Ochrana přírody a přírodních památek, díl II.

Ochrana přírody a přírodních památek, díl II. https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181768/mid_ochrana-prirody-a-prirodnich-pamate-rEv-181768.png 5 1 1

Dílo je pokračování prvního dílu, blíže se seznamujeme se stavění dřevěných budek pro ptactvo, postup a metody jak poznávat krajinu.

Přidat komentář

PatrikDi
13.11.2013 5 z 5

Příroda, krajinný ráz, kde nalezneme rostliny a zvířata, obklopují člověka už od jeho vzniku. Pochopení vztahu mezi organismy, které myslí pudově a ty, které se spoléhají na své racionální myšlení je nejzásadnější. Snaha chránit a pečovat o přírodní památky (rostliny, zvířata) je dnes velmi důležitá, neboť některé druhy jsou starší než lidská civilizace. Rostly zde dříve než jsme narodili a mají pro náš život nezastupitelnou úlohu. Poč. 20. století státy přistupují vážněji k ochraně své domoviny a přírody, než to bylo v století 19. Vznikají organizace, odborné ústavy a postupně pronikají informace k široké veřejnosti. Avšak málokdo se jimi řídí, zejména tehdy, když na území tehdejšího Československa neexistoval kompletní zákon, který by řešil tuto problematiku. Proto Procházka se snaží ukazovat na jednotlivé momenty v dějinách člověka ale i v době jeho života, jak se nahlíželo na živočichy a co je potřeba změnit. O některých se málo vědělo (ptáci) a tak končili na talířích jako pochoutky. Podobně je s otázkou letitých stromů, byly poraženy kvůli dopravní infrastruktuře anebo jen kvůli rozhodnutí majitele pozemku. Kniha je pohled člověka, který se snaží předávat lásku k přírodě ostatním.

Štítky knihy

ochrana přírody

Autorovy další knížky

Jan Svatopluk Procházka
česká, 1891 - 1933
1924  20%O květinách a zahradnictví v Japonsku
1926  100%Ochrana přírody a přírodních památek, díl I.
1927  100%Ochrana přírody a přírodních památek, díl II.
1924  0%Člověk nepřítel
1923  100%Návrat ku přírodě