Obecné dějiny Ďábla

Obecné dějiny Ďábla https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10268/bmid_obecne-dejiny-dabla-oOr-10268.jpg 3 14 4

Dějiny zrodu vládce pekel se táhnou napříč staletími, světadíly i kulturami. Autor v knize dokazuje, že Ďábel je vynález zprvu politický, který měl v 6. století př. n. l. posílit moc íránského kněžstva. A že se později, zvláště v dobách inkvizice, z boje proti Satanovi stala výnosná živnost pro kněžstvo.

Náboženství Literatura naučná
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Histoire générale du diable , 1991


více info...

Přidat komentář

prof.chrobak
31.12.2023 1 z 5

Nejlepší trik se ďáblovi povedl, když přesvědčil svět, že neexistuje.

Vidlička
13.03.2019 4 z 5

Kniha, která rozhodně stála autora mnoho práce, času a bádání. Je plná informací a přehledně sumarizuje valnou většinu náboženství světa. Na druhou stranu, poloviční délka by jí taky neuškodila.

Autor je rozhodně velmi vzdělaný, inteligentní a neortodoxní, i když v osmnácté kapitole se nám trochu rozohnil a "mravokárcoval". Ale celkově se mu povedlo pro zájemce o toto téma napsat ucelený a fundovaný sumář.

O jeho názorech a postojích si musí čtenář udělat obrázek sám, já se ovšem královsky bavila u přehršle jeho překrásně neuctivých, sarkasticky ironických hlodech! Na ochutnávku předkládám alespoň tři z nich:

"Epický záběr Mezopotámců je tak široký, že starozákonní Genesis vedle něj vypadá jako týdenní prácička."

"Samozřejmě páchl sírou, měl rozsochatý ocas a na nohou paznehty (což ho mimochodem podle Mojžíšova zákona řadilo mezi zvířata vysoce poživatelná)."

"Kdyby měla posedlost ďáblem sebemenší opodstatnění, museli bychom si položit otázku, proč nikdy nepostihuje státní tajemníky, slavné spisovatele či televizní moderátory, ale jen lidi podprůměrné intelektuální a psychologické úrovně. Anebo je Satan komickým nepřítelem, který útočí jen na debily."


Dorian
07.08.2018 odpad!

Autor si myslí že Keltové a Germáni jsou totéž, že indoevropským prajazykem je sanskrt a kdo ví co ještě.

Co se týče Nokidova komentáře: dokazovat knihou že Ďábel neexistuje je stejně jako hloupé dokazovat Biblí že existuje.

nokid
12.12.2011 2 z 5

Poměrně těžké čtivo. Od čtenáře očekává znalost mnohých souvislostí z dějin i z liturgie. Jinak ale dost fundovaná, dokazuje že ďábel nikdy neexistoval.