O třech písmenkách

O třech písmenkách https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365993/mid_o-trech-pismenkach-rYg-365993.png 4 10 10

Příběh o písmenkách S - O - S, která volají o pomoc pro potápějící se loď Batajava doprovázejí celostránkové ilustrace A. Borna.... Nové vydání pohádky Julia Fučíka a Bohumily Sílové, která vyšla poprvé časopisecky v deníku Haló noviny v roce 1933. Tři důležitá písmenka se na radiových vlnách vydávají nejprve k bohatým lidem - ti je ale vyženou, potom k lidem chudým - pracujícím. Pracující se snaží pomoci, protože všichni pracující jsou spolu kamarádi, aby ve světě obstáli. Pomoci chtějí i chudí Arabové a chudí Eskymáci, ale všichni to mají k Batajavě daleko. Naštěstí písmenka dorazí až k lodi Kirgizie a ta už by záchranu stihnout mohla.... celý text

Přidat komentář

broskev28
04.12.2019 5 z 5

Přečetla jsem vydání z r. 2015 a moc se mi líbilo. Jednak ilustrace pana Borna - to je vždycky zážitek! Ale i text mě překvapil; nikdy bych nevěřila, že "Julda Fulda" by mohl být spoluautorem takové hravé knížky.
A trochu nesouhlasím s Hathor: ano, text je určitě prvoplánový v duchu hesla "proletáři všech zemí . . .", jenže se stále častěji ukazuje, že většina těch, co jsou bohatí, se o ty chudé opravdu nezajímá, a nejen nezajímá, ale často je cíleně deklasuje (přečtěte si knížku Saši Uhlové Hrdinové kapitalistické práce).
A opět souhlasím s Hathor: doslov obsahuje zajímavé informace, ovšem mě se nejvíc nadchla ta morseovková zkratka jeho autora.

Hathor89
06.01.2018 4 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek k objednávce jiných titulů. Ze zvědavosti jsem si ji přečetla, zabralo to jen pár minut. Příběh je jednoduchý, možná trochu poučný, ale nemohla jsem se lehce nepousmát sociální politice, kterou tato kniha propagovala … myšlenka dobrá, bohužel poplatná době. A to jsem měla k dispozici vydání upravené pro současné čtenáře. Ale plusem jsou určitě překrásné ilustrace Adolfa Borna a doslov o historii používání signálu SOS.