Obrazná řeč zvěrokruhu

Obrazná řeč zvěrokruhu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414076/bmid_obrazna-rec-zverokruhu-VN3-414076.jpg 5 1 1

Kniha podává jedinečnou charakteristiku dvanácti znamení podle povahy jednotlivých zvěrokruhových bytostí, od Štíra až po Váhy. Stěží bychom jinde našli tak výstižný a zároveň poutavý fenomenologický popis, díky němuž se pro nás kvality zvěrokruhu stávají reálným prožitkem. Autor poukazuje rovněž na ideály ztělesněné v jednotlivých znameních, ale také na nebezpečí vyplývající z jejich přílišné jednostrannosti a přináší nový pohled na utváření lidských společenství, opírající se o znalost kosmických zákonitostí. --- Předmluva autora knihy --- Pustit se do tématu zvěrokruhu je poněkud troufalé; jen málokterá oblast totiž svádí k tolika iluzím a podivným názorům a podněcuje tak snadno senzacechtivost jako právě tato. Autor se proto při této práci snažil - a doufá, že se mu to podařilo - najít formu, která by čtenářův zájem obracela ke zvěrokruhu jako celku a nepodporovala, jak tomu většinou bývá, lidský sklon zabývat se vždy jen sám sebou. Člověka samozřejmě zasáhne, setká-li se sám se sebou - a to je dobře, neboť nám to dává cit pro realitu věcí. Nesmíme u toho však zůstat stát, ale musíme se učit vidět sebe i druhé jako části velkého lidského společenství a nakonec i všeobsáhlého celku světa. Sebe samé také můžeme skutečně pochopit jen tehdy, dokážeme-li své vlastnosti a založení odvodit z celku. Troufalosti zveřejnit tyto úvahy se však autor odvážil v neposlední řadě právě proto, že v této oblasti jde o ty nejstěžejnější pojmy lidského soužití. V době, kdy starý řád podléhá chaosu a lidé jsou nuceni hledat nové formy soužití, chtějí-li se vyhnout nebezpečnému životnímu diletantismu, učiní dobře, budou-li studovat hlubší zákonitosti života. Naše metoda přístupu k této oblasti je naprosto jiná než metoda obvyklé astrologie. Autor nezpochybňuje, že dobrý astrolog může poskytnout důležité informace k osudu člověka. Záměr předkládané knihy je však zcela jiný. To bude zřejmé zvláště v závěrečné kapitole, nevylučuje to však, aby dokonce i zkušený astrolog v knize našel nová a pro něj použitelná hlediska a souvislosti. Při práci na tématu byly mnohokrát využity údaje a metody z anthroposofie Rudolfa Steinera, i když to není vždy výslovně uvedeno. Autor se však snažil zpracovat tyto údaje tak, aby i laik mohl sledovat tyto myšlenkové pochody a zcela jim porozuměl.... celý text

Přidat komentář

Spajdy
02.07.2019 5 z 5

Úžasná kniha, která mě do zvěrokruhu přímo vtáhla :-) a to v dobrém slova smyslu. Nejde o nějaký teoretický abstraktně laděný popis. Je vidět, že autor vychází z vlastního pozorování - jde takřka o čistou fenomenologii.
Pomohla mi živě a imaginativně vnímat kvality zvěrokruhu v mnohomluvných obrazech, a pomohla mi pochopit, jak se vliv 12 vznešených kosmických bytostí, označovaných tradičními názvy od Berana po Ryby, projevuje v charakteru nás všech.
Potěšilo mě, že si autor všímá života zvířat, které ve zvěrokruhu vystupují, a ze způsobu jejich života a chování, a dokonce z forem jejich těl, dokáže vyčíst charakter jednotlivých znamení.
Každé znamení pak charakterizuje společně s jeho opakem (naproti stojícímu znamení, tedy např. Berana v protikladu k Vahám), takže kvality i nedostatky každého vyniknou ostře a zřetelně.
V závěrečné kapitole je nám pak pomocí pohádek umožněno prožít jednotlivá znamení jako bychom byli zase dětmi...

Pozn.
Autor zde vychází z tropického zvěrokruhu (neuvažuje precesní pohyb - zpětné posouvání jarního bodu souhvězdími) pevně svázaného s během ročních období. Pro mne jako zastánce zvěrokruhu siderického (pevně vázaného na nebeskou klenbu a na souhvězdí) je to výzva, jak chápat jednotlivé v knize charakterizované kvality s přidáním vlivu precesního pohybu zemské osy - každá epocha trvající 2160 let (kdy jarní bod Slunce popoleze o 30°, tedy o jedno celé znamení) pak má ve světle tohoto pozorování jinou kvalitu právě díky tomu, že jsou jiná jara, jiná léta, jiné podzimy a jiné zimy (tedy např. v současné epoše Ryb máme rybí jara, ale v minulé epoše Berana byla jara s beraní kvalitou a v ještě předcházející epoše byla jara býčí...)

Je bezesporu hlubokou pravdou, že postavení Země vůči zvěrokruhu na přelomu věků (život Ježíše, Krista a mysterium na Golgotě) bylo stěžejní pro celý další vývoj Země, neboť neustále dodává impulsy pro celý budoucí vývoj. Z toho plyne oprávněnost pohledu skrz tropický zvěrokruh (tedy že v čase jarní rovnodennosti začne Slunce vycházet vždy v Beranu). Naproti tomu pohled skrz siderický zvěrokruh (postupující odlišné kvality jara, léta atp. v předcházejících a následujících epochách) nám ukazuje další pohled na působení zvěrokruhu na Zemi, vázaný na celý hvězdný okruh...

Autorovy další knížky

Fritz Hendrik Julius
nizozemská, 1902 - 1970
2019  100%Obrazná řeč zvěrokruhu
2021  100%Stromy a planety

Kniha Obrazná řeč zvěrokruhu je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x