O ženách

O ženách https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21113/o-zenach-21113.jpg 3 8 4

Rozhovor Arnošta Lustiga s Markétou Mališovou na téma žena žena jako matka, milenka, přítelkyně. Žena múza mužů a žena nepokořená tichá bojovnice. Takto a v mnoha dalších rolích Arnošt Lustig vnímá ženu. S nadhledem svého věku a životních zkušeností se ze svého hlubokého vztahu k něžnému pohlaví a lásce Arnošt Lustig vyznává v knize formou přátelského rozprávění.... celý text

Přidat komentář

Clea3112
18.11.2017 5 z 5

Žena v různých životních rolích a láska k ženě jsou ústředními tématy, kolem kterých se točí povídání A. Lustiga s M. Mališovou. Otázky jsou jen nahozenými udičkami k úvahám a reflexím Muže, pro kterého slovo Žena evokuje poezii, něhu, inspiraci, vrzušení, úctu, radost, potěšení....Neodmyslitelnou součást mužského světa. Psáno s nadhledem a porozuměním Toho, který už ví. Přitom bez nárokování si absolutních pravd, s úsměvem a pokorou. Pěkný lyrický jazyk.

Gooverka
20.04.2015 2 z 5

Lustigovy názory a příběhy jsou sice skvělé, ale celkově mě kniha vůbec nevzala. Byla až moc dlouhá, slušel by jí rozhodně kratší formát a tudíž méně otázek. Některé se mi zdály úplně nesmyslné, a pan Lustig na ně často neměl ani dlouhou odpověď. Ženy jsou určitě výjimečné a od mužů se liší v mnohém, ale čeho je moc, toho je příliš.


knihomoli
12.01.2015 5 z 5

Byť se jedná " pouze " o odpovědi na otázky, je napsaná velice pěkně, zajímavě, je prokládaná citáty a verši vztahující se k tématu, je z ní cítit láska a úcta k ženám, která se objevuje ve všech Lustigových knihách

nef7
05.04.2012 4 z 5

Jedno se musí říct přímo... Markéta Mališová klade Arnoštu Lustigovi skutečně přihlouplé otázky. SKUTEČNĚ přihlouplé. Někdy jsem nevycházela z údivu. Nicméně Arnošt Lustig navzdory tomuto faktu dává knize úroveň. Elegantně dokáže vybruslit z rámce otázky nebo ji přeformuluje k obrazu svému a z každé své odpovědi dělá malé literární dílo, které čtenáře dokáže v něčem obohatit. Obecně nejsem zastánkyně knih, které hovoří o ženách a mužích a řeší jejich rozdíly, ať jsou psané v jakýchkoliv podobách. Myslím, že každý jsme jiný a nedisponujeme souhrnnými jednoznačnými charakteristikami na základě svého pohlaví. Ale musím říct, že Arnošt Lustig se tohoto tématu chopil se skutečnou elegancí. Ze zřejmé vize Markéty Mališové udělat z knihy jakýsi obraz žen nebo co, se povedlo Arnoštu Lustigovi udělat spíše soubor úvah o ženách v jeho životě a myšlenek, které se od těchto žen odvíjejí po celý jeho život.

Autoři knihy

Arnošt Lustig
česká, 1926 - 2011
Markéta Mališová
česká, 1957