Obřad

Obřad https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259802/bmid_obrad-259802.jpg 4 26 6

Leslie Marmon Silková, autorka s indiánskými, mexickými a bělošskými předky hlásící se ke komunitě rezervace Laguna v Novém Mexiku, v níž vyrůstala, na sebe upozornila už začátkem sedmdesátých let jako talentovaná básnířka a románem Obřad se krátce nato definitivně prosadila jako přední představitelka americké indiánské literatury. Oproti svým předchůdcům zaujala Silková formální i myšlenkovou vyspělostí, především však ambiciózní snahou spojit ve svém díle umělecké i rituální významy a vytvořit tak celek, jenž by nerozlišoval mezi estetickým a terapeutickým působením promluvy, ale naopak oživil kouzelnou moc přisuzovanou příběhům starou indiánskou tradicí. Válečný veterán Tayo, hlavní protagonista rámcového děje složitě stavěného románu, podstupuje po návratu na rezervaci terapeutický rituál, jenž mu má pomoci osvobodit se od trýznivých vzpomínek na válečné události a obnovit ochabující vůli k životu. Příběh, který Tayovi předepisuje starý šaman Betonie jako součást léčivého obřadu, se postupně spojuje s vnějším dějem v neobyčejně působivou syntézu, odrážející autorčino komplexní kulturní cítění a víru v magický účinek slova. Kniha Obřad je řazena k nejvýznamnějším dílům amerických etnických autorů i moderní americké prózy vůbec.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ceremony , 1977


více info...

Přidat komentář

Acamar
03.02.2023 3 z 5

Příběh s prostým poselstvím, víceméně v souladu s očekáváním, v duchu představy indiánského etnika, žijícího v souladu s přírodou, svou tradicí, příběhy a mýty. Má to svou exotickou přitažlivost života spjatého s kontinuitou prostředí a národa... akorát s tou premisou běloch rovná se zlo, zloděj a ničitel (byť z pohledu původních obyvatel Ameriky historicky opodstatněnou) se nedokážu, jako s příliš černobílou, ztotožnit. Ač nejsem znalec historie předkolumbovské historie, ani ona myslím není jen ryze mírumilovná.

R47
16.01.2023 5 z 5

"... tyhle místní historky už mě nějak neberou... Jako bych to už kdysi slyšela... Akorát jména jsou jiný." Ta kniha mě uhranula. Kombinuje tradiční indiánské formy vyprávění (nerýmované písně) s klasickým vyprávěním v er-formě, které ale není lineární. Skládá se kaleidoskopicky. Není to úplně pro každého. Hlavně to asi bude náročnější pro ty, co hledají indiánku. Tohle ale není western. Tohle je o uskutečňování příběhu životem.


Zdenka21
16.05.2014 4 z 5

O čem kniha Obřad je? Tak to krásně vystihla fotografie použitá na přebalu knihy, alespoň já to tak mám.

knihovnice
16.01.2013 5 z 5

Tato kniha mne nadchla.Syrová i snivá,minulost,přítomnost,vše prolínající se...když se začteš - místy až mrazí.
Obřad je více než nutný...pro Taya...a možná i pro nás...

Stilico
02.01.2013 4 z 5

Indián, co by člověk spjatý s přírodou a zemí, která mu byla odňata. Sám se stal cizincem ve vlastní zemi, kterou překryl stát, jenž se podílel na potlačení a téměř vyhlazení jeho předků. Neradostné vyhlídky na budoucnost a snaha začlenění do většinové společnosti.
V románu se vyskytuje mnoho indiánských veteránů z 2. světové války, která se jim zdála být nabídkou na zrovnoprávnění. Po návratu domů jsou sice označeni za hrdiny a mohou se pochlubit vyznamenáními, ale to je tak jediné, co jim zbylo společně s pocitem rovnoprávnosti s ostatními vojáky, který se po návratu domů vytratil. Žijí vzpomínkami a alkoholem. Odcizili se, pouze obřad jim může pomoci, aby se opět staly lidmi.

Alma-Nacida
30.11.-0001 5 z 5

Zajímavá kniha s dobrým příběhem pro stoupence menšinové literatury. Bez fotek by to byl ale poloviční zážitek (tak na 3 hvězdy). ;-)