám Bastian vydává svého švagra do rukou nacistů, aby si vysloužil odměnu pět set marek. Realismus Anny Seghersové má i v této knize hluboký ponor: autorka dovede svou uměleckou vnímavostí přesvědčivě odhalit, jak vinou nespravedlivého společenského řádu ztrácí třídně neuvědomělý člověk lidskou důstojnost, čestnost, smysl pro solidaritu chudých. "Odměna" je románem vysoké úrovně umělecké i ideové. Ukazuje, jak se komunisté, avantgarda německého dělnictva, nedali odstrašit terorem, mučením ani vraždami - a jak do posledního dechu bojovali proti hnědému přívalu. Román je proto i krásným a přesvědčivým svědectvím o tom, že politicky uvědomělí zástupci německé dělnické třídy nikdy nenasákli nacismem a rasismem a že je víra v revoluční socialismus včera stejně jako dnes spojuje s bojem celého pokrokového světa o zachování míru, o spravedlivý a pokojný život na této zemi.... celý text

Přidat komentář

roso.mak
02.11.2022 5 z 5

Kniha je nervydrásající, ale to vůbec neznamená, že není dobrá. Je to trochu jako: Je třeba zabít Sekala. Připravte se na to, že tam nebudete mít nikoho rádi.

Muži se tu žení, aniž by své ženy měli rádi. Odmítají jít po stopách Onanových a diví se, že mají tolik dětí a že je nemůžou uživit.

A nemají je rádi. Ani matky nemají své děti rádi. Ony totiž o ně neprosily, ale otec řekl, že se musí provdat a manžel, že mu musí podržet. Všichni dřou jako koně, ale nikdo nemá rozum. Není divu, že když projede auto s hákovým křížem, lidi nastoupí.

Autorovy další knížky

Anna Seghers
německá, 1900 - 1983
1953  80%Sedmý kříž
1965  68%Výlet mrtvých dívek
1950  56%Transit
1980  60%Shledání
1977  53%Neobvyklá setkání