Obojživelníci

Obojživelníci https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470613/bmid_obojzivelnici-Sfh-470613.jpg 3 3 2

Obojživelníci představují prastarou skupinu studenokrevných živočichů, jejichž první druhy se na Zemi objevily už před stovkami milionů let. Podrobný atlas obsahuje druhy vyskytující se v západní palearktické oblasti. Každý profil uvádí podrobný popis, chování a zajímavé informace o způsobu života a životním cyklu. Barevné mapky ukazují rozšíření jednotlivých druhů a jedinečné fotografie přibližují detaily zásadní pro určování. Autor Christophe Dufresnes, uznávaný francouzský herpetolog a badatel, získal doktorát na Université de Lausanne a během svých cest po Evropě shromáždil bohatý obrazový materiál, který využil v této publikaci.... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata Encyklopedie
Vydáno: , Esence
Originální název:

Amphibians of Europe, North Africa and the Middle East , 2019


více info...

Přidat komentář

vojtamar
18.07.2022 3 z 5

Na knihu jsem byl dost zvědavý a v mnoha ohledech splnila očekávání, nicméně nejen za chyby, které zmiňuje knihyKeMne, ale i další, dávám nakonec 3 hvězdičky. Je totiž na jednu stranu skvělé, že se člověku dostane do ruky kompletní soupis obojživelníků západního palearktu, je fajn, že kniha ukazuje výsledky posledních taxonomických revizí, ale rozhodně už není v pořádku, když si ve svých tvrzeních autor protiřečí (leckdy i na jediné stránce), případně když se vyskytují jednoduše odstranitelné chyby z nepozornosti - např. záměny světových stran či počtu prstů na končetinách popisovaných druhů. Fotografie jsou sice krásné, ale mně osobně vadily číslice zakomponované přímo do nich - sice chápu snahu upozornit na identifikační znaky, ale když už jsou popsány podrobně pod obrázkem, nevidím důvod hyzdit fotografie rušivými čísly...

knihyKeMne
20.04.2021 4 z 5

Autor strávil psaním tohoto průvodce 3 roky a prohrabal se spoustou odborných zdrojů. Výsledkem je popis VŠECH druhů obojživelníků, kteří žijí v Evropě, Malé Asii a na severu Afriky, neboli v západním palearktu.

Na začátku nějaké ty obecné informace o třídě obojživelníků, potom má každá skupina svou stránku s upřesněním taxonomie a taktéž každý druh má svou vlastní stránku, takže jde o průvodce opravdu podrobného a úplného.

Na extra stranách jsou potom poddruhy, a tady byl trochu kámen úrazu, začalo to chybou na str. 197 chybným českým názvem druhu skokana, vrcholilo bincem v poddruzích mloků rodu Lyciasalamandra.

Vzhledem ke snaze o co největší užitečnost průvodce s důrazem na určování druhů v terénu, musím za ty chyby ubrat hodnocení. Navíc mi připadalo, že větší prostor (čti užitečné rady pro nalezení a identifikaci) dostaly žáby, nad mloky a čolky. Fotografie byly úžasné, netuším tedy z čeho měl autor na výběr, ale často jako by upřednostňovaly krásný záběr než viditelnost určovacích znaků.

No nechme stranou mouchy, u průvodce jsem strávila několik příjemných večerů, nenudil a jsem teď o moc moudřejší, co se této problematiky týče.


Štítky knihy

obojživelníci

Autorovy knížky

2021  67%Obojživelníci

Kniha Obojživelníci je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x