Obyčejný storky

Obyčejný storky https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19512/bmid_obycejny-storky-P1W-19512.jpg 3 10 2

Devětadvacet kapitol, zdánlivě obyčejných příběhů pojednávajících o banálních maličkostech všedního dne, vypovídá jako celek o zhroucení celého jednoho světa, k němuž došlo v NDR po pádu zdi v roce 1989 a v průběhu následného sjednocení obou německých států. Ústy protagonistů autor líčí detailně, s citem a humorem, jak je převálcovaly dějiny. Každou kapitolu vypráví buď jedna z postav románu v první osobě, nebo vypravěč ve třetí osobě. Čtenář postupně zjišťuje, jak jsou jejich osudy navzájem provázané – jako figury na šachovnici. Děj se odehrává od února 1990 do léta 1997.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Simple Storys , 1998


více info...

Přidat komentář

Mayaku
28.09.2020 4 z 5

Nomen omen. Kdyby knihám byly přiřazovány barvy podle jejich obsahu, tak tato by měla barvu ovesné kaše. Neochucené. Ty příběhy jsou tak obyčejné a neutrálně podané, že místy až vyloženě nudí. Tak proč tak relativně vysoké hodnocení? To asi nejsem schopna úplně přesvědčivě vysvětlit. Zpočátku jsem se knihou prokousávala poměrně těžko a často ji odkládala, protože mě jednotlivé epizodky prostě moc nezajímaly a neoslovovaly, ale postupem času, jak se jednotlivé osudy více a více provazovaly, mě ty zdánlivě ordinérní příběhy začaly nějakým záhadným způsobem fascinovat, a druhou polovinu knihy jsem doslova zhltla. Nicméně se obávám, že pro většinu lidí tenhle záhadný faktor nezafunguje. Pro tuto knihu to asi chce náklonnost k německé literatuře a být při čtení správně naladěn...ale dovedu si představit, že pro většinu čtenářů toto naladění nikdy nepřijde.

kitja
10.07.2018 1 z 5

Vypadalo to tak nadějně, ale vůbec jsem se nechytil. Po třinácti povídkách jsem to zhruba v polovině odložil. Storky fakt moc obyčejné, které jsou sice skrz postavy z nich provázené, ale chybí vypointování nebo bude až ve druhé půlce knihy, kam už jsem se nedostal. A jo, desátá povídka mne bavila.


Štítky knihy

německá literatura 90. léta 20. století

Autorovy další knížky

Ingo Schulze
německá, 1962
2009  90%Adam a Evelyn
2003  62%Obyčejný storky
2009  73%Berlínské bolero
2008  80%Nové životy
2020  0%Peter Holtz