O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí

O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193090/bmid_o-touze-po-nemoznem-a-dalsi-pribehy-TLD-193090.jpg 4 12 4

Předkládaná kniha je souborem anamnéz, nasbíraných za 25 let autorovy praxe, které podává jako krátké povídky, ale pravdivé a dojemné způsobem, jakým to beletrie nedokáže. Autor se v nich nesnaží ukázat nějaký systém nebo metodu, nechává každý případ mluvit sám za sebe. V těchto intimních portrétech skutečných osob se čtenář setká s homosexuálním profesorem, který si uvědomil svou orientaci až ve svých sedmdesáti letech, s nepořádnou dívkou, která se počůrává do postele ve svém příliš pořádném domově, s autorovým otcem, který odmítá poznat místo svého dětství, odkud rodinu vyhnali nacisté. Tím, že Grosz převádí životní příběhy svých pacientů do povídek s (aspoň částečným) rozřešením, čtenáři umožňuje vidět, jak psychoanalytický přístup může pomoct lidem se – aspoň trochu – změnit anebo přijmout věci, které nemohou změnit.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Examined Life , 2013


více info...

Přidat komentář

Radimka
01.08.2023

Tak tohle mě nebavilo. Z ordinace psychoterapeuta - fajn, ale nuda a nic nevypovídající příběhy. Nedočteno

sira
11.10.2017 2 z 5

Knihu jsem objevila včera v Levných knihách - takže kdyby jí někdo sháněl, je za výbornou cenu. Souhlasím s předchozím komentářem - čekala jsem něco hlubšího, na druhou stranu - k určitému zamyšlení nad sebou mne přivedla, takže snad si z ní každý něco vybere.


HannyC
03.10.2017 2 z 5

Knihu jsem zakoupila s cílem dozvědět se více o zkušenostech lidí s kouzelným světem jejich podvědomí. Jaké zklamání. Autor "jen" vypichuje obecné pravdy psychoanalytiků aniž by sděloval cokoliv zajímavého. Z celé knihy mi byla přínosem pouze tato věta:
Když nenajdeme způsob jak vyprávět svůj příběh, bude on vyprávět nás.
Proto dvě hvězdy. Pokud chcete poznat OPRAVDOVÉHO profesionála, doporučuji knihy p. Siegela nebo p. Weisse.

petaSk
03.05.2014 4 z 5

Zajímavé lidské příběhy, které dávají nahlédnout do duše jiných. Ale nejsem zase takový optimista, abych si nemyslela, že autor věděl, proč právě vybírá ty které případy, a tak s námi lehce manipuluje. Mnohé z nich vyzní do ztracena, jsou bez konkrétního závěru a zdánlivě nám tak mají nechat prostor k přemýšlení. Přitom autor pomoci správně zvolených slov a nitě, která se příběhy line, nám podsouvá, co je správné, abychom si mysleli. Ale tento fakt je tak jemný, že to možná ani nepostřehnete.

Autorovy další knížky

Stephen Grosz
americká, 1952
2013  72%O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí
2016  0%Skúška životom

Kniha O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst12x